Η Βαϊκάλη ή αλλιώς το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας», είναι η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας. Η έκτασή της είναι 31.468 τ. χλμ. (μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου). Έχει μήκος 654 χλμ., πλάτος 74 χλμ. και μέγιστο βάθος 1.680 μ.

Ads

Δέχεται τα νερά περίπου 300 ποταμών με κυριότερους τους Σελίγκα και Άνω Ανγκάρα ενώ από αυτήν ξεκινά ο ποταμός Ανγκάρα, το κυριότερο υδάτινο ρεύμα από όσα σχηματίζουν τον ποταμό Γενισέι. Στο εσωτερικό της λίμνης υπάρχουν 22 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ολχόν.

Οι Μογγόλοι θεωρούν την λίμνη ως «ιερή θάλασσα» και πιστεύουν ότι στις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της κατοικούν κακά πνεύματα.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκό νερό ευθύνεται και εξηγεί την καθαρότητα και τη διαύγεια της λίμνης. Ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν παγώνει δημιουργεί μοναδικά σχέδια, καθώς «εκτονώνεται» διαφορετικά κατά μήκος της λίμνης λόγω του ότι το νερό παγώνει σε στρώματα, δημιουργώντας ένα θέαμα που κόβει την ανάσα αφού «εγκλωβίζει» από φυτά και δέντρα μέχρι ψάρια. Το στρώμα πάγου λόγω καθαρότητας του νερού είναι μάλιστα τόσο διαυγές που μπορεί κανείς να δει διάφορα αντικείμενα σε βάθος μέχρι και 40 μέτρων.

Ads

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι της Kristina Makeeva.

image

 

 

image

 

 

 

image
 

image

 

image

 

image

 

image

 

 

image

 

 

image

 

 

image