Προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη αποχώρησε και τυπικά από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) ο Γιάννης Βούρος, καταγγέλλοντας τον υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη. Τι απαντά ο υπουργός

Ads

Σε επιστολή του τον προσφωνεί «υπουργό των προγραφών, των απολύσεων και των διορισμών, του νόμου που στραγγαλίζει τον Κινηματογράφο, της απαξίωσης του πολύτιμου πνεύμονα των επιχορηγούμενων θιάσων, της εμπάθειας, του σνομπισμού, της προχειρότητας και της βιασύνης, του ερασιτεχνισμού, του αυταρχισμού και των ψεύτικων υποσχέσεων».

Σχετικά με την παραίτησή του αναφέρει: «Παρεξηγήσατε ή μεταφράσατε λάθος τη διάθεση που έδειξα προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα “φιλικό και βελούδινο διαζύγιο” όπως μου προτείνατε τηλεφωνικώς. Διαλέξατε πάλι – πλειστάκις κατά τη διάρκεια της υπουργικής σας θητείας – τον λάθος δρόμο».

«Με οδηγό μου την αξιοπρέπεια, εγώ αποχωρώ βεβαίως από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της δεύτερης Κρατικής Σκηνής της χώρας, καθώς έτσι με υποχρεώνει το κίβδηλο ΦΕΚ» προσθέτει και σημειώνει: «εμείς δεν θα χαθούμε. Θα συναντηθούμε σε άλλες αίθουσες, εκεί που αποκαθίσταται το δίκαιο και το ηθικό διεκδικώντας το ελάχιστο δείγμα σεβασμού που οφείλουμε στους θεσμούς».

Ads

Η απάντηση του Νίκου Ξυδάκη

«Σχετικά με τις αιτιάσεις και τις υπαναχωρήσεις του κ. Γιάννη Βούρου αναφορικά με την παραίτησή του από το ΚΘΒΕ, ο αν. υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης έχει να παρατηρήσει τα εξής:

Ο κ. Βούρος την 31η Μαρτίου 2015 είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού, αλλά συνέχισε να εργάζεται.

Την Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015 σε τηλεφωνική επικοινωνία εζητήθη η παραίτηση του κ. Βούρου, όπου ο ίδιος συμφώνησε, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ξυδάκης, ενώ συμφωνήθηκε να εκδοθεί ανακοίνωση κοινή συναινέσει.

Πράγματι, την επομένη, Τρίτη 18 Αυγούστου 2015, ο κ. Βούρος απέστειλε e-mail στη διεύθυνση του γραφείου του αν. υπουργού με δικό του σχέδιο δελτίου τύπου, το οποίο προσαρμόσθηκε, του ανεγνώσθη τηλεφωνικώς, συμφώνησε και ακολούθως εξεδόθη. Από την περασμένη Τρίτη 18 του μηνός, ημέρα έκδοσης του κοινής αποδοχής δελτίου τύπου και για μία ολόκληρη εβδομάδα, ουδεμία επίσημη διάψευση ή αντίδραση υπήρξε εκ μέρους του κ. Βούρου. 

Εν συνεχεία, για ολοκλήρωση της διαδικασίας του εζητήθη και γραπτώς η τελευταία παραίτηση, πράξη την οποία απέφυγε. Ακολούθησε η πράξη αποδοχής παραίτησης.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βούρος βρίσκεται να έχει υποβάλει γραπτή παραίτηση τον Δεκέμβριο 2014, δύο προφορικές παραιτήσεις, μία τον Μάρτιο και μία τον Αύγουστο 2015, και να έχει υπαγορεύσει το δελτίο τύπου της παραίτησης του, αλλά να μην έχει παραιτηθεί… Συμφωνία κυρίων, πράγματι.

Έχω την αφέλεια να θεωρώ ότι για το «βελούδινο διαζύγιο» αρκεί ο λόγος των συνομιλούντων δημοσίων προσώπων. Είχα και έχω επίσης την πεποίθηση ότι είναι προτιμητέα η συναίνεση από την ακαριαία αποπομπή ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, άνευ προειδοποιήσεως και άνευ αιτιολογήσεως, δυνατότητα που δίνει προσφάτως ψηφισθείς νόμος.

Σε κάθε περίπτωση, καθήκον του εποπτεύοντος υπουργού, είναι να προσπαθεί με κάθε σύννομο τρόπο να ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία του εποπτευομένου οργανισμού και να θωρακίζει το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό τον λόγο, διορίσαμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, γι΄ αυτό τον λόγο πετύχαμε ρύθμιση 150 δόσεων για το δυσθεώρητο χρέος προς το ΙΚΑ, η οποία ρύθμιση απειλείται και πάλι.

Το Κ.Θ.Β.Ε. πράγματι υποφέρει, το παρακολουθούμε με έγνοια και αγωνία και έμπρακτη φροντίδα. Αλλά τα δεινά του δεν γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο, όταν υπογράψαμε την πρώτη δόση της επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό του 2015. Τα δεινά γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε δύο εκ των οποίων διευθυντής ήταν ο κ. Βούρος.

Ο καθείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του και κάνει την αυτοκριτική του. Τα υπόλοιπα είναι εκδραματίσεις άνευ αντικειμένου. Μάλλον, προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Τέλος, διαχειριστικό έλεγχο το υπουργείο ουδέποτε διέταξε, γνωρίζοντας ότι διεξάγονται ήδη άλλοι έλεγχοι, για να μη δημιουργούνται δυσμενείς εντυπώσεις.

Διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο θα παραγγείλει η νέα διοίκηση του θεάτρου για να εξακριβωθεί πώς και επί ποίων δημιουργήθηκε το  οικονομικό ναυάγιο του Κ.Θ.Β.Ε. με χρέη της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ.