Η μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα «ΕΞΟΔΟΣ» σε συνομιλία με την ζωγραφική έκθεση «Ανέστιοι προσφεύγοντες» του Γιώργου Κόρδη παρουσιάζονται στο θέατρο ΕΛΕΡ.

Ads

Διαβάστε επίσης: «ΕΞΟΔΟΣ» στο θέατρο ΕΛΕΡ: Μία μουσική παράσταση για την συλλογική μνήμη και την «ταυτότητα» των προσφύγων

Το tvxs.gr εξασφάλισε διπλές προσκλήσεις για τους συνδρομητές για τo Σάββατο 11/2 και την Κυριακή 12/2. Στείλτε email στο [email protected], γράφοντας στο «Θέμα» το ονοματεπώνυμο σας, την παράσταση, την ημερομηνία της παράστασης και στοιχεία επικοινωνίας. Τα στοιχεία τηρούνται για τις ανάγκες της κλήρωσης και διαγράφονται οριστικά μετά από αυτή.

Γίνετε συνδρομητές εδώ με 2,9 ευρώ το μήνα για να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του Tvxs.gr. Με τη συνδρομή σας αποκτάτε πρόσβαση σε όλα τα κλειδωμένα άρθρα και συμμετέχετε σε ειδικές κληρώσεις κάθε εβδομάδα για προσκλήσεις σε κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και βιβλία.

Ads

Λίγα λόγια για την παράσταση

Για πρώτη ο Γεράσιμος Γεννατάς ταυτίζεται με τον Γιώργο Σεφέρη, διαβάζοντας επί σκηνής ημερολόγια και προσωπικές επιστολές του ποιητή προς τον Ζήσιμο Λορεντζάτο, τον «Ζη». Κείμενα που γράφτηκαν στην αρχή της θητείας του Σεφέρη ως διπλωματικός ακόλουθος στην Άγκυρα ( 1948- 1951) και που αντικατοπτρίζουν τόσο τα ιστορικά αδιέξοδα της Ελλάδας όσο και τα προσωπικά του αδιέξοδα, καθώς τα μοιράζεται με τον μοναδικό ίσως σταθερό κι αγαπημένο φίλο του μέσα στις δεκαετίες, τον συγγραφέα και δοκιμιογράφο, Ζήσιμο Λορετζάτο.

Τα ημερολόγια του  γίνονται ο καμβάς πάνω στον οποίον σκιαγραφείται ο ξεριζωμός των πληθυσμών της Καππαδοκίας, η καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και μία διαχρονική αέναη πομπή «προσφύγων», ανθρώπων από κάθε πιθανή προέλευση, σε διαφορετικό τόπο και χρόνο που ασταμάτητα και χωρίς σαφή προορισμό δεν παύουν να περπατούν. Χάνουν την μνήμη τους, την ταυτότητα τους, τους δεσμούς αγάπης με τους άλλους και τέλος τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

image

Οι ψηφιακοί πίνακες του Γιώργου Κόρδη που καταγράφουν αυτή την σταδιακή «εξάλειψη του προσώπου» των προσφύγων, δημιουργούνται ζωντανά, μπροστά στα μάτια του θεατή, κινούνται παράλληλα με την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια που συνθέτει η Φένια Παπαδόδημα. Η ίδια παίρνει τον ρόλο του «Ζη», του Ζήσιμου Λορεντζάτου που συντροφεύει τον Σεφέρη, τον «Σε», σ΄ αυτήν την περιήγηση στο πληγωμένο αυτό κομμάτι της προσωπικής μνήμης του ποιητή, καθώς και ο ίδιος κατάγεται από την Καππαδοκία,  αλλά και της συλλογικής μας μνήμης.

Ένα σύνολο κορυφαίων μουσικών επί σκηνής οδηγούν μουσικά την  αφήγηση του παράδοξου αυτού ταξιδιού. Η μουσική και οι στίχοι είναι της Φένιας Παπαδόδημα. : τραγούδια του ξεριζωμού, νανουρίσματα για παιδιά  αγγέλους, συνθέσεις οργανικές αλλά και ένα μελοποιημένο ποίημα του Γ. Σεφέρη. Με τη φωνή της ταξιδεύει από την υμνωδία, στο τραγούδι, στον αυτοσχεδιασμό, στον λόγο. Μαζί της στο τραγούδι και στην ερμηνεία κειμένων, η Ελένη Ποζατζίδου .
Η Φένια Παπαδόδημα και ο  Γεράσιμος Γεννατάς, ως «Ζη» και «Σε», συνδέουν την ιστορία της «Εξόδου» των Ελλήνων της Ασίας, με την Αθήνα του σήμερα. Τους Αθηναίους αστούς. Τους «αποίκους» όπως τους αποκαλεί ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, του 2022, που «έχουν φανερά χάσει κάθε προσωπική μνήμη για την γη τους»¨.

Τα κείμενα της παράστασης,  «Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας», του Γιώργου Σεφέρη, γράμματα από την αλληλογραφία του με τον Ζήσιμο Λορεντζάτο 1948-1968, αναφορές στο ημερολόγιο της Σόφης Μανουσάκη Αναστασιάδη «Μνήμες Καππαδοκίας», καθώς και αληθινές μαρτυρίες προσφύγων από την έκδοση «Έξοδος» του Κέντρου Μικρασιατικών σπουδών, αποτελούν ένα ενιαίο σώμα που αναπτύσσεται μουσικά. 

image

Συντελεστές

Φένια Παπαδόδημα: Πρωτότυπη μουσική/ Σκηνοθεσία- Ερμηνεία- Φωνή
Γιώργος Κόρδης : Ψηφιακή ζωγραφική
Γεράσιμος Γεννατάς : Ερμηνεία
Ελένη Ποζατζίδου : Eρμηνεία- φωνή
Θωμάς Μελετέας: Ούτι
Γωγώ Ξαγαρά: Άρπα
Ήβη Παπαθανασίου :  Τσέλο
Γιώργος Παλαμιώτης: Ηχητικά τοπία – Ενορχήστρωση
Φένια Παπαδόδημα : Επιλογή κειμένων – Δραματουργία
Καλλιόπη Σωτηρίου : Βοηθός σκηνοθέτη
Στέβη Κουτσοθανάση: Φωτισμοί
Κώστας Φούντας: Video
Ελένη Κουρή: φωτογραφία
Χρύσα Ματσαγκάνη: Επικοινωνία 

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια παράστασης:  75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15€
Μειωμένο/Ανέργων: 12€
Ατέλειες: 5€

Προπώληση εισιτηρίων:
– Online: https://www.ticketservices.gr/event/exodos-1922-2022/
– Τηλεφωνικά: 2107234567
– Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Θέατρο ΕΛΕΡ
Φρυνίχου 10, Αθήνα
Τηλ. 21 1735 3928