Τον Μάιο, οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζει την Κυριακή, 6 Μαΐου στις 20.00, στον Φάρο, μια δραματουργική σύνθεση πάνω στο κλασικό σατιρικό μυθιστόρημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ».

Ads

Τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η σκηνοθέτης και θεατρολόγος Έφη Θεοδώρου, ενώ ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς, συνοδεία του Δημήτρη Γκόγκα στην τρομπέτα και του Χρήστου Γιάκκα στο τρομπόνι.

Στο έργο αυτό, σήμα κατατεθέν της τσέχικης λογοτεχνίας, αλλά και μια από τις καυστικότερες σάτιρες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, καταγράφονται οι περιπέτειες του αφελούς πωλητή σκύλων Γιόζεφ Σβέικ που, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλείται να υπερασπιστεί την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, όπου είναι ενσωματωμένη η πατρίδα του η Τσεχία.

Ο Γιάροσλαβ Χάσεκ (1883-1923) επιστρατεύθηκε στον αυστροουγγρικό στρατό, ύστερα παραδόθηκε στους Ρώσους, στη συνέχεια υποστήριξε την Οκτωβριανή Επανάσταση για να επιστρέψει παράνομα στη χώρα του το 1920 και να γράψει το έργο που άφησε ανολοκλήρωτο ο αιφνίδιος θάνατός του, αλλά που έμελλε να καταγραφεί στην ιστορία της λογοτεχνίας ως ένα από τα πλέον ανατρεπτικά αντιπολεμικά έργα.

Ads

Με σαρκαστικό, αδυσώπητο χιούμορ συνθέτει έναν ύμνο για τον άνθρωπο και την αδυναμία του απέναντι στον παραλογισμό το πολέμου.

Μετά την έναρξη, η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση διαλείμματος.

Η ενότητα Παραβάσεις, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).