Έφυγε από τη ζωή, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Κίττυ Αρσένη, γνωστή και για τη δράση της κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ads

Η Κίττυ Αρσένη γεννήθηκε στο Αργοστόλι, τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν και έπαιξε στα περισσότερα θέατρα της Αθήνας, ενώ συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

Το καλοκαίρι του 1967 συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε ως μέλος του Πατριωτικού Μετώπου σε πολυετή φυλάκιση. Το 1968, μετά την αμνηστία, έφυγε παράνομα από την Ελλάδα και κατέθεσε ως μάρτυς στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Γύρισε στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία και έπαιξε και σκηνοθέτησε σε πολλά αθηναϊκά θέατρα.

Ads

Ήταν γενική γραμματέας του ΣΕΗ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστεράς, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου και συγγραφέας του βιβλίου “Μπουμπουλίνας 18”, μια αυτοβιογραφική διήγηση της περιπέτειάς της το 1967 στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας, στην οδό Μπουμπουλίνας.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, στις 17:30 στο κοιμητήριο Αμαρουσίου.

Συλλυπητήρια από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ

“Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο της Κίττυς Αρσένη. Ξεχωριστή ηθοποιός και σκηνοθέτις, σπάνιος άνθρωπος, αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή για τις διαχρονικές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. «Πλήρωσε» τη γενναία της στάση την περίοδο της χούντας με φυλακές και βασανιστήρια. Η Ευρώπη και ο κόσμος όλος ενημερώθηκαν για την κατάσταση στην Ελλάδα από την κατάθεση της Κίττυς στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα βασανιστήρια της χούντας. Θα θυμόμαστε πάντα το χαμόγελό της, τη ζεστασιά της, αλλά και τη συμβολή της στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ. Στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια.”

Συλληπητήριο μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

«H Kίττυ Αρσένη τίμησε με πολλούς τρόπους, τη λέξη “ηθοποιός”. Υπήρξε μία προοδευτική, ενεργή πολίτης, με πλούσια αντιδικτατορική δράση και απόψεις για τις οποίες αγωνίστηκε με συνέπεια σε όλη της τη ζωή. Η απώλεια της είναι μεγάλη όχι μόνο για το θέατρο αλλά και  για την ευρύτερη δημόσια ζωή της χώρας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».