Η αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή παρουσιάζεται μέσα από μία ιδιαίτερη προσέγγιση με εξαιρετικές σκηνοθετικές παρεμβάσεις και πολύ καλές ερμηνείες στο θέατρο Θησείον. Η «Αντιγόνη μετέωρη» σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή.

Ads

Με την είσοδο στο χώρο της παράστασης ο θεατής αντικρίζει τους ηθοποιούς ήδη παρατεταμένους στο χώρο και το σκηνικό γεμάτο συντρίμμια και σκόνη. Μέσα σε αυτό το σκηνικό βλέπουμε την Θήβα η οποία μετά από τον πόλεμο είναι ισοπεδωμένη, γεμάτη πληγές και προσπαθεί να ξαναχτιστεί.

Όμως τότε μέσα από την εμμονή του Κρέοντα να επιβάλλει τον νόμο γεννάται μία νέα ρήξη με την Αντιγόνη που φέρνει νέες συμφορές, οι οποίες δημιουργούνται είτε από την μοίρα είτε από την ανάγκη για να πραχθεί αυτό που ο καθένας τους θεωρεί ως πρέπον.

Ads

Τα στοιχεία που κάνουν την παράσταση να ξεχωρίζει είναι η προσέγγιση της και ο τρόπος που αφηγείται την ιστορία.

Μέσα από κινησιολογία που παραπέμπει σε μία τελετουργία θρήνου και ενδυμασίες στα άσπρα και τα μαύρα μεταφέρεται το θεατρικό σε έναν τόνο μοιρολογιού που ταιριάζει με την τραγικότητα των χαρακτήρων.

Η παράσταση με την ιδιαίτερη μουσική της και την αλληγορική σε κάποια σημεία αφήγηση της δημιουργεί εικόνες που χαράζονται στο μυαλό του θεατή που την παρακολουθεί, ιδιαίτερα η απόδοση της σκηνής όπου η Αντιγόνη «θάβεται» ζωντανή μετά την εντολή του Κρέοντα.

Γενικότερα, η Ρηνιώ Κυριαζή με την ευρηματικότητα της βρίσκει τον τρόπο να «επανεφεύρει» την τραγωδία και να προσθέσει στοιχεία που δίνουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να την παρακολουθήσει κανείς.

Μετάφραση

Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία

Ρηνιώ Κυριαζή

Μουσική

Νίκος Βελιώτης
Σκηνικός Χώρος
Σωτήρης Μελανός

Κοστούμια

Ματίνα Μέγκλα

Φωτισμοί

Στέβη Κουτσοθανάση

Ηθοποιοί

Δήμητρα Γκλιάτη
Ειρήνη Κουμπαρούλη
Λυγερή Μητροπούλου
Μοχάμεντ Μπελχέντι
Δέσποινα Χαλκορόκα
Ρηνιώ Κυριαζή

Βοηθός σκηνοθέτη

Τάσος Κωλέτσης

Βοηθός σκηνογράφου

Άννα Ζήση

Κατασκευή κοστουμιών

Ευτυχία Τζαβάρα

Φωτογραφίες

Αναστασία Γιαννάκη
Γραφιστική επιμέλεια
Παναγιώτης Ανδριανός

Πληροφορίες

Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
Τουρναβίτου 7, Ψυρρή – Αθήνα
τηλ. 2103255444
(χάρτης)

Τιμές Εισιτηρίων
15€ Γενική είσοδος
10€ Μειωμένο
8€ Ατέλειες (Ταμείο Θεάτρου)

Κρατήσεις εισιτηρίων: ticketservices.gr