Όταν πας ένα ταξίδι τσεκάρεις πολλά πράγματα. Κι όχι μόνο αναφορικά με τη διοργάνωση και τη διαμονή. 

Ads

Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και σε σχέση με τα ταξίδια υπάρχουν κάποια κλισέ που τα ακολουθούν. 

Κάποια είναι μύθοι και άλλα όχι. 

Η Deutsche Welle έφτιαξε μια χαριτωμένη λίστα: 

Ads

Πάντα φθηνότερα τα Last Minute;

Σχεδιάζετε τις επόμενες διακοπές σας; Και ψάχνετε ένα οικονομικό πακέτο; Τότε καλύτερα μην περιμένετε τις προσφορές last minute. Διότι συνήθως οι τουριστικοί όμιλοι δεν «αγοράζουν» μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε πτήσεις και ξενοδοχεία από εκείνη που υπολογίζουν ότι εντέλει θα πουλήσουν. Και σπανίως πέφτουν έξω… Ειδικοί συμβουλεύουν να κλείνει κανείς 3 έως 8 εβδομάδες πριν την έναρξη των διακοπών του.

Πιο ασφαλείς οι πίσω θέσεις;

Πλέον ο καθένας μπορεί να κάνει εύκολα check-in για την πτήση του μέσω κινητού και τάμπλετ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνειδητά επιλέγουν τις τελευταίες θέσεις στην πίσω πλευρά του αεροσκάφους, πιστεύοντας ότι είναι πιο ασφαλείς. Εάν ισχύει αυτό όντως, είναι δύσκολο να απαντηθεί διότι λόγω του (ευτυχώς) μικρού αριθμού αεροπορικών ατυχημάτων, δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία.

Επικίνδυνα τα κινητά;

Φυσικά και οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες και να κλείνουμε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά την απογείωση και προσγείωση, ειδικά τα κινητά τηλέφωνα. Εάν το ξεχάσουμε όμως ανοιχτό δεν πρόκειται φυσικά να συμβεί κάτι τραγικό. Οι ανοιχτές συσκευές όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ασύρματη επικοινωνία του αεροσκάφους. Ειδικά τα κινητά που βρίσκονται όλη την ώρα σε αναζήτηση σήματος.

Που χάθηκε ο αριθμός δωματίου 13;

Έχετε αριθμού δωματίου 14 και διαπιστώνετε ότι δίπλα σας είναι το 12 και όχι το 13. Γιατί; Διότι πολλά ξενοδοχεία και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες προληπτικών ανθρώπων αποφεύγουν τη χρήση του αριθμού 13, όχι μόνον στα δωμάτια αλλά και στους ορόφους. Και σε αεροσκάφη λείπει συχνά η 13η σειρά. Τα σχετικά με τον αριθμό 13 λοιπόν δεν είναι μύθος!

Έχει η Βενετία τις περισσότερες γέφυρες;

Αναμφίβολα έχετε επιλέξει ορισμένους προορισμούς λόγω της «υψηλότερης πυραμίδας», του «υψηλότερου καταρράκτη» και πολλών άλλων που υπόσχονται τα διαφημιστικά φυλλάδια. Ο υπερθετικός βαθμός βέβαια δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Η Βενετία για παράδειγμα, δεν έχει τις περισσότερες γέφυρες στην Ευρώπη. Μετρά «μόλις» 400 ενώ το Αμβούργο 2.500…

Η Νεκρά Θάλασσα η πιο αλμυρή;

Ούτε αυτό ισχύει. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (περίπου 28%), στη Νεκρά Θάλασσα μπορείτε σίγουρα να διαβάσετε ένα βιβλίο χωρίς να βυθιστείτε, αφού κυριολεκτικά επιπλέετε. Υπάρχουν όμως και νερά με ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα αλμυρότητας: μεταξύ αυτών η λίμνη Ασσάλ στην Αφρική με 34% και η λίμνη Don-Juan στην Ανταρκτική με πάνω από 40%.