Στον ρόλο του Τρυγαίου θα δούμε φέτος τον Τζίμη Πανούση, στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Ads

Η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Πρόκειται για μια σύγχρονη θεατρική όπερα σε μουσική Νίκου Κυπουργού βασισμένη σε λιμπρέτο του βραβευμένου συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκου. Ερμηνεύει η Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού για το Φεστιβάλ Επιδαύρου η«Αλκηστις» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με την Μαρία Κίτσου στον ομώνυμο ρόλο.

Ads

Για την επόμενη χειμερινή θεατρική περίοδο το Εθνικό ετοιμάζει, μεταξύ άλλων το «Ψηλά από τη γέφυρα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με τον Γιώργο Κιμούλη, «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν από τον Δημήτρη Λιγνάδη, «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με τον Δημήτρη Ήμελλο.

Η νέα χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσει με επαναλήψεις της περασμένης χρονιάς: «Στέλλα κοιμήσου», «Εξηνταβελόνης», «Θερισμός».

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό, ο οποίος αναφέρθηκε και στα οικονομικά. Η μεγαλύτερη κρατική σκηνή της χώρας έχει ετήσια κρατική επιχορήγηση 6 εκατομμύρια ευρώ, την μισή δηλαδή από τα προ κρίσης χρόνια. Σχεδόν το 95% αυτού του ποσού αντιστοιχεί στους μισθούς των περίπου 300 εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και όσο μένει πηγαίνει για τις καλλιτεχνικές παραγωγές.