Συμπαραγωγές, αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής με νέα τμήματα, ανακατασκευή του Νέου Ρεξ, δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επένδυση στην έννοια του «θεάτρου συνόλου» με συνύπαρξη της παλιάς και της νέας γενιάς ηθοποιών είναι οι βασικές συνιστώσες στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2016-2017.

Ads

«Μέσα σε δύσκολους καιρούς, η δική μας επιθυμία να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο αντάξιο ενός Εθνικού Θεάτρου μοιάζει να είναι ένα είδος ουτοπίας. Όμως, καμία οικονομική δυσπραγία και μιζέρια δεν θα μας στερήσει το όνειρο: Να μπορέσουμε να φέρουμε στο Εθνικό Θέατρο του 21ου αιώνα ό,τι καλύτερο από την Ευρώπη και την Ελλάδα» τόνισε, χθες, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός από το αίθριο του κτιρίου Τσίλερ, όπου παρουσίασε το ρεπερτόριο, τις δράσεις και τις συνέργειες της προσεχούς θεατρικής περιόδου .

«Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που θα συνδυάσει την πραγματικότητα με το όραμά μας και δεν θα συρρικνώσει το ρόλο που οφείλει να έχει το Εθνικό Θέατρο» σχολίασε ο ίδιος .

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος ανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες που δρομολογεί για το Εθνικό Θέατρο.

Ads

Σήμερα, Τρίτη ο υπουργός μαζί με τον Στάθη Λιβαθινό και τον Θόδωρο Αμπαζή θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, για να συζητήσουν το ξεμπλοκάρισμα του οικονομικού προβλήματος του Εθνικού Θεάτρου, όπως είπε ο κ.Μπαλτάς.

Τροπολογία για τα εκτός έδρας των εργαζομένων σε Εθνικό, ΚΘΒΕ

Επίσης, ενημέρωσε ότι προωθεί τροπολογία για τα εκτός έδρας σε όσους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ και του Εθνικού Θεάτρου, δικαιούνται αυτή την αποζημίωση, ορίζοντας την εκτός έδρας χιλιομετρική απόσταση από 50 χιλιόμετρα και πάνω.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, το βραβείο θεατρικού έργου και νέου συγγραφέα που μέχρι τώρα απένειμε το ΥΠΠΟ θα έχει πλέον «παρουσία» στις κρατικές σκηνές καθώς θα εντάσσεται στο ρεπερτόριο τους.

image

Η ταυτότητα των σκηνών του Εθνικού 

Μέσα στους βασικούς στόχους του Εθνικού Θεάτρου, όπως είπε ο Στάθης Λιβαθινός, είναι και η αποσαφήνιση της ταυτότητας των σκηνών του.

Σε ό,τι αφορά το ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν, η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει μία διαδρομή στο παγκόσμιο θέατρο, από την Αναγέννηση ως σήμερα, με έργα των Σαίξπηρ, Ευγένιου Ο’ Νηλ και Ταντέους Σλομποντζιάνεκ.

Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» γίνεται η σκηνή της ελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζοντας από τη φετινή χρονιά, εκτός από τις τρεις κεντρικές παραγωγές, τη δουλειά τεσσάρων νέων Ελλήνων συγγραφέων, σε ένα πειραματικό μοντέλο, με τη μορφή του «Συγγραφέα του μήνα».

Στο Θέατρο ΡΕΞ, η Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» μετατρέπεται σε χώρο συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες φιλοξενώντας τέσσερις παραγωγές, όπου συναντώνται ο χορός, η κίνηση, η μουσική, το τραγούδι και άλλες σύγχρονες μορφές έκφρασης.