Νησί καταπράσινο, παραλίες απίστευτης ομορφιάς, νερά στο χρώμα του σμαραγδιού και μια έντονη αύρα πολιτισμού. Είναι η Κεφαλονιά, που λάμπει στο Ιόνιο πέλαγος. Το μεγαλύτερο από τα Ιόνια νησιά και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Το πράσινο και το μπλε εναρμονίζονται, η φύση έχει απλόχερα προσφέρει στο νησί. Πεύκα, κυπαρίσσια και ελιές και στις κορυφές του Αίνου η κεφαλληνιακή ελάτη. Στις πλαγιές του βουνού καλλιεργούνται τα κλήματα από τα οποία παράγεται η Ρομπόλα, το ξακουστό λευκό κρασί της Κεφαλονιάς

Ads

Εκπληκτικός και ο πλούτος του θαλάσσιου βυθού της. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι σπάνιες χελώνες καρέτα-καρέτα, εκεί και οι επίσης σπάνιες φώκιες μονάχους-μονάχους. Το κοσμοπολίτικο Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα, πολυσυλλεκτική και δραστήρια, υπάρχουν όμως πολλοί γραφικοί οικισμοί προς τέρψη των ταξιδιωτών, όλοι τους ξεχωριστοί, γεμάτοι ιστορία, μνημεία και παράδοση, και με καλαίσθητες εστίες διασκέδασης, από κομψά μπαράκια μέχρι ταβερνάκια όπου ευωδιάζει η νόστιμη κεφαλλονίτικη κουζίνα. Και όσον αφορά τις παραλίες: πολλές, αμέτρητες, ξεχωριστές. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο επισκέπτης ερωτεύεται αυτό το με τις πολλές χάρες φιλόξενο νησί και επιστρέφει με κάθε ευκαιρία.
 
image
 
Αργοστόλι

Μεγαλύτερη πόλη του νησιού και πρωτεύουσα το ζωντανό Αργοστόλι. Πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά, έντονη και δραστήρια, με λογής εστίες διασκέδασης: μαγαζιά για κάθε γούστο, καφέ για χαλάρωση, μπαράκια και από κοντά οι παραλίες. Αν και το Αργοστόλι καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον σεισμό του 1953, εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία που αποπνέουν την παλιά βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Δείτε την αρχαία πόλη Κράνη με τα Κυκλώπεια Τείχη, περπατήστε στο Λιθόστρωτο, όπου αν είστε τυχεροί ίσως συναντήσετε την τοπική φιλαρμονική ορχήστρα να παίζει παραδοσιακά επτανήσια τραγούδια και ολοκληρώστε τη βόλτα σας διαβαίνοντας κατά μήκος την προκυμαία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης η ΚοργιαλένειοςΒιβλιοθήκη με μια σπάνια συλλογή από βιβλία και χειρόγραφα που λειτουργεί και ως λαογραφικό μουσείο. Κι αν είστε της νυχτερινής διασκέδασης θα βρείτε clubs που θα σας πάνε μέχρι το ξημέρωμα.
 
image

Ληξούρι

Η δυτικότερη από τις δυο χερσονήσους της Κεφαλονιάς είναι αυτή της Παλικής κι εκεί εδρεύει το όμορφο Ληξούρι, που παρά το μεγάλο πλήγμα από τον σεισμό του ’53 ξαναχτίστηκε με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, ωστόσο μια πόλη γαλήνια, που προσφέρεται για χαλάρωση. Απολαύστε τον καφέ, το γλυκό και την τοπική κουζίνα στο λιμάνι, στην πλατεία με τον περίφημο φίκο και σε όποιο άλλο μέρος σας μαγνητίσει. Περάστε από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στο αρχοντικό των αδελφών Τυπάλδων – Ιακωβατών που χτίστηκε το 1866, όμως λόγω του σεισμού του 2014 είναι κλειστό λόγω των βλαβών που υπέστει. Εκεί φιλοξενούνταν 25.000 τόμοι βιβλίων και ένα μουσείο στο στον 1ο όροφο στο οποίο εκτείθεντο 3 χειρόγραφα Ευαγγέλια από περγαμηνή του 10ου, 14ου και 15ου αιώνα, παλιά έπιπλα, εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια. Μην παραλείψεται μια βόλτα από το Μοναστήρι στα Κηπούρια όπου θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα.

Ads

image

Φισκάρδο

Από τον καταστροφικό για το νησί σεισμό του 1953 το Φισκάρδο άντεξε. Και στην πλειοψηφία τους τα κτίριά του διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα που σε ταξιδεύει χρόνια πίσω. Επιβλητικά αρχοντικά, με κομψά μπαλκονάκια, παλιές διώροφες κατοικίες. Το βαθύ κόκκινο των κεραμιδιών, το πράσινο των πλαγιών, το γαλάζιο της θάλασσας και το σκηνικό που συντίθεται είναι ειδυλλιακό. Από αυτόν τον γραφικό οικισμό κατάγεται και ο ποιητής της θάλασσας, ο Νίκος Καββαδίας.

image

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης

Της Κεφαλονιάς ένα από πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, μια μοναδική στιγμή της φύσης, ένα παραδεισένιο σκηνικό που σαγηνεύει. Βρίσκεται στον Καραβόμυλο, πολύ κοντά στη Σάμη. Ανακαλύφθηκε το 1951 και μετά από κάποιες κατασκευές ώστε να είναι προσβάσιμο έχει γίνει ένας από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Η ιδιαιτερότητά του τοπίου οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος της οροφής που έχει καταρρεύσει – και την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται ψηλά και οι ηλιαχτίδες του πέφτουν στη λίμνη για να κάνει τα γαλανά νερά τα λάμψουν το αίσθημα είναι μαγευτικό.

image

Διαβάστε επίσης: Το ομορφότερο χωριό της Κεφαλονιάς

Άσσος

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά στην ομώνυμη χερσόνησο, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια είναι η όμορφη Άσσος. Αραιά δομημένη με παραδοσιακό χρώμα, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, μαγνητίζει με την γαλήνη και την απλότητά της. Εκτός από τα ωραία νερά της ίδιας της Άσσου, κοντά βρίσκεται η τιμημένη με γαλάζια σημαία παραλία του Μύρτου, και πολλοί κολπίσκοι που σας περιμένουν να ανακαλύψετε.

image

Κουρκουμελάτα

Οι πιο ενθουσιώδεις το αναφέρουν και ως το ωραιότερο χωριό της Βαλκανικής. Ο λόγος για τα Κουρκουμελάτα, το μικρό χωριό που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Όπως για τις περισσότερες περιοχές του νησιού, ο σεισμός του ΄53 ήταν καταστροφικός για τα Κουρκουμελάτα, ο τρόπος όμως που αυτός ο ο οικισμός ανοικοδομήθηκε είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό. Κι αυτό έγινε υπακούοντας ταυτόχρονα τόσο στους σύγχρονους κανόνες ρυμοτομίας, όσο και στην διατήρηση του νεοκλασικού χαρακτήρα.

image

Αίνος

Το βουνό που δεσπόζει στην Κεφαλονιά είναι ο Αίνος που στο ψηλότερό του σημείο φτάνει τα 1.628 μέτρα, και είναι ο μοναδικός εθνικός δρυμός της νησιωτικής Ελλάδας. Εκεί φύεται η Κεφαλληνιακή Ελάτη με το μαύρο της φύλλωμα που δίνει μια εντυπωσιακή και ξεχωριστή μαύρη απόχρωση στο βουνό. Στις πλαγιές του επίσης θα αντικρύσετε μικρόσωμα ημιάγρια άλογα. Το βουνό προσφέρεται ιδανικά για εκδρομές στην κατάφυτη φύση και για πεζοπορίες με μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας.