Η οικονομική κρίση του 2008, έστρεψε το ενδιαφέρον αρκετών σκηνοθετών στο ρεαλιστικό θέατρο. Η παράσταση «Απαρατήρητοι» μεταφέρει ωστόσο και την αγωνία της πανδημικής κρίσης και αποδεικνύει πως ένα καλό κείμενο, η έμπνευση, το ταλέντο και η δουλειά από τους συντελεστές αρκούν για να κάνει κανείς μια καλή πολιτική παράσταση low budget. Ο λόγος για τους «Απαρατήρητους» ήρωες του βιβλίου της Αγγελικής Σπανού, που ανέβηκαν στη σκηνή του θεάτρου «Επί Κολονώ» και ξεδιπλώνουν τις ζωές τους υπό την σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη.

Ads

Οι ήρωες της Αγγελικής Σπανού (μια ταξιθέτρια, ένας θυρωρός, ένας τραυματιοφορέας, μια τηλεφωνήτρια, μια ταμίας στα διόδια, μια οδοκαθαρίστρια, ένας ντελιβεράς, ένας ναύτης  – παρκαδόρος σε γκαράς επιβατικού πλοίου) κάθονται με τη σειρά τους σε μία καρέκλα με την οδηγία να αφηγηθούν την καθημερινότητα τους σε ένα μάτι, που βρίσκεται απέναντι τους.

Με αυτό το σκηνοθετικό εύρημα, η Ελένη Σκότη, δίνει στους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας, λίγα λεπτά ορατότητας. Αόρατος είναι πλέον αυτός που τους ζητά να εμφανιστούν. Είναι η στιγμή που παραδέχονται το υπαρξιακό αδιέξοδο μιας ζωής εγκλωβισμένης πίσω από ένα γκισέ, πάνω από μια αριθμομηχανή, μέσα σε ένα κουβούκλιο στην Αττική οδό. Την αορατότητα που βιώνουν ως γρανάζια μιας μηχανής που ξεχνάει το όνομα τους, τις ιδιαιτερότητες τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα όνειρα τους που περιορίζονται όλο και περισσότερο.

Μόνο οι φαντασιώσεις παραμένουν ως σανίδα σωτηρίας σε μια ζωή αυτοματοποιημένη και εγκλωβισμένη σε ένα μόνο αίτημα. Αυτό της επιβίωσης.

Ads

Ο θεατής, αν δεν αναγνωρίσει τον εαυτό του μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων, που χάνουν σταδιακά την ουσία στις σχέσεις τους, την δημιουργική τους ενέργεια, τη λαχτάρα για ζωή, μπορεί να ταυτιστεί με αυτούς που αρνούνται να τους κοιτάξουν στα μάτια. Με το πλήθος των συμπολιτών μας που αρνείται να τους δώσει ορατότητα. Με τον πελάτη του super market που δεν μπαίνει στον κόπο της υπαλλήλου, με τον βιαστικό ένοικο της πολυκατοικίας που μετά από 6 χρόνια καθημερινής συναναστροφής με τον θυρωρό, δεν θυμάται το όνομα του, με τον αγενή νεόπλουτο που μπαίνει με αυτοκίνητο – τανκ στο πλοίο για να πάει σε μια σταλιά νησί, το Κουφονήσι. Με τον καθένα και την καθεμία, που βασιλεύει σε ένα απόλυτα προσωπικό, ιδιωτικό σύμπαν, ενός παντοδύναμου καπιταλισμού.

Οι «απαρατήρητοι» δεν φτάνουν στο σημείο να καταγγείλουν το κεντρικό σύστημα εξουσίας. Προσπαθούν να επιβιώσουν στην μάχη με τον απέναντι, εγκλωβισμένοι στον κοινωνικό αυτοματισμό. Οι στόχοι τους είναι ταπεινοι και ο θυμός τους φτάνει το πολύ έως το αφεντικό τους. Είναι εμποτισμένοι με θλίψη, ντροπή και θυμό και οργανώνουν την απόδραση τους σε μια δεύτερη ζωή στο instagram ή σε μια παράνομη σχέση. Δεν νιώθουν ότι έχουν ελπίδα, εξάλλου οι περαστικοί δεν τους βλέπουν καν.

Την παράσταση με τις πραγματικά εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών που προέρχονται από το εργαστήρι της Ελένης Σκότη ( Studio της ομάδας Nάμα) στο Θέατρο Επί Κολωνώ.

info

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Παίζουν: Κάτια Βλάχου, Σωτήρης Καραβάς, Κατερίνα Κασσάνδρα, Μαρία Κάτσενου, Αλέξανδρος Μανωλίδης, Γιάννης Β. Μαριάς, Επαμεινώνδας Μπαλμπούζης, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Μαρία Χαριτοπούλου. Ο σκηνικός χώρος είναι βασισμένος σε σκηνικό περιβάλλον του Γιώργου Χατζηνικολάου.