Το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, η Πάρος, βρίσκεται δυτικά της Νάξου, από την οποία τη χωρίζει στενός δίαυλος πλάτους 3 περίπου μιλίων.

Ads

Πρόκειται για ένα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, απέραντες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και εντυπωσιακά τοπία.

Αφετηρία για τις εξορμήσεις σας:

• Η όμορφη Παροικιά, η πρωτεύουσα του νησιού, με τα γραφικά κυκλαδίτικα σπιτάκια και τα επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά• το κέντρο του οικισμού στεφανώνει το ενετικό κάστρο του 13ου αι. με την καταπληκτική θέα.

Ads

Στην Παροικιά βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της χώρας, η εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής (του 6ου αι. μ.Χ.) με τις 99 φανερές πόρτες και μία μυστική, σύμφωνα με την παράδοση. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Bαπτιστήριο (4ου αι.), το καλύτερα σωζόμενο στην ορθόδοξη Ανατολή, καθώς και το Βυζαντινό Μουσείο, με αξιόλογα εκθέματα. Στο ισόγειο της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο Παροικιάς. Στις αίθουσές του φυλάσσονται εικόνες, ξυλόγλυπτα τέμπλα και άλλα κειμήλια από διάφορα μοναστήρια και ναούς του νησιού.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο αναδεικνύονται ιδανικά τα πλούσια εκθέματα από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού (ιερά Ασκληπιού και Πύθιου Απόλλωνα, το Δήλιο κ.ά.) και τα εντυπωσιακά προϊστορικά ευρήματα από τις κοντινές νησίδες Αντίπαρο, Δεσποτικό και Σάλιαγκο. Ξεχωρίζει το «Πάριο Χρονικό», μια ενεπίγραφη στήλη του 3ου π.Χ. με γεγονότα που ανάγονται μέχρι 1.300 χρόνια πίσω!

• Κοντά στην Παροικιά (5,5 χλμ. Α) αναζητήστε τα αρχαία λατομεία (στο Μαράθι) και εξερευνήστε τις στοές εξόρυξης• εδώ εξαγόταν το ονομαστό κατά την αρχαιότητα παριανό μάρμαρο, γνωστό και ως «λυχνίτης» για τη λευκότητά του και τη διαύγειά του.

Πανέμορφα χωριά μέσα σε ειδυλλιακά τοπία υποδέχονται τους επισκέπτες κατά την περιπλάνησή τους στο νησί:

• Η Νάουσα, γραφικό ψαροχώρι με ένα μισοβυθισμένο βενετσιάνικο κάστρο στο λιμάνι της.

• Οι Λεύκες, στο υψηλότερο σημείο της Πάρου, τριγυρισμένο από πυκνή βλάστηση, με άθικτη κυκλαδική και νεοκλασική αρχιτεκτονική, όμορφες πλατείες και στενά δρομάκια στρωμένα με μάρμαρο. Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού του Αιγαίου στις Λεύκες προσφέρει ένα ταξίδι στον πολιτισμό του αρχιπελάγους. Μέσα από εκθέματα για την αρχιτεκτονική, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα πετρώματα των νησιών, αποκαλύπτεται στους επισκέπτες ο κόσμος του Αιγαίου.

• Η Μάρπησσα, παραδοσιακό χωριό με μεσαιωνική δομή, λίγα χιλιόμετρα από τις δημοφιλείς παραλίες του Λογαρά και του Πίσω Λιβαδιού.

• Ανεβείτε στο γειτονικό λόφο του Κεφάλου, ένα μοναδικό πολιτιστικό σύνολο της περιοχής. Ανηφορίζοντας στην πλαγιά του λόφου θα συναντήσετε την ερειπωμένη ενετική πολιτεία του Κεφάλου με το κάστρο της, ενώ στην κορυφή με την αξέχαστη θέα προς τα ανατολικά υψώνεται το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (17ος αι.).

• Οι Πεταλούδες είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κοντά στο χωριό Ψυχοπιανά. Πρόκειται για ένα βιότοπο πλούσιο σε βλάστηση και τρεχούμενα νερά με πανύψηλα πλατάνια, δάφνες και αγριελιές, όπου φιλοξενείται η πεταλούδα Panaxia quadripunstaria.

image

Χρυσή Ακτή, Σάντα Μαρία, Κολυμπήθρες

Οι υπέροχες παραλίες του νησιού (Χρυσή Ακτή, Σάντα Μαρία, Πούντα) κατεξοχήν προσφέρονται για θαλάσσιες δραστηριότητες, και κυρίως για windsurfing. Ανακαλύψτε τις δαντελωτές ακτές του νησιού με θαλάσσιο καγιάκ ή βουτήξτε στο βυθό της Αλυκής όπου κρύβεται μια αρχαία πόλη!

Μην παραλείψετε να κολυμπήσετε στις Κολυμπήθρες, σπάνιας ομορφιάς παραλία – αποτέλεσμα της δράσης της θάλασσας και του αέρα πάνω στους γρανιτένιους βράχους. Στην παραλία Καλόγερος, πριν βουτήξετε στο θαλασσινό νερό, απολαύστε μια συνεδρία αργιλοθεραπείας!! Το γειτονικό βουνό είναι γεμάτο θεραπευτικό πηλό.

Ανακαλύψτε το νησί περπατώντας στις στράτες που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι χωρικοί για τις μετακινήσεις τους και τη μεταφορά των αγαθών τους.

Σημειώνουμε ενδεικτικά δύο από τα πολλά μονοπάτια που αξίζει να διασχίσετε:

• Το βυζαντινό μονοπάτι Λεύκες-Πρόδρομος, διάρκειας 1 ώρας, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες. Ξεκινά από τις καταπράσινες Λεύκες και, διασχίζοντας πλαγιές με καλλιεργήσιμες πεζούλες και ένα μικρό βυζαντινό γεφύρι, φτάνει στο πανέμορφο χωριό Πρόδρομος. Περιηγηθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια του και θαυμάστε την οχυρωματική του πολεοδομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Μια απίθανη ποδηλατάδα στις Κυκλάδες [ΒΙΝΤΕΟ]

• Ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της Πάρου

• Με αφετηρία το χωριό Μάρπησσα με τις βυζαντινές εκκλησίες, τα σπίτια του 17ου αιώνα και τους γραφικούς ανεμόμυλους, κινηθείτε προς το λόφο Κέφαλο και το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Ανηφορίζοντας στο πλακόστρωτο μονοπάτι, θα συναντήσετε τα ερείπια από την κατεστραμμένη ενετική πολιτεία του Κεφάλου και του Κάστρου της. Φτάνοντας στην κορυφή, απολαύστε τη θέα προς την ανατολική πλευρά της Πάρου και επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου με το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Εναλλακτικά, εξερευνήστε το νησί κάνοντας ιππασία! Δύο κέντρα ιππασίας, ένα στον παραθαλάσσιο Αμπελά και ένα στο Υστέρνι, προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνετε ιππασία δίπλα στο κύμα, στις αμμουδερές παραλίες ή στην ενδοχώρα του νησιού.

Πανηγύρια και by night

Οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές αποτελούν αφορμή για παραδοσιακά πανηγύρια, όπου ρέει άφθονο το περίφημο παριανό κρασί (Μονεμβασιά και Μαντηλαριά). Κυριαρχεί φυσικά η γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο με επίκεντρο το ναό της Εκατονταπυλιανής. 

Τα αρχαία λατομεία και η Νίκη της Σαμοθράκης 

Τα αρχαία λατομεία της Πάρου βρίσκονται στη θέση «Μαράθι» σε απόσταση περίπου 5 χλμ από την πρωτεύουσα Παροικία. Τα λατομεία αυτά είναι γνωστά από το εξαιρετικής ποιότητας λευκό μάρμαρο, την «Παρία λίθο», που εξορυσσόταν εκεί από τον 7ο π.Χ. αιώνα και ήταν πηγή πλούτου για το νησί της Πάρου. Από το μάρμαρο αυτό έχουν κατασκευαστεί πασίγνωστα γλυπτά όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους και η Νίκη της Σαμοθράκης.

Είναι επίσης γνωστό ως «λυχνίτης», ονομασία που οφείλεται είτε στη μεγάλη του διαύγεια και καθαρότητα, είτε στον τρόπο εξόρυξής του από τη γη (με τη χρήση λύχνων). Η λειτουργία των λατομείων σταμάτησε στους Βυζαντινούς χρόνους και επαναλήφθηκε στην εποχή της κυριαρχίας των Φράγκων στο νησί, με το μάρμαρο να κατευθύνεται προς πολλά σημεία της Ευρώπης και κυρίως τη Βενετία.

Η εκμετάλλευση του μαρμάρου αρχίζει και πάλι τον 19ο αιώνα από την Γαλλική Εταιρεία Μαρμάρου και από το 1878 αναλαμβάνουν τη λειτουργία των λατομείων Βέλγοι για σύντομο χρονικό διάστημα τριών ετών. Στη συνέχεια η εκμετάλλευση των λατομείων περνά στον έλεγχο εταιρειών Ελληνικών συμφερόντων και συνεχίζεται για κάποια ακόμα χρόνια σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, Στη συνέχεια η λειτουργία των λατομείων διακόπτεται οριστικά, πιθανότατα γιατί η φλέβα του άριστης ποιότητας μαρμάρου φαίνεται πλέον να εξαντλείται.

image

Στην περιοχή σήμερα σώζονται ερείπια κτιρίων υποδομών που είχαν κατασκευαστεί από τη Γαλλική Εταιρεία. Επίσης υπάρχουν δυο στοές σε σχετικά επισκέψιμη κατάσταση αν και η έντονη κλίση τους δημιουργεί δυσκολίες. Η νότια στοά του λατομείου είναι πιο δύσκολα επισκέψιμη και αποτελεί το αρχαίο τμήμα του. Στην είσοδο σώζεται τμήμα αρχαίου ελληνιστικού ανάγλυφου αφιερωμένου στις Νύμφες. Η βόρεια στοά του λατομείου δημιουργήθηκε από τη Γαλλική εταιρία.

Tips

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μικρό νησάκι της Αντίπαρου που απέχει μόλις 4,5 ν. μ. από την Παροικία της Πάρου, με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκά. Πρωτεύουσα του και λιμάνι του νησιού η Αντίπαρος ή Κάστρο, γραφικός οικισμός που απλώνεται γύρω από το ενετικό κάστρο του 15ου αι.

Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα ασβεστωμένα στενά, τα λουλουδιασμένα σπίτια και η μεγάλη (κεντρική) πλατεία με τον ευκάλυπτο συνθέτουν μια θαυμάσια νησιωτική ατμόσφαιρα, ενώ στο λόφο του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται το μαγευτικό σπήλαιο της Αντιπάρου με θαυμάσιους σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

ΠΗΓΗvisitgreece.gr