Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος / FosPhotos
 

Ads

Μετά από τρεις εβδομάδες, με απόφαση των συντελεστών του, πέφτει η αυλαία του θεατρικού έργου Corpus Christi, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από παραθρησκευτικές ομάδες και μέλη της Χρυσής Αυγής. «Όταν επί τρεις εβδομάδες που προσπαθούμε να ανεβάσουμε την παράσταση έχει καταστεί αδύνατο να παιχτεί, τι να κάνουμε; Θα λέμε ότι κάνουμε μια παράσταση, η οποία όμως δεν γίνεται; Αφού δεν μας αφήνουν να την κάνουμε!», τονίζει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr, η επιμελήτρια της παράστασης, Βάσια Παναγοπούλου.
 

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την πρεμιέρα του, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν έξω από το θέατρο Χυτήριο, προπηλακίζοντας και χλευάζοντας τους θεατές και τους συντελεστές της παράστασης, χαρακτηρίζοντάς την ως βλάσφημη. Διαμαρτυρίες λάμβαναν χώρα κάθε φορά που είχε προγραμματιστεί να παιχτεί το έργο, με αποτέλεσμα η παράσταση τελικά να κατέβει.
 
Μιλώντας στο tvxs.gr, η επιμελήτρια της παράστασης Βάσια Παναγοπούλου, εξηγεί πως από την αρχή που ανέβηκε το έργο στο θέατρο Χυτήριο και ενώ είχε προγραμματιστεί να παίζει κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, «για να προστατεύσω την άλλη παράσταση που παιζόταν την Παρασκευή – γιατί το Corpus Christi θα παιζόταν μεταμεσονύχτια και πριν από αυτό υπήρχε άλλη παράσταση – έβγαλα από το πρόγραμμα το Corpus Christi ως μεταμεσονύχτια παράσταση. Δεν φταίει κανείς να ζημιώνεται η δουλειά του κατ’ αυτό τον τρόπο. Αυτό έγινε άμεσα από την πρώτη εβδομάδα, έπρεπε να προστατεύσω την άλλη παράσταση».
 
Όμως, όπως τονίζει, «τα τεκταινόμενα εκτός θεάτρου κάθε Πέμπτη ζημίωσαν και εμένα και τη φήμη και το όνομα του θεάτρου και το κύριο που έπρεπε να σκεφτούμε». Σύμφωνα με την ίδια, στην απόφαση να τερματιστούν οι παραστάσεις του έργου έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο και ένα mail που έστειλε ο συγγραφέας του Τέρενς ΜακΝάλι. «Με προβλημάτισε ιδιαίτερα, αφού έλεγε ότι οποιοδήποτε άλλο θέατρο δεν θα είχε αντέξει τόσο, έχετε τεράστια δύναμη και υπομονή. Δεν γίνεται ένα έργο που μιλά για την αγάπη να έχει προκαλέσει τόσο πολύ μίσος».
 
«Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη…»
 
«Οι εικόνες ντροπής εκτός θεάτρου έκαναν το γύρο του κόσμου. Το BBC, το Reuters, η κρατική τηλεόραση της Γερμανίας… Αν παραχωρήσουμε το δικαίωμα σε άλλους να ονομάζονται Έλληνες και εμείς δεν αισθανόμαστε καμία ευθύνη ως Έλληνες πολίτες για την εικόνα και της χώρας μας που διασύρεται και με οποιοδήποτε τρόπο αφήσουμε ή δώσουμε το δικαίωμα να θίγεται το όνομα της χώρας μας, τότε δεν είμαστε εντάξει και εμείς σαν Έλληνες πολίτες», επισημαίνει και συνεχίζει:
 
«Η Ελλάδα που το μόνο που είχε να υπερηφανεύεται στην κατηφόρα που έχει πάρει, ήταν ο πολιτισμός της. Είμαστε μια χώρα, που μας λένε κλέφτες, απατεώνες, δεν έχουμε πολιτικό σύστημα που να μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη σε κανέναν διεθνώς. Αν λοιπόν καταλήξουμε να είμαστε και μια χώρα κανίβαλων, που τρώει τα παιδιά της που ασχολούνται με την τέχνη, είμαστε απαράδεκτοι! Έχοντας σώας στας φρένας λοιπόν και θεωρώντας ότι πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, αποφασίσαμε ότι κατ’ αρχήν δεν θέλουμε να διασυρόμαστε».
 
Η παράσταση έχει ήδη προσκλήσεις για να λάβει μέρος σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, κάτι που για την κ. Παναγοπούλου  είναι και η τεράστια δικαίωσή της και εκεί θα βρει και το δρόμο της. «Η Ελλάδα προφανέστατα δεν ήταν έτοιμη για αυτή την παράσταση», σημειώνει.
 
«Το κράτος οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα»
 
Ως προς το γεγονός ότι σε αυτή τη μάχη ο σκοταδισμός θριάμβευσε, η κ. Παναγοπούλου παρατηρεί: «Εμείς είμαστε καλλιτέχνες, δεν είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε τους θεσμούς. Το κράτος οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε οποιαδήποτε ομάδα σκοταδιστική να σταματήσει και να περιορίσει το έργο της. Αυτά που συνέβησαν πρέπει να μας δώσουν την αφορμή να προβληματιστούμε για το σε ποια χώρα και σε ποια κοινωνία ζούμε. Αύριο είμαι βέβαιη θα απαγορεύσουν κάποιο βιβλίο που δε θα τους αρέσεις, τη μετάδοση από ραδιοφώνου ενός τραγουδιού που δεν θεωρούν ότι είναι σωστό. Και αυτό είναι πραγματικά φασισμός».

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εκδόθηκε για την ολοκλήρωση των παραστάσεων:

Ads

«Οι παραστάσεις του Corpus Christi, στο θέατρο Χυτήριο, ολοκληρώνονται. Δεν ήταν πρόθεσή μας ούτε να προκαλέσουμε το “θρησκευτικό συναίσθημα” ούτε να δημιουργήσουμε εντάσεις και πολύ περισσότερο να ζήσουμε εικόνες αστυνομοκρατούμενου χώρου θεάτρου. Λυπούμαστε που άθελά μας, άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν, προπηλακίστηκαν, απαξιώθηκαν… Μας προκάλεσε θλίψη
το γεγονός ότι το Χυτήριο έκανε το γύρω του κόσμου με απαξιωτικά σχόλια για τη Δημοκρατία μας. Και βάζοντας πάνω απ’ όλα το καθήκον μας ως Έλληνες πολίτες να προστατέψουμε τη φήμη της χώρας μας αλλά και τη βαθιά πίστη μας στην Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό που είναι η πίστη της αγάπης και της αποδοχής, δεν γίνεται να επιτρέψουμε την παγκόσμια δυσφήμηση που συντελείται με αφορμή την παράστασή μας.
Παλέψαμε σε αίθουσες δικαστηρίων και δικαιωθήκαμε. Αλλά… Δεν ήταν αρκετό. Συνέχισαν να μας διασύρουν και να βάζουν σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας ηθοποιούς αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στο θέατρό μας.
Με τη σκέψη στο κοινό μας που σεβόμαστε, προσπαθήσαμε να παίξουμε την παράσταση επί 3 εβδομάδες. Δεν στάθηκε δυνατόν, γιατί δεν μας το επέτρεψαν.. Και φυσικά δεν είναι λύση να συνεχίζουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα… Γιατί αυτό που συνέβη είναι υπαρκτό, εφιαλτικό και μεγάλη ντροπή.
Το μήνυμα που μας απέστειλε ο συγγραφέας του έργου, Τέρενς ΜακΝάλλυ μας προβλημάτισε… “άλλο θέατρο δεν θα είχε αντέξει τόσο… μήπως όμως με όλα αυτά που προσδίδουν στην παράσταση περί “βλασφημίας” χάνεται το πραγματικό μήνυμα του έργου; είναι δυνατόν ένα έργο που γράφτηκε για να μιλήσει για την αγάπη, να καταλήγει να προκαλεί τόσο μίσος;”
Βέβαια, τέτοιες εκδηλώσεις βίας σαν αυτές που εκτυλίχθηκαν μπροστά στην πόρτα του θεάτρου μας στις 11/10, δεν έλαβαν χώρα σε κανένα μέρος του κόσμου, όπου κι αν παίχτηκε το Corpus Christi.. παρά μόνο.. από φανατικούς Μουσουλμάνους(!) που θεώρησαν ότι έπρεπε να εκδώσουν διάταγμα θανάτου για τον συγγραφέα..
Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν στην προσπάθειά μας για την ελευθερία της τέχνης και τη μη φίμωση του θεατρικού λόγου. Όμως εμείς δεν κάνουμε θέατρο για να υποκαταστήσουμε τους θεσμούς.. Δεν λιποψυχούμε και θα δώσουμε τον αγώνα όπου και αν χρειαστεί. Ας προβληματιστούμε όμως, για το Κράτος που παρακολουθεί μουδιασμένο τις δυνάμεις του σκοταδισμού να ασχημονούν..
Αν μια θεατρική παράσταση μπορεί να θέσει θεμελιώδη ζητήματα όπως το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης, τότε το Θέατρο είναι παρόν στην αληθινή ζωή..
Η παράσταση CORPUS CHRISTI έχει ήδη κληθεί να λάβει μέρος σε δύο διεθνή θεατρικά φεστιβάλ: στο International Theatre Festival MESS Sarajevo και στο Festival Iberoamericano de Teatro de Bogota.
Εκεί θα βρει και την δικαίωσή της».
για το θέατρο Χυτήριο,
Βάσια Παναγοπούλου & Λαέρτης Βασιλείου»