Μετά την «Αγρυπνία των Χριστουγέννων» και την «Αγρυπνία της Αποκριάς», ο Κωνσταντίνος Ντέλλας και η ομάδα του, Bouλouki Project, επιστρέφουν με το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Insomnia Greca», την «Αγρυπνία του Πάθους», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 28 προς 29 Απριλίου, ξημερώνοντας Μεγάλη Παρασκευή, από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 4 τα ξημερώματα.

Ads

Στην τρίτη και τελευταία Αγρυπνία «The Christus Mortuus Insomnia – Η Αγρυπνία του Πάθους – Τιμώντας τον θάνατο του Μεγάλου Ξένου», η έννοια του ξένου, που διέτρεξε τις δύο προηγούμενες Αγρυπνίες, παίρνει νέες διαστάσεις μέσα από το ψαλμικό κείμενο, κατά το οποίο ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας ζητεί από τον Πιλάτο το νεκρό σώμα του Ιησού, λέγοντας: «Δος μοι τούτον τον ξένον».

Οι έννοιες του πάθους, του – κυριολεκτικού, αλλά και συμβολικού – θανάτου, του θρήνου, της ταφής, η σχέση του ανθρώπου με τον άλλο κόσμο, η ξενιτειά του επέκεινα, είναι τα μοτίβα, που συνυφαίνουν την αφήγηση της βιωματικής αυτής μεταμεσονύκτιας περιήγησης στους υπόγειους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

image

Ads

Οι θεατές παίρνουν κατά την είσοδό τους στο θέατρο έναν χάρτη

Το υλικό και αυτής της Αγρυπνίας αναπτύσσεται με τη μορφή in – situ εγκαταστάσεων και performances, που αναπτύσσονται σε όλο το εύρος και τα επίπεδα του κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας δημιουργεί, από κοινού, με τους συνεργάτες του -Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Νεφέλη Σωτηράκη, Αλέξανδρο Κτιστάκη, Παναγιώτη Λαμπή και 40 ηθοποιούς και χορευτές- ένα κατανυκτικό κλίμα.

Σε αυτό το κλίμα, καλούνται να μπουν οι θεατές – επισκέπτες, οι οποίοι θα παραλάβουν, κατά την είσοδό τους στο θέατρο, τον χάρτη που τους καθοδηγεί για τα τεκταινόμενα, από τους υπόγειους χώρους έως τον θόλο του θεάτρου. Ο θεατής, μπορεί να εισέλθει όποια ώρα θέλει, να συμμετάσχει όπου θέλει, να φύγει και να επιστρέψει όσες φορές θέλει.

Όπως και στις δυο προηγούμενες Αγρυπνίες, η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τους επισκέπτες και τους συντελεστές να συναντώνται, λίγο πριν τα ξημερώματα, σε ένα κοινό τραπέζι για φαγητό, εναρμονισμένο με το ύφος της Μεγάλης Παρασκευής.

image

Συντελεστές

Σύλληψη ιδέας – καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ντέλλας, δημιουργική ομάδα: Ανδρέας Σκούρτης – Κωνσταντίνα Μαρδίκη – Νεφέλη Σωτηράκη, μουσική σύνθεση – sound design: Αλέξανδρος Κτιστάκης, επιμέλεια φωτισμού – promo φωτογραφία – video: Παναγιώτης Λαμπής, βοηθός σκηνοθέτη – video editing: Γκέλυ Πεντεφούντη, συντονισμός παραγωγής & επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης, βοηθός παραγωγής: Μαρία Κωνσταντοπούλου, φωτογραφία: Φώτης Πλέγας.

image

Στις performances και εγκαταστάσεις, συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Ειρήνη Αμανατίδου, Έβελυν Ασουάντ, Χάρης Αττώνης, Μαρία Γεωργοπούλου, Γεωργία Γρίβα, Αγγελική Δαλαγκελή, Τατού Δέδε, Σπύρος Δέτσικας, Μιχάλης Καλιότσος, Πάολα Καλλιγά, Πάνος Καμμένος, Μαριάννα Καραβά, Στεφανία Καραγιάννη, Μάνος Καρατζογιάννης, Μαρία Κοσκινά, Μυρτώ Κουλουρίδη, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Σάντρα Λειβαδάρα, Ρίτα Λυτού, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Σταύρος Μαρκουλάκης, Τία Μενούτη, Σοφία Μουτίδου, Μαριάννα Μπάρτζου, Ηλιάνα Μπαφέρου, Πέτρος Μπότσος, Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Ζωή Ξανθοπούλου, Μαίρη Ξένου, Φανή Παναγιωτίδου, Χρήστος Ροζάκης, Δέσποινα Σαραφίδου, Αρίστη Σπύρου, Λίνα Σταυροπούλου, Στεφανία Σταυροπούλου, Αργυρώ Ταμβάκου, Βάλια Φιλιάγκου, Τάσος Φοής.

Info

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου – Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 – 20. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticketservices: Πανεπιστημίου 39, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.