Σας αρέσουν τα ταξίδια, αλλά θέλετε να κάνετε τις διακοπές σας πιο πλούσιες και πιο ενδιαφέρουσες; Βαρεθήκατε να περπατάτε στους τουριστικούς δρόμους και να βλέπετε τα δημοφιλή αξιοθέατα;

Ads

Στην πραγματικότητα ακόμα κι αν θέλουμε να περάσουμε διαφορετικές διακοπές, συχνά πέφτουμε σε “παγίδες” και καταλήγουμε να περιπλανιόμαστε σαν τουρίστες. Άλλες φορές από το φόβο του αγνώστου, άλλες φορές από βαρεμάρα κι άλλες φορές από ελλιπή πληροφόρηση.

Ακόμη και οι πιο δημοφιλής προορισμοί μπορούν να σας προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες αν “ξεφύγετε” από τα συνήθη τουριστικά αξιοθέατα, τα μουσεία και τα μνημεία. Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικούς απλούς τρόπους για να κυκλοφορήσετε σαν ντόπιοι σε μια ξένη πόλη και να κάνετε διαφορετικές και πιο αυθεντικές διακοπές.

Χαθείτε στους δρόμους της πόλης

Σίγουρα μπορεί να έχετε κάνει ένα πρόγραμμα για τα πράγματα που θέλετε να δείτε σε μια ξένη πόλη. Αλλά καλό θα είναι να ανακαλύψετε κρυμμένα καφέ, να χωθείτε σε μικρά στενά, να βρείτε μέρη που συχνάζουν οι ντόπιοι. Αν κινηθείτε στα τουριστικά μέρη, σίγουρα δε θα βρείτε κάτι το ιδιαίτερο που να χαρακτηρίζει την κουλτούρα του λαού, καθώς οι περισσότεροι που κυκλοφορούν εκεί είναι ξένοι κι όχι ντόπιοι.

Ads

Δοκιμάστε παραδοσιακό φαγητό

Χρησιμοποιείστε το φαγητό ως τρόπο για να ανακαλύψετε μία νέα κουλτούρα. Πέρα από τα τουριστικά μαγαζιά που έχουν τα δυο-τρία παραδοσιακά φαγητά της χώρας που επισκεφτείτε, δοκιμάστε σε πιο μικρές αγορές τοπικά φρούτα και λαχανικά. Ψάξτε οικοδεσπότες που μπορούν να σας συστήσουν μαγαζιά που μπορείτε να δοκιμάσετε σπιτικά φαγητά. Να θυμάστε επίσης ότι τα ακριβά εστιατόρια και τα αστέρια μισελέν δε είναι απαραίτητα για να γνωρίσετε την τοπική κουζίνα.

Βρείτε που συχνάζουν οι ντόπιοι

Πάρτε ένα τοπικό περιοδικό ή ελέγξτε τις αφίσες στους δρόμους για να βρείτε εκθέσεις τέχνης, φεστιβάλ μουσικής ή άλλες εκδηλώσεις. Αν σας αρέσει ο αθλητισμός, ρωτήστε που παίζουν τοπικά πρωταθλήματα. Μπορεί να έχετε την τύχη να γνωρίσετε τους ντόπιους και να συμμετέχετε σε αυτές τις δραστηριότητες. Μπορεί έτσι να μπείτε στους κύκλους τους και να μάθετε “άγνωστα” στέκια και πολλά πράγμα για τον πολιτισμό και τη ζωή τους.

Ανακαλύψτε μικρότερες πόλεις

Σίγουρα ένα ταξίδι στη Ρώμη και στο Παρίσι θα είναι ιδιαίτερο και πλούσιο σε νέες εμπειρίες και γνώσεις, αλλά πόσο καλά μπορείτε να βιώσετε πραγματικά τους ρυθμούς μιας τόσο μεγάλης πόλης σε λίγες μόνο μέρες; Αν επιλέξετε μικρότερες πόλεις και γραφικά χωριά θα είναι πολύ πιο εύκολο να ενταχθείτε στο πνεύμα της πόλης και να την εξερευνήσετε, ακόμα και να γνωρίσετε κόσμο.

Ψάξτε για εναλλακτικές ξεναγήσεις

Συνήθως ο κόσμος επιλέγει ξεναγήσεις σε μεγάλα μουσεία και γνωστά αξιοθέατα. Τι θα λέγατε όμως για διαφορετικές ξεναγήσεις στην πόλη; Για παράδειγμα επιλέξτε μια ξενάγηση στα σύγχρονα αρχιτεκτονικά κτίρια ή στα καφέ με την πιο μεγάλη ιστορία. Ίσως να ανακαλύψετε πράγματα πιο ενδιαφέροντα από μια κοινή ξενάγηση.

Ρωτήστε τους ντόπιους

Μην ντρέπεστε! Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε μια πόλη είναι να βρείτε ντόπιους του στιλ σας για να σας προτείνουν τα καλύτερα στέκια για φαγητό και ποτό. Άλλωστε αυτοί ξέρουν καλύτερα από τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων που συνήθως συνεργάζονται με συγκεκριμένα εστιατόρια για να πάρουν προμήθεια. Και ποιος ξέρει μπορεί να προκύψει και κάποια φιλία. Σίγουρα θα μάθετε πράγματα που δεν πρόκειται να σας τα πει κανένας ταξιδιωτικός οδηγός.

Δοκίμασε όλα τα μέσα μεταφοράς

Μπορεί το μετρό να βολεύει και να εξοικονομείτε χρόνο, αλλά χάνετε άλλα πράγματα. Ένας όμορφος τρόπος να ανακαλύψετε την πόλη είναι να περπατήσετε περισσότερο ή να πάρετε το λεωφορείο. Μέσα στο υπόγειο μετρό δυστυχώς δεν μπορείτε να δείτε τίποτε. Αν σας πουν ότι η τάδε πόλη είναι πανέμορφη και αξίζει να τη δείτε, μην διστάσετε να πάρετε το τρένο και να την επισκεφτείτε. Στα ταξίδια λέμε ναι στην περιέργεια!