Κι όμως! Το ψαροχώρι της Λέσβου που έγινε γνωστό ανά τον πλανήτη ως σημείο άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, η Σκάλα Συκαμνιάς του Στρατή Μυριβήλη και της Παναγιάς της Γοργόνας, αποτελεί, σύμφωνα με το ταξιδιωτικό περιοδικό «AFAR», κορυφαίο τουριστικό προορισμό του κόσμου για το 2017.

Ads

Με φωτογραφία του βράχου στο γραφικό λιμανάκι του χωριού όπου στέκεται το παρεκκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας στην πρώτη σελίδα του περιοδικού, η Σκάλα Συκαμνιάς είναι ο πρώτος προτεινόμενος προορισμός για το 2017 μεταξύ 10 κορυφαίων για τον παγκόσμιο τουρισμό.

image

Ποιοί είναι οι άλλοι προορισμοί στο υπόλοιπο του Top 10; Οι Βερμούδες, η Δυτική Σαχάρα, η Οκινάουα, η Κιουσούμ, και η Χοκάιντο (και οι τρεις στην Ιαπωνία), η Αριζόνα, το Πουέρτο Ρίκο, η Σιγκαπούρη, και το Μπουένος Άιρες.

Ads

Ακολουθούν ακόμη 90 προτάσεις τουριστικών προορισμών για Αμερικανούς κυρίως τουρίστες, προς τους οποίους απευθύνεται το περιοδικό.

image

Γιατί η Σκάλα Συκαμνιάς

Οι εν λόγω προορισμοί είναι ξεχωριστοί, για διαφορετικό λόγο ο καθένας.

Για τη Σκάλα Συκαμνιάς όμως στην πρώτη θέση της λίστας αναφέρεται: «Ποιος είναι ο προτεινόμενος ως πρώτος προορισμός; Διαβάσαμε πέρυσι ένα αφιέρωμα στους New York Times το οποίο μας έμεινε αξέχαστο. Η Σκάλα Συκαμνιάς, ένα μικρό ψαροχώρι στη Λέσβο. Συγκέντρωσε την προσοχή λόγω των χιλιάδων προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίοι διασώθηκαν από μικρά σκάφη από τους ελάχιστους, μόλις 100 κατοίκους του. Από τότε όμως η τοπική οικονομία, που βασίζεται στον τουρισμό, έχει δεχθεί πλήγμα. Νομίζουμε πως πρέπει να δράσουμε και με τα χρήματα που ξοδεύουμε στον τουρισμό να υποστηρίξουμε μικρές κοινότητες σαν αυτήν, που το χρειάζονται. Αυτό σημαίνει πως η Σκάλα Συκαμνιάς είναι στην κορυφή της λίστας μας για το 2017».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ