Αν ανήκετε στους αναποφάσιστους που δεν μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε θάλασσα και βουνό, η καλύτερη επιλογή για διακοπές είναι το Πήλιο. Γνωστό και ως το Βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, βρίσκεται ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε απόσταση μιας περίπου ώρας από το Βόλο και είναι ένας από τους κορυφαίους φθινοπωρινούς προορισμούς.

Ads

Όμορφες παραλίες, πλαγιές, πεσμένα φύλλα, γραφικά χωριά και διαδρομές μέσα σε υπέροχη φύση, συνθέτουν το σκηνικό του Πηλίου που το κάνουν δημοφιλές σε όλες τις ηλικίες. Το βουνό, είναι γεμάτο διαδρομές για τους λάτρεις τις πεζοπορίας και του ποδήλατου, όπως επίσης και για όσους αγαπούν τις βόλτες με τα άλογα στη φύση.

Με υπέροχη και ανεμπόδιστη θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό και έχοντας διατηρήσει την παραδοσιακή πηλιορείτική αρχιτεκτονική με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα ρομαντικά πλακόστρωτα δρομάκια, τις περίτεχνες κρήνες, τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τα λουλούδια, η Μακρινίτσα αποτελεί έναν από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς του Πηλίου. Σ’ αυτό τον μικρό τόπο θα βρείτε ενδιαφέροντα art café και γκαλερί που μαρτυρούν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων του.

image

Ads

Ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φωτογραφίας είναι οι Μηλιές, όπου ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός μέσα στη φύση και η αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με πυργόσπιτα και αρχοντικά, συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό απείρου κάλλους.

Αυτοί που επιθυμούν λίγο περισσότερο ζωή, θα πρέπει να επισκεφτούν την Πορταριά. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβερνάκια και καφέ στην γραφική πλατεία Μελίνας Μερκούρη, καταστήματα με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης, δημιουργούν έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό για όλα τα γούστα.

image

Σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε και την δημοφιλέστατη Τσαγκαράδα, που προσφέρει καταπληκτική θέα στο Αιγαίο. Παλιά αρχοντικά, στενά δρομάκια, πετρόχτιστα καλντερίμια και πολλές καστανιές, συνθέτουν το όμορφο σκηνικό του χωριού. Μη διστάσετε να πιείτε καφέ, κάτω από την παχιά σκιά του μεγάλου πλατάνου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία.

Μια βόλτα στον Μυλοπόταμο θα σας πείσει ότι το Πήλιο συνδυάζει τέλεια το βουνό και την θάλασσα. Ο Μυλοπόταμος είναι μία από τις όμορφες παραλίες του Πηλίου και της Ελλάδας γενικότερα και όχι άδικα. Μία συστάδα βράχων χωρίζει στα δύο την επιβλητική παραλία του Μυλοπόταμου με τα κατάλευκα βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα νερά, ενώ ένα πέρασμα ανάμεσα στα βράχια ενώνει τις δύο αμμουδιές. 

image

Μην παραλείψετε να δοκιμάστε τα παραδοσιακά εδέσματα στα ταβερνάκια του εκάστοτε χωριού και να πιείτε ντόπιο τσίπουρο και κρασί.  Περνώντας από τη Βυζίτσα επισκεφτείτε τον αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών «Εσπερίδες», που αριθμεί 13 μέλη, ηλικίας από 23 έως 76 ετών. Στο φροντισμένο εργαστήριό τους θα βρείτε όλα τα φρούτα της περιοχής μεταποιημένα σε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τσάι και βότανα.

image

image