Αρχοντικά, πλακόστρωτα σοκάκια, γραφικές αυλές, ανθισμένα μπαλκόνια, κρυστάλλινα νερά, ρεμπέτικα ακούσματα και όμορφα καφέ. Αυτά και άλλα πολλά θα βρείτε στο πανέμορφο νησί της Σύρου, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που προσφέρεται για να μείνει κάποιος όλες τις εποχές του χρόνου. 

Ads

Την παράσταση κλέβει η πρωτεύουσα του νησιού, η Ερμούπολη, το πρώτο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας που γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη για τα ελληνικά δεδομένα κατά το 19ο αι. Συνεπεία αυτού η πόλη κοσμείται ως τις μέρες με λαμπρά δημόσια κτίρια (Δημαρχείο, Τελωνείο, Θέατρο Απόλλων), μεγαλοπρεπείς πλατείες και νεοκλασικές οικίες, ένα υπαίθριο αρχιτεκτονικό μουσείο. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Βιομηχανικό Μουσείο που στεγάζεται σε τρία κτίρια και συνοψίζει την ιλιγγιώδη οικονομική άνθιση της πόλης, γνωστής και ως «Μάντσεστερ της Ελλάδας».

image
 
Σημείο αναφοράς τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης (Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Άγιος Νικόλαος ο Πλούσιος, Κοίμηση της Θεοτόκου), επιβλητικοί ναοί που αποτυπώνουν με σαφήνεια τη συνεισφορά της ορθόδοξης κοινότητας στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Ερμούπολης.
Σε αντίστιξη προς την ορθόδοξη παρουσία στη νεότερη Ερμούπολη αναπτύσσεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου η Άνω Σύρος, ο μεσαιωνικός οικισμός της καθολικής κοινότητας με την τυπική αμυντική διάταξη των οικιών γύρω απ’ τον (οχυρωμένο) καθεδρικό ναό του Σαν Τζώρτζη. Αξίζει να ανεβείτε και τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που οδηγούν στην κορυφή του λόφου και να περιπλανηθείτε μέσα από τα δαιδαλώδη σοκάκια, τα παραδοσιακά κατάλευκα σπίτια, τις καμάρες πάνω από το δρόμο και τα στενά καλντερίμια που οδηγούν στις μικρές γειτονιές. Η θέα από τον λόφο της Άνω Σύρου είναι καταπληκτική.


 

Το νησί προσφέρεται κατεξοχήν για θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς διαθέτει πλήθος από υπέροχες παραλίες: η Βάρη, ο Φοίνικας ο Γαλησσάς, το Κίνι και η πευκόφυτη Ποσειδωνία (ή Ντελαγκράτσια) με τις νεοκλασικές επαύλεις και τους περίτεχνες κήπους είναι μόνο μερικές από τις παραδεισένιες ακτές του νησιού.

Οι ονομαστές χαλβαδόπιτες και τα περίφημα λουκούμια, τα αλλαντικά όπως η λούζα και τα «μαραθολουκάνικα» ηδονίζουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, ενώ αξίζει ν’ αναζητήσετε το εξαίρετο πικάντικο τυρί ονομασίας προέλευσης Σαν Μιχάλη.

Ads

image

image

Η πλούσια πολιτιστική παράδοση του νησιού συνεχίζεται επάξια με τα παγκόσμιας απήχησης καλλιτεχνικά γεγονότα που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ερμούπολη: το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων και το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, τα Ερμουπόλεια και ο Μουσικός Μάης συνθέτουν μια γκάμα επιλογών που καλύπτουν κάθε γούστο εμπλουτίζοντας με αξέχαστες εμπειρίες τις διακοπές στη Σύρο.

image

image