Η κεντρική Ασία είναι γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς. Σύμφωνα με το Lonely Planet και τις προβλέψεις του, το Ουζμπεκιστάν είναι από τους πιο υποτιμημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς του πλανήτη, αλλά αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ ακόμα. Μια ματιά σε μερικές φωτογραφίες της Σαμαρκάνδης αρκούν για να αλλάξει κανείς γνώμη.

Ads

Στρατηγικά τοποθετημένη επάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, η Σαμαρκάνδη με το εξωτικό όνομα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ασίας. Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του Ταμερλάνου είναι σήμερα μια ολοζώντανη πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων.

H Σαµαρκάνδη είναι ένα σταυροδρόµι πολιτισµών ανάµεσα στην Ανατολή και στη ∆ύση, που δηµιουργεί έκρηξη πνευµατικότητας µέσα σε ανθισµένους κήπους υπό τους ήχους του φλάουτου.

Το Ουζμπεκιστάν είναι η χώρα που βρίσκεται πάνω στον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού, ανάμεσα στην Αρμενία, το Καζακστάν, την Κιργιζία και το Αφγανιστάν. Με παλάτια που θυμίζουν Ινδία και Ιράν, παραδοσιακά souks που ευωδιάζουν… βασιλικές νεκροπόλεις όπου αναπαύονται σπουδαίες προσωπικότητες του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά και σύγχρονες πτυχές, εξελίσσεται σε ένα νέο ανερχόμενο προορισμό.

Ads

image

Κάποτε μέρος της Περσικής Σαμανιδικής και αργότερα της Τιμουριδικής αυτοκρατορίας, η περιοχή κατακτήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από Ουζμπέκους νομάδες, οι οποίοι ομιλούσαν μια Ανατολική τουρκική γλώσσα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ουζμπεκιστάν σήμερα ανήκει στην εθνοτική ομάδα των Ουζμπέκων και ομιλεί την Ουζμπεκική γλώσσα, μια γλώσσα από την οικογένεια των Τουρκικών γλωσσών.

image

image

image

Το Ουζμπεκιστάν ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα, και το 1924 έγινε συστατική δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, γνωστό ως Ουζμπεκική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Είναι ανεξάρτητη δημοκρατία από τις 31 Αυγούστου 1991.

image

image

image