Σέρλοκ Χολμς , διασκευασμένος Σέξπιρ, Άλκη Ζέη, κοινωνικό και πολιτικό θέατρο, τσίρκο, παραμύθι και πολλή μουσική φέρνει το παιδικό θέατρο για τη σεζόν που διανύουμε.

Ads

Από την εξαιρετική παράσταση του θεάτρου Πόρτα “Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο” που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά έως το πολύχρωμο Cachivache και τη νέα παράσταση του Βασίλη Κακουλάνη, ο οποίος θέτει ακούραστα κοινωνικά ερωτήματα που απασχολούν τα παιδιά, το τοπίο διαγράφεται ενδιαφέρον όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικους θεατές που έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μαζί τους παραστάσεις καλοδουλεμένες και ευφάνταστες.

To tvxs.gr ξεκινάει με 10 προτάσεις για τη φετινή χρονιά και θα επανέλθουμε με περισσότερες επιλογές. 

Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι – Τέχνης Οδού Φρυνίχου

Ads

Tο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, παρουσιάζει φέτος από τις 16 Οκτωβρίου 2016, στην ανακαινισμένη σκηνή της οδού Φρυνίχου , την αυθεντική ιστορία του Κόναν Ντόϋλ «Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι», σε νέα θεατρική διασκευή για παιδιά, γεμάτη μυστήριο και περιπέτειες!! Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα, από τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόϋλ (Sir Arthur Conan Doyle), ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο!

Οι ιστορίες μυστηρίου του Σέρλοκ Χολμς προκαλούν το ενδιαφέρον μέχρι σήμερα και έχουν μεταφραστεί σε 84 γλώσσες!

Η φετινή παράσταση «Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι» δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους θεατές να βιώσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα απολαμβάνοντας την εμπειρία μιας αυθεντικής ιστορίας του Σέρλοκ Χολμς!

Η ευφυέστατη υπόθεση ζωντανεύει μέσα από μια νέα θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου γεμάτη δράση, ρυθμό και χιούμορ, που εξασκεί την παρατηρητικότητα και τη μνήμη των παιδιών, αλλά και καλλιεργεί μέσα τους την αίσθηση της φιλίας και της δικαιοσύνης ωθώντας τους να εξετάσουν τις διαφορετικές “όψεις” της αλήθειας που παρουσιάζονται από τα πρόσωπα της ιστορίας! Παράλληλα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στον “κόσμο” του πανέξυπνου, εκκεντρικού Σέρλοκ Χολμς μέσα από μια περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα και εκπλήξεις!

Ο Δημήτρης Δεγαΐτης με έμπνευση και φαντασία σκηνοθετεί στο Θέατρο Τέχνης μια ακόμα πρωτότυπη παράσταση για παιδιά, με έντονο σασπένς, κωμικά στοιχεία και – φυσικά – απρόσμενο τέλος! Η γοητευτική δράση μας καλεί να λύσουμε μαζί το μυστήριο!

Μέσα από τη συναρπαστική πλοκή τα παιδιά-θεατές ταυτίζονται με το κοφτερό μυαλό του Σέρλοκ Χολμς, αναζητώντας στο τέλος μια δίκαιη λύση που μας μαθαίνει ότι ή παρατηρητικότητα και η συνεργασία με τους άλλους μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμες για την πορεία της ζωής μας.

«Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι…» – Θέατρο Θησείον

Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί συναντιέται με τον κόσμο των μεγάλων; Πόσα φλιτζάνια με τσάι χρειάζονται για να μπορέσεις να σταματήσεις το Χρόνο; Πόσα αναπάντητα ερωτήματα χωρούν σε ένα ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων;

Η Θεατρική Ομάδα Τσόκαρα επανέρχεται για δεύτερη χρονιά με την θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Η Αλίκη είχε αρχίσει να βαριέται έτσι που καθόταν πάνω στο χορτάρι…» η οποία είναι εμπνευσμένη από την Αλίκη στη Xώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll.

Η Αλίκη με οδηγό και σύμμαχο την παιδική της φαντασία, ταξιδεύει σε έναν κόσμο που ακροβατεί μεταξύ παράλογου και θαυμαστού, σε έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν. Μια παράσταση για την Φαντασία, την Ενηλικίωση και την Απελευθέρωση από κάθε μορφή καταπίεσης, που έρχεται για να μας θυμίσει ότι ακόμα κι όταν κανείς βαριέται και δεν έχει τίποτα να κάνει, δεν είναι ποτέ μόνος!

Το όνειρο της Μόλυ – Παλλάς

Μετά από ένα ταξίδι σε διάφορους χώρους της Ελλάδας, το χαρούμενο, ατμοσφαιρικό και πρωτότυπο τσίρκο Cachivache βρίσκει το σπίτι του στο θέατρο Παλλάς και από 8 Οκτωβρίου μας μεταφέρει όλους στα χρόνια της παιδικής αθωότητας και της ξεγνοιασιάς με τη νέα του παράσταση: «Το όνειρο της Μόλυ». του Μανώλη Καρυωτάκη Με τη συνοδεία οκταμελούς ορχήστρας.

Η Μόλυ είναι ένα ορφανό κοριτσάκι που έχει ένα όνειρο: να παίξει στο τσίρκο! Όταν ο μοχθηρός διευθυντής του ορφανοτροφείου την τιμωρεί, η Μόλυ αποφασίζει να το σκάσει για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Το πρώτο βράδυ που θα περάσει μακριά από το ορφανοτροφείο, θα δει ένα απίθανο όνειρο. Ένα ολόκληρο τσίρκο, με ζογκλέρ, ακροβάτες, κορίτσια λάστιχο, κλόουν και μια τρελή μπάντα, την παίρνει μαζί του. Ο παλιάτσος που τη συντροφεύει της δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης για να καταφέρει το όνειρό της…

Cachivache, στα ισπανικά, είναι τα αντικείμενα που μας ξυπνάνε μνήμες από ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας. Παρ’ όλο που δεν τα χρησιμοποιούμε πια, τα έχουμε καλά φυλαγμένα, έχοντας κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Το χαρούμενο, ατμοσφαιρικό και πρωτότυπο τσίρκο Cachivache βρίσκει το σπίτι του στο θέατρο Παλλάς και μας μεταφέρει όλους στα χρόνια της παιδικής αθωότητας και της ξεγνοιασιάς με τη νέα του παράσταση: «Το όνειρο της Μόλυ». Ένα θέαμα που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους, μοντέρνους, συντηρητικούς, αλλά και εναλλακτικούς θεατές , με πολλά ακροβατικά κόλπα, ζογκλερικά, θέατρο, ζωντανή μουσική και άφθονο γέλιο.

Τελικά η Μόλυ θα καταφέρει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα;

image

Ο Βάσος και η Βιβή – Τζένη Καρέζη

Η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει από την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 την παράσταση Ο Βάσος και η Βιβή, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Ένα παραμύθι καθημερινότητας. Η περιπέτεια του σχολείου, τα ταξίδια στην γειτονιά. Οι επικίνδυνες διαδρομές από το χολ στην κουζίνα. Οι εκστρατείες γνωριμίας με φίλους, η μαγεμένη οθόνη που σε υπνωτίζει και δεν μπορείς να ξεκόλλησες, τα τρομακτικά «μη»…

Ο «Βάσος και Βιβή» είναι ακόμα ένα έργο του  Φόλκερ Λούντβιγκ που βλέπει την καθημερινότητα καθαρά μέσα από τα μάτια του κοινού του- τα παιδιά. Πρόκειται για μια κωμωδία για τη φιλία. Πώς δυο αδέλφια κι ένας καινούργιος στην παρέα βιώνουν τους φόβους για το σκοτάδι, την έλλειψη επικοινωνίας, την προσκόλληση στην οθόνη του τάμπλετ ή της τηλεόρασης, τον ανταγωνισμό στο παιχνίδι, τον φόβο εγκατάλειψης ή το άγχος στο σχολείο;

Το έργο εξετάζει με κωμικό και τρυφερό τρόπο γνώριμες καταστάσεις από την καθημερινότητα των παιδιών όπως τη συμπεριφορά τους στο σπίτι και έξω απ ‘ αυτό, μεταξύ τους και με τους ενήλικες. Μιλάει για την αστείρευτη έμπνευσή τους στο παιχνίδι, μπαίνει στους δικούς τους χώρους δράσης- το παιδικό δωμάτιο και την παιδική χαρά. Ο Βάσος, η Βιβή και ο καινούργιος φίλος τους Λοίζος θα μας δείξουν έμπρακτα πώς η μιντιακή ψυχαγωγία απομονώνει και συρρικνώνει τη φαντασία σε αντίθεση με την εμπειρία του αυθόρμητου ζωηρού παιχνιδιού μεταξύ ανθρώπων.

Η Στριγγλένια και η Τραγουδομηχανή – Γκλόρια (Από 23-10)

Ο Τάσος Ιωαννίδης, δημιουργός των τραγουδιών «Λάχανα και Χάχανα», μας ξαναταξιδεύει στη Λαχανοχαχανοχώρα με το νέο του έργο «ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ – Η ΣΤΡΙΓΓΛΕΝΙΑ και η ΤΡΑΓΟΥΔΟΜΗΧΑΝΗ».

Μετά από την μεγάλη επιτυχία της πρώτης παράστασης «Λάχανα και Χάχανα – Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα», που παίχτηκε για τρεις συνεχείς χρονιές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα τραγούδια που αγαπήθηκαν από παιδιά, γονείς και δασκάλους μας συνοδεύουν σε μια νέα θεατρική περιπέτεια!

Με τη μουσική και σκηνοθετική διεύθυνση του δημιουργού Τάσου Ιωαννίδη, μια ομάδα από ταλαντούχους ηθοποιούς/ τραγουδιστές/χορευτές μοιράζονται μαζί μας μια νέα πρωτότυπη ιστορία, με ευρηματική πλοκή και γάργαρο χιούμορ, που πραγματεύεται τον παιδικό εκφοβισμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Τα ευφάνταστα κοστούμια της Νατάσας Δημητρίου, οι κινησιολογικοί συνδυασμοί και οι χορογραφίες της Σοφίας Πάσχου  μαζί με τις τρισδιάτατες βιντεοδημιουργίες του Σκηνογράφου Στάθη Μήτσιου συντελούν σε μία σύγχρονη και θεαματική θεατρική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. 

Το Μαγικό Βιολί – Χώρα

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Χώρα υποδέχεται την θεατρική περίοδο 2016-2017 «Το Μαγικό Βιολί» του Νίκου Ξανθούλη και της Μαριβίτας Γραμματικάκη. Η όπερα για «Νεανικά αυτιά», που έχει ήδη φιλοξενηθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή, διασκευάστηκε και ως ένα νεανικό μιούζικαλ, προσκαλεί τους μικρούς θεατές να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής.

Στη χώρα που απαγορεύονται η μουσική και τα χρώματα, η πραγματικότητα φοράει τα ρούχα του παραμυθιού για να φέρει στους μικρούς θεατές και στα αιώνια παιδιά την αλήθεια της μουσικής, της χαράς και της αισιοδοξίας.

Με τη χρήση της τεχνολογίας του 3D animation, η σκηνή μεταμορφώνεται σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό εικονικής πραγματικότητας και πλημμυρίζει με εντυπωσιακές εικόνες που θα μας ταξιδέψουν σε παραμυθένια τοπία, που όμως είναι τόσο κοντά μας… Η συνύπαρξη της φωτογραφίας και της εμπνευσμένης σκιτσογραφίας, δημιουργούν τον φανταστικό κόσμο της Γκριζούπολης και μέσω ενός εντυπωσιακού video projection, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας την ιστορία του… μαγικού βιολιού.

Στην Γκριζούπολη, ο Βασιλιάς Οράτιος με τη βοήθεια του πιστού του υπηρέτη, του Πρόκα, απαγορεύει τη μουσική, το γέλιο, το χρώμα και τη χαρά. Οι πολίτες υποφέρουν από την κατάσταση που τους έχει επιβληθεί, αλλά φοβισμένοι όπως είναι, δεν αντιδρούν ακόμα και όταν οι νέοι νόμοι αγγίζουν τα παιδιά τους. Το αιώνιο παιδί, ο Έντυ, είναι ο μόνος που μπορεί να βλέπει χρωματιστούς κήπους και να ακούει μελωδικές καμπάνες. Αυτός είναι και η μόνη διέξοδος της Ρόζας, της κόρης του Βασιλιά. Η δύναμη της μουσικής θα του ξυπνήσει αναμνήσεις που θα επαναφέρουν τη χαρά, τα χρώματα, τις νότες και θα μας αναδείξει το μεγαλείο της αγάπης.

Ο βασιλιάς Οράτιος, ο υπηρέτης του ο Πρόκας, η πριγκίπισσα Ρόζα, ο ονειροπόλος Έντυ, ο περιπλανώμενος μουσικός Αμίρ και οι κάτοικοι της… Γκριζούπολης, μαζί με τους μελωδικούς ήχους και τα τραγούδια δημιουργούν την ιστορία και την ατμόσφαιρα του μουσικού παραμυθιού για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις αξίες της αγάπης, του ελεύθερου πνεύματος και της ανιδιοτέλειας ώστε το καθένα, μετά το τέλος της παράστασης, να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτές τις αξίες και να νοιώσει πιο δυνατό απέναντι στα προβλήματα που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει.

Η «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ – Χυτήριο

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο του Σαίξπηρ.

Ένα απρόσμενο ναυάγιο, δύο αδέρφια που χωρίζονται και προσπαθούν να ξαναβρεθούν , η εξωτική χώρα της Ιλλυρίας, η τόλμη μιας νεαρής κοπέλας να πάρει την τύχη της στα χέρια της, η δύναμη της αγάπης, η ικανότητα να αντιμετωπίζει κανείς τα εμπόδια και τις ατυχίες της ζωής.

Αυτοπεποίθηση, τόλμη, εφευρετικότητα, αισιοδοξία, χιούμορ. Με αυτές τις αρετές  μπολιάζει τους μικρούς θεατές το έργο του Σαίξπηρ που σφύζει από τη χαρά της ζωής.

Μια εξαιρετική πινακοθήκη χαρακτήρων παρουσιάζεται στο έργο σε σκηνοθεσία Εβίτας Παπασπύρου. Άλλοι θετικοί, άλλοι με ελαττώματα και αδυναμίες. Ο Σαίξπηρ τους αντιμετωπίζει όλους με τρυφερότητα.

Κατανόηση, ανεκτικότητα, ανθρωπιά, αποδοχή της διαφορετικότητας, καλοσύνη, αυτή είναι η γεύση που παίρνουμε μαζί μας φεύγοντας από την παράσταση.

Οικογένεια Νώε – Βασιλικό Θέατρο, Θεσσαλονίκη

Τι έχει αλλάξει μέσα στους αιώνες στις ανθρώπινες σχέσεις; Γιατί δεν μάθαμε να ζούμε με τους άλλους με μεγαλύτερη αρμονία , λιγότερο φόβο, περισσότερη αγάπη και αλληλεγγύη;

«Οικογένεια Νώε», την ιστορία του κατακλυσμού όπως την μετέφεραν στο θέατρο η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί η Στέλλα Μιχαηλίδου για την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ.

Ενώ ολόκληρος κόσμος βυθίζεται, μια κιβωτός παλεύει με τα κύματα. Ο προνοητικός Νώε, τα παιδιά και τα εγγόνια του, μαζί με δεκάδες ζώα, όχι μόνο ήμερα αλλά και άγρια, ταξιδεύουν και αγωνίζονται για την επιβίωση.

Εναντίον τους δεν είναι μόνο τα κύματα, αλλά, στιγμές στιγμές, και οι μεταξύ τους σχέσεις. Στον περιορισμένο χώρο της κιβωτού, οι συγκάτοικοι συγκρούονται και συμφιλιώνονται, θυμώνουν και συγχωρούν, διαφωνούν και συνεργάζονται, απογοητεύονται και ελπίζουν. Γνωρίζουν καλύτερα τους άλλους αλλά και τον εαυτό τους. Κι αναρωτιούνται για ένα σωρό πράγματα: για τη φύση, τη θέση μας μέσα σε αυτήν, πόσο μαθαίνουμε μέσα από την ιστορία, πόσο ανοιχτοί είμαστε στο καινούργιο. Αν και σπάνια παίρνουν ικανοποιητικές απαντήσεις, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την αξία του ταξιδιού.

«Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο» – Θέατρο Πόρτα

Μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες της περσινής σεζόν, το “Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο”, που βασίστηκε σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου, υπό τους ήχους της μουσικής του Sergei Prokofiev, ανεβαίνει και πάλι στο ΠΟΡΤΑ από τους Patari Project υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Πάσχου.

Παράσταση θεατρικής ευδαιμονίας, όπως χαρακτηρίστηκε, διαμάντι στις στάχτες και θεατρικό δώρο, το Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια μιας σύγχρονης ματιάς στο μύθο της Σταχτοπούτας, και μίλησε για τον αγώνα για ανεξαρτησία, τη νίκη πάνω στα στερεότυπα, την υπέρβαση των προσωπικών ορίων κι έναν έρωτα που έρχεται να λυτρώσει από τα προσωπικά δεσμά.

Γιατί έξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν σε ένα πιάνο; Και καταρχάς… χωράνε εκεί πάνω; Ναι! Γιατί το πιάνο μετατρέπεται σε “πατάρι” και έτσι όλα μπορούν να συμβούν. Οι κολοκύθες γίνονται άμαξες, τα ποντίκια γίνονται άλογα, τα παλιά παπούτσια γίνονται γυάλινα γοβάκια. Αλλά και ο χορός γίνεται αφήγηση, η αφήγηση κοντσέρτο, και μια ολόκληρη ιστορία χωράει σε μια νότα! Κι έτσι, η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας μεγαλώνουν, ενώ οι μεγάλοι ξαναγίνονται παιδιά. Όλα αυτά συμβαίνουν πάνω στο πατάρι χωρίς μαγικά ραβδιά, παρά μόνο με το σώμα, τη φωνή και την παλλόμενη μουσική ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του εικοστού αιώνα.

«To Καπλάνι της βιτρίνας»  – Α Β Α Κ Ι Ο

Η παράσταση – σταθμός – «Το Καπλάνι της βιτρίνας» της  Άλκης Ζέη, η μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς, αντάξια του  κλασικού μυθιστορήματος,  σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, μετά τις sold out παραστάσεις στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης,  θα ζωντανέψει ξανά, ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ  στο  ΘΕΑΤΡΟ  Α Β Α Κ Ι Ο, Ιερά Οδός 7-11, Αθήνα.

Μία μεγάλη παραγωγή με 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους ηθοποιούς  και συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, θα μεταφέρουν ξανά μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο “σκηνικό” των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυό μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.