Οι συνδρομητές του tvxs.gr μπορούν να κερδίσουν διπλές προσκλήσεις για την χορευτική παράσταση «Neighbours» που θα ανέβει στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας στις 19/7.

Ads

Στείλτε email στο [email protected], γράφοντας στο «Θέμα» το ονοματεπώνυμο σας, τον τίτλο της ταινίας που επιθυμείτε να δείτε και στοιχεία επικοινωνίας. Τα στοιχεία τηρούνται για τις ανάγκες της κλήρωσης και διαγράφονται οριστικά μετά από αυτή.

Γίνετε συνδρομητές εδώ με 2,9 ευρώ το μήνα για να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του Tvxs.gr. Με τη συνδρομή σας αποκτάτε πρόσβαση σε όλα τα κλειδωμένα άρθρα και συμμετέχετε σε ειδικές κληρώσεις κάθε εβδομάδα για προσκλήσεις σε κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και βιβλία.

Πληροφορίες για το Φεστιβάλ

Για δέκα ημέρες, από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου 2022, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους δημότες της Καλαμάτας και τους φιλότεχνους επισκέπτες της.

Ads

Το 28 Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα διεξαχθεί φέτος 15-24 Ιουλίου, με 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα και 2 παγκόσμιες πρεμιέρες.

Το φετινό Φεστιβάλ θα κάνει πρεμιέρα με ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το TRIPTYCH: The missing door, The lost room and The hidden floor των Peeping Tom, ενώ στα highlights του  είναι το έργο Neighbours, η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του με έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως, το Sadler’s Wells του Λονδίνου.

Για να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ

Πληροφορίες για την παράσταση της κλήρωσης

Το Neighbours, η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως, το Sadler’s Wells, αποτελεί μια πολυεπίπεδη, δυναμική συνεργασία μεταξύ τριών διακεκριμένων καλλιτεχνών, του Rauf “RubberLegz” Yasit [Ραούφ “ΡάμπερΛεγκς” Γιασίτ], του Brigel Gjoka  [Μπριγκέλ Γκιόκα], και του Ruşan Filiztek  [Ρουσάν Φιλιζτέκ], καθένας από τους οποίους είναι φορέας μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο πρωτοποριακός χορευτής του abstract breaking Rauf “RubberLegz” Yasit και ο διακεκριμένος ερμηνευτής του σύγχρονου χορού Brigel Gjoka είχαν ως αφετηρία της συνεργασίας τους τη συνύπαρξή τους στην παράσταση A Quiet Evening of Dance του William Forsythe. Οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντικειμένου τους, έχουν δημιουργήσει ένα έργο που αξιοποιεί την πολύπλευρη εμπειρία τους και αντλεί επιρροές από τις κουρδικές και αλβανικές ρίζες τους.

Υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Ruşan Filiztek, μια νέα χορογραφική γλώσσα διαμορφώνεται καθώς οι δύο δημιουργοί εξερευνούν στιγμές μεταμόρφωσης και στοχασμού στο μεταίχμιο urban, κλασικού και σύγχρονου χορού. Μέσα από την κοινή τους εμπειρία προκύπτει μια απλή αλήθεια: Ότι ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Αν και ξεκινά με σιωπή, το Neighbours είναι – απροσδόκητα και απολαυστικά – οικείο. Οι αγκώνες ανταλλάσσουν ιστορίες μπροστά στη φωτιά. Τα χέρια μπλέκονται, αντικρούουν, θυμούνται, αγαλλιάζουν. Τα γόνατα και οι γοφοί ξεδιπλώνονται σε περίπλοκα, ανείπωτα σχέδια. Ολόκληρες γενιές μνήμης ανακύπτουν με το άγγιγμα των δακτύλων σε έναν ώμο.

Εμπνευσμένοι από μια πρόταση του William Forsythe κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του A Quiet Evening of Dance, ο Brigel Gjoka και ο Rauf Yasit άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν από κοινού κινητικά μοτίβα. Εστιάζουν στην αλληλοεπικάλυψη των γλωσσών κίνησης που κληρονομήθηκαν μέσω των λαϊκών χορών και των κοινοτικών εορτασμών στην αλβανική και στην κουρδική κουλτούρα. Διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι ιστορίες αυτές ανατρέπονται μέσα από τις ξεχωριστές εμπειρίες του καθενός – συγκεκριμένα, του μπαλέτου και του σύγχρονου χορού για τον Brigel, του breaking, του αυτοσχεδιασμού, του σχεδίου και του animation για τον Rauf – για να μεταμορφωθούν όταν τελικά συναντιούνται. Γιατί ο χορός, μας υπενθυμίζουν, δεν είναι προϊόν: είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Προειδοποίηση: Όπου υπάρχει χορός, υπάρχει και χαρά. Και αυτή είναι μεταδοτική.