Η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση, υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους, στην αρχιτεκτονική των μνημείων και των οικισμών, στη μικροτεχνία, στην καθημερινή ζωή, στις διατροφικές συνήθειες και σε όλες τις μορφές της λαϊκής τέχνης στις διάφορες περιοχές.

Ads

Ο επισκέπτης μπορεί να έλθει σε επαφή με αυτό το πολύχρωμο και εντυπωσιακό μωσαϊκό, μέσα από περιηγήσεις σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από διαδρομές στην ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική και λαογραφική παράδοση.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO:

«Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Ads

image

Το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, το 1986. Ο κατάλογος έκτοτε αυξήθηκε εντυπωσιακά. Σήμερα περιλαμβάνει δεκαοκτώ μνημεία σε όλη τη χώρα. Αναλυτικά τα μνημεία είναι τα εξής:

Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες 
image

Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως Αθηνών 
image

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών 
image

Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο 
image

Άγιον Όρος – Άθως 
image

Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου 
image

Μετέωρα 
image

Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης 
image

Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά 
image

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας 
image

Αρχαιολογικός χώρος Δήλου 
image

Μονή Δαφνίου, Μονή Όσιου Λουκά και Νέα Μονή Χίου  
image

Αρχαιολογικός χώρος Αιγών (Βεργίνα) 
image

Ηραίον Σάμου 
image

Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας 
image

Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Σπήλαιο Αποκαλύψεως στην Πάτμο 
image

Παλαιά Πόλη Κέρκυρας 
image

Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων 
image