H Μανία Παπαδημητρίου με «υλικό» τα ημερολόγια του Χρήστου Αγγελάκου και του Γιώργου Τυρίκου – Εργά για τους πρόσφυγες, δημιούργησε τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ημερολόγια αλληλεγγύης».

Ads

Η πρεμιέρα δόθηκε στο πλαίσιο του «Ελαιώνας Festival 2016» και από σήμερα, Δευτέρα, έως τις 17 Ιουνίου παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν της Φρυνίχου.

Μέσα από την τέχνη της μουσικής αφήγησης, υπό τους ήχους των ρυθμών, των μελωδιών και του τραγουδιού της Φένιας Παπαδόδημα, πέντε ηθοποιοί – αφηγητές προσπαθούν να μεταφέρουν το αίσθημα της αγωνίας απέναντι στον θάνατο που προσπαθείς να αποτρέψεις, της οργής απέναντι στο ανείπωτο άδικο που γεννά ο πόλεμος, της αγάπης και του ελέους για τον διπλανό που είναι ζωογόνος δύναμη.

Μυτιλήνη, καλοκαίρι του 2015. Εθελοντές κάτοικοι της Λέσβου και άνθρωποι από άλλες πόλεις, τρέχουν για να βοηθήσουν στη διάσωση και τη φιλοξενία των  προσφύγων.

Ads

image

Και κρατούν ημερολόγια. Άνθρωποι βγαίνουν από τις βάρκες, άνθρωποι χάνονται στο νερό, παιδιά που διασώζονται και άλλα που το κύμα τα εκβράζει στις ακτές, οδοιπόροι που αναζητούν ένα κατάλυμα, Σύριοι, Αφγανοί, Πακιστανοί που φτάνουν στην Ελλάδα διωγμένοι από τον πόλεμο, για να να περάσουν στη Δύση. Και άνθρωποι  που βοηθούν.

Και τώρα από σκηνής, μας αφηγούνται τις ιστορίες που είδαν.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Μουσική σύνθεση: Φένια Παπαδόδημα
Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Επεξεργασία βίντεο: Ίρις Κατσούλα
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου – Βασίλης Μαθιουδάκης.

Ερμηνεύουν: Φένια Παπαδόδημα, Τάσος Κορκός, Χριστίνα Κωστέα, Βασίλης Παπαδημητρίου, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου.

Τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν για τις ανάγκες των προσφύγων.

Επίσης, όσοι θεατές επιθυμούν μπορούν, επιπλέον της αγοράς του εισιτηρίου τους, να καταθέσουν απευθείας και τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης.