Η Κίνα διανύει το έτος του Πετεινού, που συμβολίζει τον δυναμισμό. Και αν κάποιος θέλει να γνωρίσει ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό της κινεζικής κοινωνίας πρέπει να επισκεφθεί την Σαγκάη. Σανχάη την προφέρουν οι Κινέζοι, που σημαίνει «η πόλη δίπλα στην θάλασσα».

Ads

Μια σύγχρονη μητρόπολη με χαρακτήρα… πετεινού

Η Σαγκάη είναι μια πόλη με πολυκύμαντη ιστορία. Ένα μικρό λιμάνι, μια πόλη δίπλα στην θάλασσα, είδαν οι Ευρωπαίοι τυχοδιώκτες και αποικιοκράτες στα τέλη του 19ου αιώνα, κι εκεί συνάντησαν την πλούσια κινεζική κουλτούρα. Αυτό το λιμάνι, τα τελευταία 30 χρόνια αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και έχει αποκτήσει πλέον την ταυτότητα ενός διεθνούς οικονομικού, εμπορικού και ναυτιλιακού κέντρου. Με χαρακτήρα… πετεινού, δηλαδή με δυναμισμό και αυταρέσκεια, η σύγχρονη μητρόπολη γίνεται πεδίο όπου συναντιούνται η νέα κοσμοαντίληψη των Κινέζων με το αμερικανικό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ασία.

image

Ads

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Σαγκάη έχει εξελιχθεί σε μία μητρόπολη 24 εκατομμυρίων κατοίκων, σημείο αναφοράς για την ανατολική Ασία και είναι πλέον ο πρώτος σταθμός που κάνουν οι ξένοι που επισκέπτονται την Κίνα, είτε για τουρισμό, είτε ? κυρίως- για επιχειρηματικές επαφές. Η Σαγκάη ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους και βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, όχι μόνο για τις επενδυτικές δυνατότητες, αλλά και για το Φεστιβάλ Τουρισμού που διοργανώνεται εκεί κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών, το γκραν-πρι της Formula-1, και τις πολλές άλλες εμπορικές, πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου. Η Σαγκάη εξυπηρετεί τους επισκέπτες με δύο διεθνή αεροδρόμια και τις 115.000 ξενοδοχειακές κλίνες που διαθέτει.

Η «πόλη των ομήρων» και το «Παρίσι της Ανατολής»

Πριν από 150 χρόνια, λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ξεναγός, η πόλη είχε μόνο ένα εκατομμύριο κατοίκους, αριθμός πολύ μικρός για τα δεδομένα της Κίνας. Στα μέσα του 19ου αιώνα, οι Άγγλοι έστειλαν σε αυτό το ασιατικό λιμάνι ένα καράβι με ανεπιθύμητους. Όσοι στοιβάχτηκαν, τότε, σ΄ αυτό το καράβι είχαν στη διάθεσή τους άφθονο οινόπνευμα. Παραδόθηκαν εύκολα στο ποτό κι όταν αντιλήφθηκαν ποια ήταν η μοίρα τους ήταν πια αργά για να επιστρέψουν στην Αγγλία. Αισθάνονταν «όμηροι», «απαχθέντες» και γι αυτό, εκείνοι οι πρώτοι Άγγλοι που έφθασαν στην κινεζική ακτή συνήθιζαν να λένε πως Σαγκάη σημαίνει η πόλη των ομήρων.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η Σαγκάη είχε ήδη τα χαρακτηριστικά μιας μητρόπολης της Άπω Ανατολής, την έλεγαν και «Παρίσι της Ανατολής», καθώς είχε γίνει πόλος έλξης για επιχειρηματίες, τυχοδιώκτες και διασημότητες.

image

Η Σαγκάη, που οι Κινέζοι την προφέρουν Σαν- Χάη , είναι η σύγχρονη εικόνα μιας χώρας με πανάρχαιη ιστορία, μια μητρόπολη του κόσμου με κινεζική ταυτότητα, είναι ακριβώς αυτό που σημαίνει το όνομά της: η πόλη δίπλα στη θάλασσα. Μια πόλη που της προσδίδει γοητεία ο ποταμός Χουάνγκπου, πριν πάει να συναντήσει τον ωκεανό. Όσοι έχουν γεννηθεί εδώ υιοθετούν τον πιο γοητευτικό μύθο, που θέλει την Σαγκάη να γεννιέται από τον ποταμό Χουανγκπού.

Ο τρόπος με τον οποίον οργανώθηκε η ανάπτυξη της πόλης στις όχθες του ποταμού και απλώθηκε ο αστικός ιστός για να φιλοξενήσει τα εκατομμύρια των κατοίκων και των επισκεπτών, παρουσιάζεται με εντυπωσιακό τρόπο στο Εκθεσιακό Κέντρο Αστικής Ανάπτυξης, που στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο στην Πλατεία του Λαού. Εδώ βρίσκεται η μακέτα της κεντρικής Σαγκάης, που κέρδισε μια θέση στο βραβείο των ρεκόρ Γκίνες, ως η μεγαλύτερη μακέτα πόλης στον κόσμο. Εδώ ξετυλίγεται με σεβασμό η ιστορία της πόλης, από τότε που ήταν ένα πολύβουο ασιατικό λιμάνι, που εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, για να φτάσει να γίνει η σύγχρονη μητρόπολη.

image

Μια μητρόπολη που εντυπωσιάζει από την αρχιτεκτονική των κτιρίων, που αποπνέει τη δυναμική της. Τα υπερσύγχρονα κτίρια είναι σα να συμμετέχουν σε έναν άτυπο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής για την ανάδειξη του πολιτισμικού DNA της πόλης. Ουρανοξύστες που συνδυάζουν μπετόν, μέταλλο και γυαλί, λογχίζουν τον ουρανό, αλλά συγχρόνως στέκονται με σεβασμό δίπλα στα αρχιτεκτονήματα της περιόδου της αποικιοκρατίας. Συνδυασμός που αναδεικνύεται στις δύο όχθες του ποταμού Χουανγκπού, όπου αξίζει ν΄ αφιερώσουμε αρκετές ώρες.