Τι είναι το Ευρέ Εργά; Είναι μια παιδική παρεξήγηση όπως η Ταμηγύνηση (… κοί-τα μη γίνεις σύ-ννεφο … ). Μια παραφθορά όπως το Νοσμπέτε της εφηβείας κάποιων από εμάς; Ένα λάθος άκουσμα; Ένας Ευρέως (και ανορθόγραφος) Εργάτης; Ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στη γλώσσα των Αβορίγινων, μια υγειονομική βόμβα που κοστίζει μόλις 5 ευρώ ; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε…  Γι’ αυτό αγγαρέψαμε την ίδια την συγγραφέα του, τη Μανίνα Ζουμπουλάκη, να κάνει εφ’ όλης της ύλης μετάφραση… στην Κρυσταλία Πατούλη και το tvxs.gr.

Ads

 
«Είναι θεές: η Γαλήνη Τσεβά και η Εμμανουέλα Αλεξίου γιατί ενώ έγραψα το εργάκι κοπανώντας τους ρόλους μέσα στο κεφάλι μου, αυτές τους πήραν και τους έκαναν κανονικές γυναίκες, πιό κανονικές δεν γίνεται δηλαδή. Τις βλέπω και αισθάνομαι πολύ περήφανη, που είναι τόσο καταπληκτικές και που…επικοινωνούμε τόσο ωραία. Και συμβαίνει κάπως σαν σπασμένο τηλέφωνο: με τον Βασίλη Τσελεμέγκο έχω ξαναδουλέψει οπότε επικοινωνούσαμε ήδη, ενώ ο Βασίλης με τη σειρά του επικοινωνούσε με τις κοπέλες επειδή είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και με την Γαλήνη και με την Εμμανουέλα. Τις οποίες γνώρισα στις πρόβες αλλά είναι σαν να κάνουμε παρέα εκατό χρόνια – ήδη τους γράφω κι άλλο έργο καλού κακού, μη τυχόν και μου ξεφύγουνε…

Το «Ευρέ Εργά» λοιπόν βγαίνει από τις αγγελίες Ευρέσεως Εργασίας, που τις έχουμε κάνει γαργάρα όλοι τον τελευταίο χρόνο. Η ιδέα μου ήρθε από δύο μαθήτριές μου (δημιουργικού γραψίματος), την Δήμητρα και την Κατερίνα – η Δήμητρα είναι σερβιτόρα και η Κατερίνα ηθοποιός, που όταν δεν δουλεύει στο θέατρο, κάνει την σερβιτόρα. Τις έβαλα να μιλάνε χωρίς να γνωρίζονται, μάλιστα κάποιες φράσεις τους είναι περίπου ή ακριβώς όπως τις είπανε, επειδή είναι δύο κανονικές γυναίκες σε δύσκολη εποχή (την τωρινή). Οι ρόλοι δηλαδή δεν είναι ρόλοι, είναι γυναίκες σαν εσένα, σαν τις κολλητές σου και σαν εμένα. Ούτε καν πιό τρελές ή πιό κουνημένες – έχω φίλες που είναι χίλιες φορές τρελότερες, για να μη βάλω και την πάρτη μου μέσα (αούα ετζουκέισον).

Αλλά επειδή ένα έργο πρέπει να έχει υπόθεση, να συμβαίνει κάτι, να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται και λοιπά και λοιπά… έφτιαξα μιά ιστορία – και πάλι, κανονική, σαν αυτές που συμβαίνουν γύρω μας. Ή σ’ εμάς τις ίδιες. Οι δύο γυναίκες συζητάνε αδιάφορα στη αρχή, έπειτα όλο και πιό ‘ζεστά’. Συγκινούνται (-ψιλο) αλλά κυρίως γελάνε με πράγματα που δεν είναι αστεία ή είναι αστεία αλλά όχι εκ προθέσεως, κι ελπίζω ότι το ίδιο θα κάνει και ο θεατής, γιατί αν δεν συμβεί αυτό – αν δεν γελάσει ο θεατής, και ο φίλος του που είδε φώς και μπήκε… θα έχουμε πέσει έξω όλοι, ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιές, εγώ και το Ιδρυμα Κακογιάννη που μας φιλοξενεί στο μπαρ-θήατερ, στον τελευταίο όροφο.

Ads

Αποκλείεται όμως: τουλάχιστον τις κοπέλες, τη Γαλήνη και την Εμμανουέλα τις βλέπεις άνετα, ακόμα κι αν παίζουνε τάβλι…πόσο μάλλον όταν υποδύονται κανονικές γυναίκες με τόσο χιούμορ και με τόσο καταπληκτικό τρόπο.»  
Μανί Zουμπού
 
Info
«Ευρέ-εργά», μονόπρακτο της Μανίνας Ζουμπουλάκη
 
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσελεμέγκος
Κείμενο: Μανίνα Ζουμπουλάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Δρακουλαράκος
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ελλη Λιδωρικιώτη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μανώλης Γαλετάκης
Μουσική: DNA
Make up design: Γιώργος Βάλβης
Hair design: Fillippo Denaro
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Έρση Νιαώτη
Παραγωγή: Θανάσης Τσιρταβής
 
Παίζουν: Εμμανουέλα Αλεξίου, Γαλήνη Τσεβά
 
Χορηγός: Εκδόσεις Απόπειρα
 
Ευρέ Εργά
Της Μανί Ζουμπού
Από την Πέμπτη 17 Μαΐου 2012, στις 21:00
(κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο) ως τέλος Ιουνίου
Διάρκεια :  70΄
Αίθουσα: MCF Bar/Resto, 3os όρ.
Εισιτήριο: 10€ ενιαίο
 
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected] Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr