Σκηνές που μοιάζουν να έχουν βγει από το Star Wars, με το φουτουρισμό να κυριαρχεί μπορεί να συναντήσει κανείς στα βουνά της Βουλγαρίας.

Ads

Εκεί που η εγκατάλειψη και η μοναξιά συναντά την ιστορία και την αρχιτεκτονική, οι περισσότεροι επισκέπτες νομίζουν ότι βρίσκονται σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. 

Το μνημείο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ή αλλιώς το Μνημείο Μπούζλουντζα) χτίστηκε στην κορυφή από το Βουλγαρικό κομμουνιστικό καθεστώς, σε ανάμνηση του γεγονότος του 1891, όταν μια ομάδα σοσιαλιστών με επικεφαλής το Ντιμιτάρ Μπλαγκόεφ συγκεντρώθηκε μυστικά στην περιοχή για να σχηματίσει ένα οργανωμένο σοσιαλιστικό κίνημα που οδήγησε στην ίδρυση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, πρόδρομου του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το μνημείο χτίστηκε με αφορμή την επέτειο 90 χρόνων από την ίδρυση του Βουλγάρικου Κουμμουνιστικού Κόμματος στην περιοχή αυτή.

Ads

Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 1974 και εγκαινιάστηκε τις 23 Αυγούστου 1981.

Το κτίριο που πολλοί αποκαλούν «ιπτάμενο δίσκο» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του «μπρουταλιστικού» αρχιτεκτονικού ρυθμού, κοινού σε πολλά κρατικά κομμουνιστικά κτίρια.

image

image

Ωστόσο, μη συντηρούμενο πλέον από τη βουλγαρική κυβέρνηση μετά το 1989, το μνημείο παραμένει εγκαταλειμμένο και βανδαλισμένο. Η στέγη του κτιρίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των μεταλλικών πλακιδίων η κύρια είσοδος του κτιρίου έχει κλείσει για το κοινό.

image

image

image

image

image

image