“Μέχρι που μπορείς να φτάσεις γι΄ αυτά που πιστεύεις;”

Ads

Το έργο του Marius von Mayenburg, “Μάρτυρας”, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Vault Theatre Plus από την ομάδα ProvaT.O., σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 3 Οκτωβρίου 2017.

Μέτα από τις παραστάσεις Νord-Ost του Torsten Buchsteiner, Mr. Kolpert του David Gieselmann και Frozen της Bryony Lavery, o καταξιωμένος Γερμανός συγγραφέας, εμπιστεύεται το έργο του στον νεαρό σκηνοθέτη Βαγγέλη Λάσκαρη και στην ομάδα ProvaT.O. για την πανελλήνια πρεμιέρα του. Το έργο Μάρτυρας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Βερολίνο το 2012 από την Schaubühne και στην συνέχεια σε σπουδαίες σκηνές ανά την Ευρώπη όπως το Unicorn Theatre με την ομάδα Actors Touring Company, το Εθνικό Θέατρο της Λιθουανίας σε σκηνοθεσία Oskaras Koršunovas και φέτος το χειμώνα έρχεται να συναντήσει το θεατρικό κοινό της Αθήνας. Επιπλέον το 2016 το έργο διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο από τον Ρώσο σκηνοθέτη Κίριλ Σερεμπρένικοφ με τον τίτλο “Ο πιστός” και πήρε μέρος σε μια σειρά από φεστιβάλ, ανάμεσα τους το φεστιβάλ των Καννών θέτοντας υποψηφιότητα για το βραβείο “Ένα κάποιο βλέμμα”, αποσπώντας τελικά το ειδικό βραβείο Καννών “Francois Chalais” 2016.

Ο Marius von Mayenburg με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του όπως τα βραβεία “Kleistförderpreis für junge Dramatiker” και “Preis der Frankfurter Autorenstiftung”, δρα και συμμετέχει στην σύγχρονη ευρωπαϊκή δραματουργία ως σκηνοθέτης, μεταφραστής και δραματουργός. Στο έργο του, “Mάρτυρας”, έρχεται αντιμέτωπος με το θέμα του φανατισμού και καταδεικνύει πως σε μια εποχή κρίσης, οι κοινωνικοί μηχανισμοί διαβρώνονται και ευνοούν τελικά την ανάπτυξή του. Ένα καυστικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα και το φονταμενταλιστικό κίνδυνο που ελλοχεύει παντού. Μία σύνθεση από 27 σκηνές “μονταρισμένες” ώστε να θυμίζει κινηματογραφικό σενάριο, ο “Μάρτυρας” είναι ένα έργο αστείο αλλά ταυτόχρονα καταγγελτικό που έρχεται να μας θυμίσει ότι η άνοδος ακραίων ιδεολογιών είναι μια πραγματικά ουσιαστική απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ads

Η ομάδα ProvaT.O. με αφορμή τη φετινή παράστασή της, έχει ανοίξει ήδη διάλογο με την θεατρική σκηνή της Schaubühne και τον μόνιμο συνεργάτη της Μarius von Mayenburg και στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της θα βρίσκονται στο Βερολίνο στις 20 Οκτωβρίου για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας αναμένεται στην Αθήνα για την παράσταση του “Μάρτυρα”.

Η ομάδα ProvaT.O. αποτελείται από τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Λάσκαρη, τους ηθοποιούς Δημήτρη Μαγκλάρα, Λωρίνα Χατζημανώλη, Συμεώνη Γιαννάτου, Βασιλική Δρακοπούλου, Χρύσα Κούρκουλου, Άρη Κυπριανού, τη χορογράφο Σοφία Μιχαήλ, τον εικαστικό Γιώργο Λυντζέρη, τον συνθέτη Πάνο Πανάκο, τον κινηματογραφιστή Θοδωρή Θεοδώρου και τον φωτογράφο και ηθοποιό Γιώργο Στριφτάρη.