Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και ο Ψηλορείτης «φόρεσε» τα λευκά γιορτινά του, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Ads

Ο Ψηλορείτης, ο πέτρινος γίγαντας της Κρήτης, σύνορο γης και ουρανού, διαφεντεύει με την άγρια ομορφιά του ολόκληρο το νησί. Ορεινά χωριά στην άκρη του γκρεμού, μοναδικά σπήλαια, εντυπωσιακοί καρστικοί σχηματισμοί, βαθύσκιωτα φαράγγια, μικρά οροπέδια και γυμνές αλπικές ζώνες συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό.

Η οροσειρά της Ίδης, πιο γνωστή ως Ψηλορείτης, μας αποκαλύπτει μέσα από τις νεφελοσκέπαστες κορυφές του την Κρήτη σε όλο της το μεγαλείο. Τον όγκο των Λευκών Ορέων στα δυτικά, τη Δίκτη (Λασιθιώτικα βουνά) στα ανατολικά, τον κάμπο της Μεσαράς, τα Αστερούσια Όρη και την απεραντοσύνη του Λιβυκού πέλαγους στα νότια, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο με φόντο το Κρητικό πέλαγος στο βορρά. Ανάμεσα στις πολλές κορυφές του κύριου ορεινού του όγκου ξεχωρίζουν οι πέντε μεγαλύτερες: ο Τίμιος Σταυρός (2.456 μ.), ο Αγκαθιάς (2.424 μ.), η Στολίστρα (2.325 μ.), το Βουλομένου (2.267 μ.) και ο Κούσακας (2.209 μ.).

Διαβάστε επίσης: «Το Βασίλειο της Κρήτης» του Γιώργη Γιατρομανωλάκη

Ads

Μια βόλτα από ψηλά και όχι μόνο…στον χιονισμένο Ψηλορείτη με τα πετρόκτιστα μιτάτα και τον λαμπερό ήλιο μας χάρισε  απλόχερα υπέροχες εικόνες.

Απολαύστε τον «Χριστουγεννιάτικο»  Ψηλορείτη  χωρίς  λαμπιόνια και τεχνητά στολίδια αλλά με την φύση να έχει δημιουργήσει όπως μόνο αυτή ξέρει, τον καλύτερο στολισμό…