Εξωτικές παραλίες με ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά και τουρκουάζ νερά δίπλα στους αιωνόβιους κέδρους, συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που η αύρα του σου δημιουργεί την αίσθηση ότι εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει.

Ads

Η Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι βρίσκεται νότια της Κρήτης και ειδικότερα νότια της Ιεράπετρας και έχει το μεγαλύτερο φυσικό κεδρόδασος της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησί με παραδεισένιες παραλίες που δίνει τη εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Η απόσταση από τη βόρεια στη νότια πλευρά του νησιού είναι περίπου δέκα λεπτά, ενώ το μήκος του νησιού φτάνει μόλις τα 5 χλμ.

Οι παραλίες της έχουν λευκή αμμουδιά με ροζ αποχρώσεις από τα τα θραύσματα των κοχυλιών που υπάρχουν διάσπαρτα σε πολλά σημεία. Τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και διαυγή με τιρκουάζ απόχρωση. Θα εντυπωσιαστείτε από το μεγάλο κεδρόδασος, έκτασης 350 στρεμμάτων και θα απολαύσετε τη σκιά των εντυπωσιακών κέδρων που βρίσκονται μέσα στους αμμόλοφους.

image

Ads

Στη δυτική πλευρά του νησιού, μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Κοντά, επίσης, θα συναντήσετε μια αλυκή, τους λαξευτούς τάφους από τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και το φάρο και το λιμενοβραχίονα του αρχαίου λιμανιού του νησιού.

image

image

Στη παραλία Μπελεγρίνα ή Χρυσή Άμμος, στη βόρεια μεριά του νησιού υπάρχει ένα κομμάτι που αντί για άμμο θα βρείτε κοχύλια στην ακρογιαλιά. Επίσης, έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού.

Σημειώνεται, ότι η Χρυσή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000 και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Τ ο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί και πολλούς ελεύθερους κατασκηνωτές και αποτελεί ένας από τους ωραιότερους προορισμούς για ελεύθερο κάμπινγκ. Απολαύσετε την ομορφιά του νησιού φροντίζοντας πάντα να μην αλλοιώνετε το φυσικό περιβάλλον, μαζεύοντας κοχύλια ή αφήνοντας σκουπίδια.