Μετά την μεγάλη επιτυχία της θεατρικής αναμέτρησης με το Νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν, ο Γιώργος Κοτανίδης συναντά αυτόν το χειμώνα στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη στις τελευταίες ώρες της ζωής του. 

Ads

Στο έργο «Ομπίντα» ο Γιώργος Κοτανίδης αναπλάθει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη που, μπροστά στο θάνατο, γράφει προς τους συντρόφους του το τελευταίο του γράμμα «Μήνυμα από την άλλη μεριά» και αναπολεί τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του. 

Προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα που τον οδηγούν στην αυτοκτονία.

Από την απομόνωση του Μεταξά, το περίφημο γράμμα του 1940, όπου καλεί το λαό να πολεμήσει τους Ιταλούς φασίστες, τον πόλεμο, την κράτησή του στο Νταχάου, ως  τον εμφύλιο, την ήττα και την υποχώρηση. Από τις συναντήσεις του με τον Στάλιν και την Οδύσσεια των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού, ως την επέμβαση των σοβιετικών και των «αδελφών κομμάτων», την καθαίρεσή του και την 17χρονη εξορία στη Σιβηρία. 

Ads

image

«Πρόθεσή μου είναι να δείξω τον Νίκο Ζαχαριάδη σαν τραγικό ήρωα που τον σκοτώνει το σύστημα που υπηρέτησε με πίστη και πάθος, επειδή τόλμησε να του πάει κόντρα. Για μένα είναι ένας επαναστάτης που, ύστερα από σκληρούς αγώνες για τη δικαίωσή του, επιλέγει το θάνατο από την ταπείνωση της υποταγής. Παραμένει αλύγιστος αγωνιστής και αρνείται να συμβιβαστεί με τους δεσμώτες του. Η εσωτερική του αντίφαση: ξέρει τι τον σκοτώνει αλλά την ευθύνη τη ρίχνει στα «κακά» πρόσωπα και αθωώνει το σύστημα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κοτανίδης για το έργο του, που ολοκληρώθηκε ύστερα από πολύχρονη μελέτη και έρευνα. Και συμπληρώνει: «Είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα». 

image

Στην παράσταση, που προγραμματίζεται να κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, μαζί με το Γιώργο Κοτανίδη, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία,  εμφανίζονται οι ηθοποιοί Δώρα Χρυσικού και Σπύρος Περδίου. 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης
Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Video art: Κλεοπάτρα Κοραή
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια ήχων: Νίκος Γιατράκος
Με τους Γιώργο Κοτανίδη, Δώρα Χρυσικού, Σπύρο Περδίου  
Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι