Η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ανεβαίνει τον Φεβρουάριο στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Ads

Ο Σταμάτης Φασουλής καταπιάνεται με ένα έργο που ζωντανεύειτα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι το 2008 και δίνει σάρκα και οστά στους ήρωες του Χωμενίδη παραθέτοντας εικόνες της Ελλάδας που σημάδεψαν το μέλλον της.

Η «Νίκη» δεν είναι άλλη από τη μητέρα του συγγραφέα η οποία υπήρξε κόρη του Βασίλη Νεφελούδη, προπολεμικού ηγέτη της Αριστεράς, βουλευτή και γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ο συγγραφέας διηγείται τη νιότη της, φτιάχνοντας ένα σύμπαν όπου η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία, δίνοντας στην ηρωίδα φωνή για να μας πει την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο.

Η ζωή της Νίκης δεν ήταν παραμύθι. Δεν μεγάλωσε όπως τα κορίτσια της ηλικίας της, με παιχνίδια, φλερτ και συνοικέσια. Κουβαλούσε εκ γενετής ένα φορτίο τόσο βαρύ ώστε κινδύνεψε να τη συντρίψει. Πήρε ωστόσο τη ζωή στα χέρια της. Επαναστάτησε κόντρα στην «επανάσταση» για τον έρωτα.

Ads

«Όσα γράφω στο βιβλίο απευθύνονται σε μιαν άλλη Νίκη, την κόρη μου» είχε δηλώσει ο Χωμενίδης στην παρουσίαση του βιβλίου του, το Μάιο του 2014, συμπληρώνοντας πως το περιεχόμενό του το είχε αρχικά σκεφτεί σαν ένα μεγάλο γράμμα προς εκείνη: «Η ιδέα για το μυθιστόρημα προέκυψε το καλοκαίρι του 2012, όταν φάνηκε πως τα τραύματα του παρελθόντος μπορούσαν πολύ εύκολα να ανέβουν στην επιφάνεια. Πρόκειται για αλληλοσυμπληρούμενες ιστορίες που άκουσα στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Όλα, βεβαίως, είναι μυθοπλασία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν σημαίνει πως δεν αντανακλούν τον βίο πραγματικών προσώπων».

Τη θεατρική διασκευή του έργου ανέλαβαν οι Σταμάτης Φασουλής και Γιώργος Λύρας.

Στην παράσταση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης και Αλέξανδρος Καλπακίδης. Τον ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής κρατά η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Τη μουσική επιμελείται ο Θοδωρής Οικονόμου, τα σκηνικά ο Γιώργος Γαβαλάς, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τις χορογραφίες ο Δημήτρης Παπάζογλου και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.