Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να ταξιδεύει κανείς μόνος. Αν και μπορεί να ακούγεται τρομακτικό και παράτολμο, είναι κάτι που θα έπρεπε όλοι να δοκιμάσουν. Ο λόγος; Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, να τολμήσει νέες εμπειρίες και να κάνει καινούριες γνωριμίες.

Ads

Οι λόγοι που μπορεί να ταξιδεύει κανείς μόνος ποικίλουν. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ευθύνες, η έλλειψη χρόνου και χρημάτων είναι κάποιοι από αυτούς. Ωστόσο, μην απογοητεύεστε. Η εμπειρία του “solo traveller” θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης.

Αν θέλετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία ή ετοιμάζετε ήδη τις βαλίτσες σας για ένα μοναχικό ταξίδι, τότε ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές και κάντε το πρώτο σας βήμα γεμάτοι ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση.

Καλός σχεδιασμός ταξιδιού

Γνωρίζοντας τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του ξενοδοχείου που θα μείνετε και κανονίζοντας από πριν για τη μεταφορά σας από και προς το αεροδρόμιο, θα φτάσετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας χωρίς άγχος. Προτίμησε πτήσεις που φθάνουν πρωινή ώρα. Είναι πιο βολικό να φθάσετε σε ένα άγνωστο μέρος την ώρα που κυκλοφορεί κόσμος και μπορείτε να βρείτε κάποιον διαθέσιμο να βοηθήσει με πληροφορίες για δρομολόγια μέσων μεταφοράς ή οτιδήποτε άλλο. Μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα πλάνο των όσων θέλετε να κάνετε στο ταξίδι για να εξοικονομήσετε περισσότερο χρόνο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να κινείστε συνεχώς βάσει προγράμματος.

Ads

Μην κουβαλάτε πολλά πράγματα

Στην πραγματικότητα χρειάζεστε λιγότερα απ΄ όσα νομίζετε. Αφήστε τα περιττά πίσω γιατί στην πορεία θα το μετανιώσετε. Δε θα έχετε άλλωστε κάποιον μαζί σας για να σας βοηθήσει σε περίπτωση που κουραστείτε. Πρέπει να είστε σε θέση να κουβαλάτε με άνεση τα υπάρχοντά σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να περπατήσετε για αρκετές ώρες, να ανεβείτε σκάλες ή να αλλάξετε πολλά μέσα μεταφοράς.

Πάρτε μαζί σας ένα καλό βιβλίο

Το βιβλίο άλλωστε είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Πόσο μάλλον σε ένα ταξίδι που θα είστε μόνοι και δε θα έχετε κάποιον γα να μιλήσετε. Το βιβλίο θα σας συντροφεύσει όταν θα κάθεστε σε παγκάκια με θέα μετά από έναν κουραστικό περίπατο ή όταν σταματήσετε για σε μία καφετέρια, όπως επίσης και στις μετακινήσεις σας (τρένο, αεροπλάνο, μετρό).

Κρατήστε ημερολόγιο

Μπορεί να σας φαίνεται βαρετό, αλλά θα σας βοηθήσει να αποτυπώσετε όλη την εμπειρία του ταξιδιού. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις της μοναξιάς, την αμηχανία και τον φόβο.

Μάθετε τη γλώσσα- Έστω τα βασικά

Ακόμα κι αν γνωρίζετε αγγλικά, είναι καλό να έχετε κάποια στοιχειώδη επαφή με την τοπική κουλτούρα αλλά και να ζητήσετε κατευθύνσεις αν χαθείτε. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν μέρη στον κόσμο, που δεν θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν αν δεν καταβάλετε μια μικρή προσπάθεια να μιλήσετε τη γλώσσα τους, όπως η Γαλλία. Αν δεν έχετε χρόνο για ταχύρρυθμα μαθήματα, θυμηθείτε πως ένα βιβλίο διαλόγων και ένα απλό “καλημέρα” ή ένα “ευχαριστώ” έχουν χτίσει φιλίες χρόνων.

Φωτοτυπήστε όλα τα σημαντικά έγγραφα

Είναι σημαντικό να έχετε ένα αντίγραφο από το διαβατήριο, τη βίζα και τα αεροπορικά εισιτήρια και να τα αφήστε σε κάποιον που θα μπορέσει να σας τα στείλει ή να σας δώσει τους αριθμούς σε περίπτωση που κάτι χαθεί. Για τον ίδιο λόγο, σημειώστε κάπου τη διεύθυνση και το τηλέφωνο της ελληνικής πρεσβείας στη χώρα που επισκέπτεστε και ενεργοποιήστε την υπηρεσία roaming στο κινητό σας.

Προτιμήστε ένα hostel

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται τα hostel, καθώς πιστεύουν ότι απευθύνονται μόνο σε νεανικό κοινό και φοιτητές. Τα hostel όμως εκτός από μια οικονομική λύση είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνετε νέες φιλίες. Εκεί θα γνωρίσετε κι άλλους ταξιδιώτες που θα έχουν ίδια ενδιαφέροντα με εσάς με κοινό στόχο πάντα την ανακάλυψη ενός νέου τόπου. Μην δίνετε σημασία σε φήμες για βρώμικα δωμάτια και ενοχλητικούς συγκατοίκους που θα αποπειραθούν να σας κλέψουν ή να σας κάνουν κακό. Άλλωστε πριν κλείσετε δωμάτιο μπορείτε να τσεκάρετε τις αξιολογήσεις του κάθε καταλύματος.

Νοικιάστε δωμάτιο στο σπίτι μιας οικογένειας

Αυτός είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε από κοντά τον τρόπο ζωής και την τοπική κουλτούρα, να δοκιμάσετε μερικές από τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές –γιατί το σπιτικό φαγητό δε συγκρίνεται με κανένα, σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεστε– και να αποκτήσετε τις ”insider” πληροφορίες που μόνο ένας ντόπιος μπορεί να σας δώσει για τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε.

Περιπλανηθείτε άσκοπα

Η περιπλάνηση χωρίς χρονικούς περιορισμούς είναι ό,τι πρέπει για να ανακαλύψετε πράγματα που δεν θα βρείτε σε οδηγούς.

Μην τρομάξετε αν χαθείτε

Μπορεί να σας τύχει να νιώσετε χαμένοι μέσα στον φόβο σας, όμως συνεχίστε να τριγυρνάτε, μέχρι να βρείτε κάποιον πρόθυμο να σας βοηθήσει. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι είναι ευγενικοί από τη φύση τους και πρόθυμοι να σας δείξουν τον δρόμο… της επιστροφής.

Προσπαθήστε να «προσαρμοστείτε» στο στυλ των ντόπιων

Εάν ταξιδεύετε μόνοι, πρέπει να μην γίνεστε αντιληπτοί ως κάτι «ξένο». Με άλλα λόγια, ερευνήστε λίγο τα πολιτιστικά πρότυπα μιας χώρας, το πως ντύνονται ή τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, μερικά εστιατόρια ή εκκλησίες στην Ιταλία δεν επιτρέπουν την είσοδο σε επισκέπτες που φορούν παντόφλες το καλοκαίρι. Παράλληλα, στο Ντουμπάι απαγορεύεται η δημόσια επίδειξη αγάπης, ενώ στην Κίνα, το να χαμογελάσετε σε έναν άγνωστο είναι… αρκετά περίεργο!