Χτισμένα στις πλαγιές του Κόζιακα, του πανέμορφου μακρόστενου βουνού στα νότια της Πίνδου, τα γραφικά χωριά Ελάτη και Περτούλι αποτελούν από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ads

Το πλήθος των επιλογών για διαμονή σε ξενώνες, ξενοδοχεία, παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι, σπιτικό φαγητό σε ταβέρνες αλλά και σε προσεγμένα εστιατόρια, το χιονοδρομικό κέντρο και τα δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής μπορούν να σας εγγυηθούν ότι θα περάσετε ονειρεμένες στιγμές σε μία από τις πιο όμορφες και αυθεντικές περιοχές του νομού Τρικάλων.

Ελάτη

Η Ελάτη, (Τύρνα για τους ντόπιους), το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του ν. Τρικάλων και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά, αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ όσο και για εσάς που αναζητάτε ξεκούραση και χαλάρωση. Μόλις 34 χλμ. Δ. από τα Τρίκαλα, σκαρφαλωμένη στα 950 μ. στις απότομες πλαγιές του Κόζιακα και κτισμένη αμφιθεατρικά, περιβάλλεται από μοναδικές ελατοσυστάδες, προσφέροντάς σας γοητευτικές ευκαιρίες απόδρασης από την καθημερινότητα με δεκάδες διαδρομές μέσα στα δάση της περιοχής!

Ads

Εξερευνήστε απαράμιλλης ομορφιάς διαδρομές μέσα στη φύση με γουρούνες ή περιηγηθείτε με άλογα. Οι μυρωδιές από τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής θα σας αφήσουν ανεξίτηλες αναμνήσεις και θα σας ωθήσουν να έρχεστε ξανά και ξανά σε αυτό τον θαυμάσιο χειμερινό προορισμό. Η Ελάτη που προσφέρει άφθονο χιόνι τον χειμώνα και δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι, δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τους πιο φημισμένους προορισμούς των Άλπεων!

Περτούλι

Σε υψόμετρο 1090 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα και σε απόσταση 54 χλμ. Δ. από τα Τρίκαλα, ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά περιμένει να σας κατακτήσει. Χτισμένο αμφιθεατρικά, το Περτούλι αποτελούσε στο παρελθόν τόπο συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής. 

Σήμερα αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει και να αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας, είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χιονοδρομικό κέντρο και οι καλές τουριστικές υποδομές. Παλιά αρχοντικά, διαμορφωμένα σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες ή ξενοδοχεία, προσφέρουν καλές λύσεις για υψηλού επιπέδου διαμονή.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Περτουλιώτικα λιβάδια

Περίπου 5 χλμ. πριν από το Περτούλι, το ελατοδάσος αρχίζει να υποχωρεί και στη θέση του εμφανίζονται θάμνοι και χορτάρι. Έχετε φτάσει στα καταπράσινα Περτουλιώτικα Λιβάδια, με τα χαμηλά υδρόφιλα φυτά και τον ποταμό Περτουλιώτικο (ή Ξεριά) που δημιουργεί κατά τη ροή του μαιάνδρους, τα «κλούρια» όπως τα λένε οι ντόπιοι και φιλοξενεί ποταμόψαρα και βατράχια.

Ένα απέραντο τοπίο ηρεμίας σας καλεί να το ανακαλύψετε! Θα συναντήσετε άλογα που καλπάζουν, αγελάδες που βόσκουν ελεύθερες, ρυάκια και μικρές λιμνούλες, ενώ ζαρκάδια και ελάφια περνούν από δίπλα σας την ώρα που κάνετε πικνίκ, στους χώρους αναψυχής. Από τα Περτουλιώτικα λιβάδια μπορείτε να φτάσετε μέσα από μονοπάτι στο καταφύγιο «Χατζηπέτρος», σε υψόμετρο 1.738 μ.

Επισκεφτείτε τα Λιβάδια του Περτουλίου το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, με συμμετοχή απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και γλεντήστε με χορούς, τραγούδια και καλό φαγητό!

Περιήγηση στα γύρω χωριά

Κατά την παραμονή σας στο Περτούλι και την Ελάτη μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα πανέμορφα ορεινά χωριά όπως το Νεραϊδοχώρι για να γευτείτε τις παραδοσιακές λιχουδιές, τη Δέση, την Πύρρα, και την ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου, απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Αχελώος, με τα διαυγή, ορμητικά νερά του!

Στο χωριό Πύλη αξίζει να επισκεφτείτε ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας, την εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς (ή Παναγιά των Μεγάλων Πυλών) με τις δύο ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας καθώς και το πέτρινο γεφύρι της Πύλης, το δεύτερο μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι της Θεσσαλίας! Κτισμένο το 1514, αποτελούσε μέχρι και τα χρόνια του Μεσοπολέμου, το μοναδικό πέρασμα από την πεδινή Θεσσαλία προς τα χωριά της Ν. Πίνδου και την Άρτα. Επισκεφτείτε τέλος την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών, χτισμένη το 18ο αιώνα, ένα πραγματικά μοναδικό χριστιανικό μνημείο με 13 τρούλους (σε απόσταση 1,5 χλμ από τον οικισμό Δολιανά).

Τα γεφύρια της περιοχής

Βάλτε… γερά παπούτσια γιατί τα μονοπάτια είναι ενίοτε δύσβατα και ξεκινήστε την περιήγηση σας στα γεφύρια της περιοχής. Μπορεί να έχετε ακουστά το γεφύρι της Πύλης, ωστόσο στην περιοχή θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε (με λιγότερο ή περισσότερο ψάξιμο), δεκαέξι πέτρινα γεφύρια!

Δραστηριότητες

Η περιοχή προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Γεμίστε τη μέρα σας με έναν περίπατο μέσα στο πράσινο, με ορειβασία, ιππασία, τοξοβολία και ποδηλασία βουνού, πεζοπορία και φυσικά σκι ή snowboard στο χιονοδρομικό κέντρο. Για πεζοπορία υπάρχει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, στο βουνό του Κόζιακα ενώ η θέση Τρία Ποτάμια (ανάμεσα στα χωριά Πολυθέα και Καλλιρρόη) προσφέρεται για ποδήλατο βουνού μέσα στα πανύψηλα έλατα, και ποικίλες δραστηριότητες στον ποταμό Αχελώο, όπως rafting, monoraft, canoe-kayak κ.α. 

Σημειώστε ακόμα ότι ο κατασκηνωτικός χώρος της Αγίας Κυριακής στο Περτούλι, είναι ιδανικός για τους φυσιολάτρες που επιθυμούν να κατασκηνώσουν κοντά στο δάσος, ενώ το Κοκκινοστέφανο, ένα βυζαντινό φρούριο κοντά στην Γκιώνα, καθώς και το πέτρινο Γεφύρι της Γριάς με τα περίτεχνα σκαλίσματα (στο φαράγγι της Μάνας) για τους λάτρεις της ορειβασίας.

Η γαστρονομία της περιοχής 

Προσεγμένες ταβέρνες και εστιατόρια προσφέρουν εξαιρετικά ποιοτικό και σπιτικό φαγητό. Δοκιμάστε ντόπια τοπικά προϊόντα και σπεσιαλιτέ, όπως τραχανά, χειροποίητα ζυμαρικά, κρέατα, πίτες με σπιτικό φύλλο, αρνί στη γάστρα και κυνήγι (αγριογούρουνο, ζαρκάδι, ελάφι, λαγό), κοκορέτσι, κοντοσούβλι, λουκάνικο, τυριά, καλό κρασί και τσίπουρο. Φεύγοντας, μην παραλείψετε να αγοράσετε κρέας μοσχαρίσιο ελεύθερης βοσκής, ρίγανη, βότανα και τυρί από μικρούς παραγωγούς της περιοχής.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Με αυτοκίνητο

Η περιοχή είναι προσβάσιμη από την Πύλη Τρικάλων. Φτάνοντας στην κωμόπολη αυτή, βρισκόμαστε στην είσοδο (την Πύλη) της Νότιας Πίνδου. Κατά σειρά συναντούμε την Ελάτη, το χιονοδρομικό κέντρο (μετά από 9 χλμ.) και το Περτούλι (μετά από 6 χλμ.). Η περιοχή είναι προσβάσιμη και από την Καλαμπάκα (στρίβοντας στη γέφυρα Μουργκάνι).

2. Σιδηροδρομική σύνδεση μέσω της πόλης των Τρικάλων

3. Σύνδεση μέσω των Κ.Τ.Ε.Λ. Τρικάλων.

Πηγή: visitgreece.gr