Η θεατρική ομάδα «Ληνός» του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», σας προσκαλεί στην παράσταση «To Όμoρφo Λευκό» και σας προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στη ζωή…

Ads

Η ομάδα εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» ανανεώνει το ραντεβού της με το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης και τους φίλους των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων με την παράσταση «Όμορφο Λευκό». 

Η ομάδα «Ληνός» καταθέτει τη δική της πρόταση με την επιλογή ενός έργου που αναδεικνύει το σήμερα, κοντοστέκεται στην καθημερινότητα, γελάει, παρατηρεί και διαφοροποιείται.

image

Ads

Λίγα λόγια για το έργο

Μια εξωγήινη από άλλο πλανήτη που αγνοεί συμβάσεις και κανόνες έρχεται στη Γη με συγκεκριμένη αποστολή. Στην πορεία όμως όλα ανατρέπονται. Στο «Όμορφο Λευκό» διαγράφεται η φθίνουσα πορεία της εποχής και οι εκπτώσεις στις ανθρώπινες σχέσεις, εντούτοις με ανορθόδοξο, πολλές φορές «εξωγήινο» χιούμορ. Στο παγωμένο κενό, στο λευκό τοπίο του κόσμου που είναι ο δικός μας κόσμος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής τρεκλίζει ως σκιά του εαυτού του. Στον κόσμο αυτό όπου ζούμε όλοι εμείς η – κυριολεκτικά – εξ ουρανού ηρωίδα του έργου αναρωτιέται αν χρειάζεται να μακιγιαριστεί ένας άνθρωπος για να τον αγαπήσουν…

«Δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε το “Όμορφο Λευκό” ένα έργο “επίκαιρο όσο ποτέ” κατά τη συνήθη διατύπωση. Κι όμως το συναίσθημα αυτό ήταν διάχυτο και κατέλαβε τα μέλη της θεατρικής ομάδας όσο περνούσε ο καιρός. Από πρόβα σε πρόβα όλο και κάτι καινούργιο εμφανιζόταν στην πολιτική σκηνή, κάτι παιζόταν στο παρασκήνιο, κάτι που μας οδηγούσε διαρκώς να αλλάζουμε ρόλους και διάθεση ως πολίτες, ως καταναλωτές, ως εργαζόμενοι ή μη, ως ψηφοφόροι – και τι περίεργο – να περιγράφονται όλα αυτά με θεατρικούς όρους. Η κλιμάκωση στην πλοκή ωστόσο είναι γεμάτη ζεστά συναισθήματα, ανατρέπει το παγωμένο τοπίο του “Όμορφου Λευκού” και προτρέπει…» σημειώνει η δημιουργική ομάδα. 

Οι παραστάσεις ξεκινούν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθούν τριήμερα παραστάσεων στην ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

16,17, 18 Οκτωβρίου
Πολιτιστικό Κέντρο Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης», Λαγκαδά 221

6,7,8 Νοεμβρίου
Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, Παρασκευοπούλου 42

Συντελεστές

Θεατρική Ομάδα «Ληνός»
Προσαρμογή – σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καϊμακάμης
Μουσική – πρωτότυπη σύνθεση ειδικά γραμμένη για το έργο: Γιώργος Μπινιχάκης
Σκηνικά – Μάσκες: Λουκάς Δαγδιλέλης
Εικαστική επιμέλεια σκηνικών: Ιλόνα Τσομάκου
Κοστούμια: θεατρική ομάδα «Ληνός»
Περούκες: Τοξότης, Πολίχνη
Φωτισμός: Λάζαρος Παναγιωτίδης

Λίγα λόγια για την Θεατρική Ομάδα «Ληνός» 

Η Θεατρική Ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, συνεχίζει την πορεία της με συνέπεια από το 1991. Συνθέτει την εκφραστική ανάγκη ανθρώπων του ίδιου εργασιακού χώρου με διαφορετική ιδιότητα και αποτελεί τόπο συνάντησης και αφορμή ώσμωσης χαρακτήρων και εμπειριών. Κοινό σημείο αναφοράς η διάθεση υπέρβασης της φθοροποιού καθημερινότητας σ’ έναν χώρο φύσει αναλωτικό, όπως το νοσοκομείο. 

Η ομάδα διάλεξε το όνομα «Ληνός» (πατητήρι), γιατί όπως ο χυμός διαφορετικών σταφυλιών δίνει το κρασί στη διαδρομή από το πατητήρι ως το ποτήρι, έτσι και τα μέλη της Ομάδας, καταθέτουν ο καθένας τη δικιά του επίγευση στο τελικό αποτέλεσμα της θεατρικής διαδρομής. Στόχος της ομάδας το ανέβασμα ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως μακριά από αυτήν, σε ανθρώπους που δεν θα είχαν αλλιώς την ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο στον τόπο τους.

Η Θεατρική ομάδα είναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών Σχημάτων Μακεδονίας και Θράκης και συμμετέχει στα ετήσια Φεστιβάλ Θεάτρου που πραγματοποιούνται στην πόλη. Έχει ιδιόκτητο εξοπλισμό φωτισμού και ήχου και ταξιδεύει κάθε χρόνο  σε χωριά και κωμοπόλεις δίνοντας παραστάσεις μετά από πρόσκληση.