Οι φυσικές ομορφιές του νομού Ιωαννίνων και τα σημαντικά μνημεία του τον καθιστούν ως μία από τις γοητευτικότερες και ελκυστικότερες περιοχές της χώρας. Ο εθνικός δρυμός Βίκου-Αώου, τα επιβλητικά βουνά, τα καταπράσινα δάση, τα φαράγγια, οι λίμνες, τα ποτάμια με τα πανέμορφα πέτρινα γεφύρια, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία, τα παραδοσιακά χωριά και η αξιόλογη τουριστική υποδομή προσφέρουν τα εχέγγυα για αξέχαστες εξορμήσεις. Η περιοχή θεωρείται ιδανική για υπαίθριες δραστηριότητες και σπορ στην ανέγγιχτη φύση.

Ads

Η γνωριμία μας με τον νομό ξεκινά από τα Ιωάννινα. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου, αναπτύσσεται γύρω από την υπέροχη λίμνη Παμβώτιδα. Η φύση, το κλίμα και ο χαρακτήρας της πόλης ορίζονται από αυτήν την υδάτινη «κυρά». Η λίμνη, με τα ακύμαντα νερά και το μικρό νησάκιαποτελεί ένα φυσικό μνημείο, που γύρω του ζει και αναπνέει ολόκληρη η πόλη. Η πολιτιστική ιστορία των Ιωαννίνων, με τους μεγάλους πεζογράφους και ποιητές, τα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα, που διοργανώνονται όλον τον χρόνο, δίνουν την ευκαιρία για μια γνωριμία με τις ρίζες της πνευματικής παράδοσης της Ηπείρου.

image

Οι διαδρομές μέσα στην πόλη, τα πολλά αξιοθέατα και τα μουσεία, προσφέρουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, γεμάτης μυστικά και θρύλους. Τα σύγχρονα κτίρια και τα εμπορικά συγκροτήματα συνυπάρχουν με τα καλοδιατηρημένα παραδοσιακά κτίσματα της πανέμορφης παλιάς πόλης (γύρω από το Κάστρο), τα επιβλητικά μνημεία, τις γραφικές γειτονιές, τα εργαστήρια λαϊκής τέχνης (που παράγουν, μεταξύ άλλων, τα φημισμένα γιαννιώτικα ασημικά), τους πεζοδρόμους και τις μεγάλες πλατείες.

Ads

Σε κοντινή απόσταση (4 χλμ. ΒΔ) βρίσκεται το επιβλητικό σπήλαιο του Περάματος, από τα μεγαλύτερα της χώρας, στολισμένο με σπάνια είδη σταλαγμιτών και σταλακτιτών.

image

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης (21 χλμ. ΝΔ) με το φημισμένο μαντείο και το αρχαίο θέατρο, θεωρείται από τους σημαντικότερους της αρχαιότητας.

image

Το αρχοντοχώρι του Μετσόβου (58 χλμ. ΒΑ), υπόδειγμα ορεινού οικισμού, θα σας μαγέψει με την βουνίσια του γοητεία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση.

image

Από τους πιο ξακουστούς προορισμούς του νομού Ιωαννίνων είναι τα Ζαγοροχώρια, τα «χωριά πίσω από τα βουνά». Πρόκειται για συγκρότημα 46 παραδοσιακών πετρόκτιστων οικισμών, χτισμένων αμφιθεατρικά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου.

Η όμορφη κωμόπολη της Κόνιτσας (65 χλμ. Β), περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο που δημιουργεί ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, κρατάει τα πρωτεία της περιοχής σε ότι αφορά τις δραστηριότητες στη φύση και τα σπορ περιπέτειας. Σύμβολό της αποτελεί το εντυπωσιακό πέτρινο μονότοξο γεφύρι, ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων.

image

Φωλιασμένα στους ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Σμόλικα βρίσκονται τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής μαστοροχώρια της Κόνιτσας. Πρόκειται για 15 παραδοσιακά χωριά, απ’ όπου κατάγονταν οι ξακουστοί τεχνίτες (μάστοροι) της πέτρας, οι οποίοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ταξίδευαν σε «μπλούκια» και κατασκεύαζαν κάθε είδους αρχιτεκτονήματα απαράμιλλης τέχνης.

image

Σειρά έχουν οι «δίδυμες αετοφωλιές της Ηπείρου», Συρράκο και Καλαρύτες. Μια βαθιά χαράδρα και τα ορμητικά νερά του Καλαρρύτικου ποταμού αποτελούν το φυσικό τους σύνορο. Ένα βαθύσκιωτο μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Χρούσια ενώνει τα δυο μικρά αριστουργήματα της τέχνης της πέτρας.

Δραστηριότητες στη φύση

Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε διακοπές με δράση, ολόκληρη η περιοχή προσφέρει απίστευτες ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

image

Δοκιμάστε να κάνετε:
· Σκι ή snowboard στα χιονοδρομικά κέντρα του Μετσόβου στις θέσεις Καρακόλι, Προφήτης Ηλίας και Ζυγός.
· Ορειβασία στο Μιτσικέλι, στην Τύμφη, στο Μαυροβούνι, στο Σμόλικα, στην Πίνδο και στα Πράμαντα, όπου λειτουργούν και ορειβατικά καταφύγια.
· Πεζοπορία στις όχθες του Βοϊδομάτη, γύρω από τα Ζαγοροχώρια, διάσχιση της χαράδρας του Αώου και του φαραγγιού στο Βίκο.
· Rafting και kayak στα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, Αώου, Καλαρρύτικου και Άραχθου.
· Ποδηλασία βουνού στο Μιτσικέλι και την Τύμφη.

image

· Ορεινή πεζοπορία προς την Δρακόλιμνη της Τύμφης, με ενδιάμεση στάση στο καταφύγιο της Αστράκας.
· Αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Κόνιτσα, στους Ασπράγγελους και στο Καλέντζι.
· Ιππασία γύρω από τη γέφυρα του Βοϊδομάτη ή στο Μέτσοβο.
· Κωπηλασία, κανό – καγιάκ και θαλάσσιο σκι στη λίμνη Παμβώτιδα.
· Διαδρομές off road με οχήματα 4Χ4 ή εκδρομικό εντούρο.