Φαράγγια, καταρράκτες βγαλμένοι από παραμύθι, επιβλητικοί βράχοι και καταπράσινα τοπία συνθέτουν το σκηνικό σε μια πανέμορφη γωνιά της Πελοποννήσου, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Ads

Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας και αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα στα ορεινά της Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα. Τα νερά της, ύστερα από 32 χιλιόμετρα φυσικής ομορφιάς, συναντούν το Ιόνιο στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία.

Σύμφωνα με το μύθο, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα,  θεότητα των νερών, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της.

image

Ads

Ο ποταμός σε ένα μεγάλο μήκος της πορείας του διασχίζει ένα στενό φαράγγι με μοναδική βλάστηση, κατάφυτες πλαγιές με πλατάνια, αγριοβελανιδιές και συκιές, αλλά και με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα, αποτελούμενη από βίδρες, σπάνια ερπετά και είδη νυχτερίδων.

Αποτελεί το ιδανικό μέρος για τους φυσιολάτρες που μπορούν να πραγματοποιήσουν μια μαγευτική διαδρομή, που απαιτεί περπάτημα και κολύμπι στα νερά του ποταμού. Η παχιά σκιά των πανύψηλων δέντρων θα σας διευκολύνουν σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας προς τα στενότερα σημεία του φαραγγιού και το Στόμιο, ένα μεγάλο σκοτεινό τούνελ γεμάτο νυχτερίδες στο οποίο “χάνεται” το ποτάμι. Αρκετά είναι τα δύσκολα σημεία με στενά περάσματα και ορμητικό ρεύμα του νερού όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διάβαση. Θα χρειαστεί να να κολυμπήσετε σε κάποια σημεία και να πιαστείτε από σκοινιά για να ολοκληρώσετε τη διαδρομή, γι΄ αυτό θα πρέπει να είστε εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

image

image

Για λιγότερο τολμηρούς υπάρχει μία δεύτερη πιο μικρή διαδρομή, με περπάτημα από μονοπάτι. Ωστόσο, όλες οι διαδρομές περνούν από δυο μικρούς καταρράκτες για να καταλήξουν καταλήγουν στον τρίτο και μεγάλο καταρράκτη που σχηματίζει μια πανέμορφη φυσική πισίνα. Τα παγωμένα νερά του ποταμού θα σας αναζωογονήσουν αν αποφασίσετε να βουτήξετε.