Το θέατρο Ομμα Στούντιο παρουσιάζει τη νέα του θεατρική συμπαραγωγή με τον Γερμανικό Θίασο «Studio 7 – Theaterwerkstatt für aktiv Kultur eV (Schwerte-Γερμανία) στις 2 και 3 Ιούνη και στο Ηράκλειο (Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου).

Ads

Η πρεμιέρα έγινε στη Γερμανία στο θέατρο του  Studio 7, στη πόλη Σβέρτε, στις 5 και 6 Μάη. Είναι η πρώτη φορά που ένας θίασος από το Ηράκλειο έκανε θεατρική πρεμιέρα στο εξωτερικό και μάλιστα σε μια διεθνή συμπαραγωγή. Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα. 

Το έργο είναι μια προσπάθεια να τεθούν ερωτήματα πάρα να δοθούν απαντήσεις πάνω στο θέμα της ατομικής πρωτοβουλίας μέσα σε ένα κόσμο αυξανόμενης βιας.

Πρόκειται για μία συνάντηση της πραγματικότητας και του μύθου. Το Θέατρο Ομμα στούντιο «δούλεψε» πάνω σε αυτό που ονομάζεται «Θέατρο Ντοκουμέντο» και το υλικό της  δουλειάς του βασίστηκε στη βιογραφία της Ούρλικε Μάινχοφ και σε ένα  φανταστικό επεισόδιο που συμβαίνει τη τελευταία νύχτα της ζωής της.

Ads

Το Θέατρο Studio 7 εργάστηκε πάνω στο μύθο της  Αντιγόνης μέσα από αποσπάσματα από την τραγωδία του Σοφοκλή αναδεικνύοντας την αντίσταση στην εξουσία. Στη σκηνή θα «συναντηθούν» η Ουρλίκε Μάινχοφ και η Αντιγόνη, σε μια προσέγγιση του φαινομένου της τρομοκρατίας και του ένοπλου αγώνα, αλλά και της ποιητικότητας της αντίστασης.

image

Η συνεργασία έγινε μετά από το κοινό προβληματισμό των δύο θεατρικών οργανισμών για το πρόβλημα της «τρομοκρατίας» αλλά και την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Τέθηκαν ερωτήματα όπως τι σημαίνει αντίσταση, τι δημοκρατική συνείδηση και συμμετοχή, αφύπνιση, επιβολή, ποδηγέτηση αλλά και ποια η διαφορά της βίας με την μη βία.

Ποια είναι τα όρια της νόμιμης από την παράνομη αντίσταση των ατόμων σε μορφές επιβολής; Τι είναι εκείνο που μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα νέα, πετυχημένη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών στην παρανομία και την ένοπλη δράση; Σπανίως η συμπεριφορά ενός ατόμου έχει δώσει τροφή σε τόσες αναλύσεις και έχει δεχθεί τόσες ερμηνείες όσες προκάλεσε διεθνώς η περίπτωση της Ουλρίκε Μάινχοφ. 

Από τους «ειδικούς» επιστήμονες και τους αναλυτές των μίντια έως τις ίδιες της τις κόρες, πάμπολλοι είναι εκείνοι που επιχειρούν να φωτίσουν τα κίνητρα των επιλογών της Μάινχοφ, προτείνοντας στερεότυπες αναγνώσεις, οι οποίες συνήθως μαρτυρούν τη δική τους αμηχανία απέναντι στο «πρόβλημα» και ελάχιστα προωθούν μια ουσιαστική προσέγγισή του.

Σύνθεση κειμένων για το θέατρο Όμμα Στούντιο: Αντώνης Διαμαντής

Σκηνοθεσία: Christoph Falke – Antonis Diamantis 

Σκηνικά – Κουστούμια: Κώστας Μακάκης

Ζωντανή Μουσική: Κώστας Μακάκης( Βιολί) – Αντώνης Διαμαντής (Κιθάρα, Κρουστά), Simon Bronikowski (Φλάουτο)

Παίζουν: Simon Bronikowski, Patricia Marioli, Ειρήνη Κουτσάκη, Αντώνης Διαμαντής, Κορίνα Αποστολοπούλου, Κωστής Μακάκης

Συμπαραγωγή: Θέατρο Ομμα Στούντιο και Studio 7 – Theaterwerkstatt für aktiv Kultur eV (Schwerte – Γερμανία)