Στο δυτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, συναντάμε το γραφικό νησί της Σίφνου. Η πρωτότυπη αρχιτεκτονική, η ιδιαίτερη γαστρονομία και η λαϊκή τέχνη είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν την ομορφιά του νησιού.

Ads

Η κοσμοπολίτικη Απολλωνία, η Χώρα του νησιού, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε τρεις λόφους και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών όλες της ώρες της ημέρας. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια με τα κατάλευκα σπιτια, τα μπλε παραθυρόφυλλα και τις ανθισμένες αυλές.

Σε κοντινή απόσταση από την Απολλωνία, συναντά κανείς τον Αρτεμώνα, που προσφέρει πανοραμική θέα  στα γύρω νησιά και στα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αρχοντόσπιτα. Αξίζει να επισκεφτείτε το Κάστρο, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, μια ενετική καστροπολιτεία που πλέον αποτελεί “ανοιχτό μουσείο” πάνω στο λόφο,  και ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες και μαγευτική θέα στο Αιγαίο.

Μία βόλτα στις Κάμερες θα σας πείσει ότι ο ρομαντισμός δεν έχει χαθεί, αρκεί να ανεβείτε τα εκατό σκαλοπάτια για να φτάσετε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, όπου θα απολαύσετε τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα.

Ads

Μην παραλείψετε να γνωρίσετε την τέχνη της αγγειοπλαστικές από τους ειδικούς, που θα χαρούν να σας ξεναγήσουν στα εργαστήρια τους και σας ενημερώσουν για τη διαδικασία παρασκευής των κεραμικών τους, που τους έκαναν γνωστούς σε όλη την Ελλάδα.

Οι παραλίες της Σίφνου καλύπτουν όλα τα γούστα. Θα κάνετε βουτιές από τις βραχώδεις πλάκες της Παναγιάς της Χρυσοπηγής. Στις Καμάρες, τον Πλατύ Γιαλό και το Βαθύ θα βρείτε τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού, ενώ αν θελήσετε κάτι πιο ήσυχο, ξεκινήστε για τα Φυκιάδα με πεζοπορία. Αν νοικιάσετε σκάφος, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε μικρά κολπάκια με κρυστάλλινα νερά.

Οι φυσιολάτρες θα ενθουσιαστούν με την Σίφνο, γιατί αν και σε μεγάλο μέρος του νησιού συναντάμε το κλασικό άνυδρο και άγονο προφίλ των Κυκλάδων, υπάρχουν και χιλιάδες στρέμματα με δάση κέδρων, αγριελιών και αρωματικών φυτών, προστατευμένα από το δίκτυο Natura, ανάμεσα σε μικρές πηγές και τρεχούμενα νερά. Άλλωστε η Σίφνος είναι η χαρά του περιπατητή, με ένα μεγάλο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, που αποτελούνται από λιθόστρωτα ή χωμάτινα μονοπάτια. Στις διαδρομές θα συναντήσετε μοναστήρια και ξωκλήσια, μνημεία του λαϊκού πολιτισμού όπως πηγάδια, βρύσες, περιστεριώνες, αρχαίους πύργους, απομεινάρια ορυχείων, αλώνια, μύλους και χιλιάδες μέτρα ξερολιθιάς.

Η κουζίνα του νησιού είναι από τις παραδοσιακότερες των Κυκλάδων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο γίνεται στη Σίφνο το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», προς τιμή του γνωστού μάγειρα που καταγόταν από το νησί. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε μαστέλο (κατσικάκι ή αρνάκι με κρασί και άνηθο), ρεβιθάδα, καπαροσαλάτα, τοπικά τυριά και λιαστό κόκκινο κρασί.