Στον Ταΰγετο υπάρχουν πολλές διαδρομές που οδηγούν στις κορυφές του, αλλά και παλαιά μονοπάτια, ιδανικά για ορειβάτες και πεζοπόρους, που ξεκινούν από τα χωριά στα πεδινά και φτάνουν μέχρι τους πιο απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς. Όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ή να συνδυάσουν μια ανάβαση από την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου με την κατάβαση από τις μεγάλες χαράδρες στις δυτικές πλαγιές (Βυρός, Ρίντομο, ρέμα Βίντολης, φαράγγι Κοσκάρακας). Δύο ή τρεις ημέρες απαιτούνται για τις διαδρομές μέχρι την κορυφή.

Ads

Οι περισσότεροι ορειβάτες προτιμούν την ανάβαση της ανατολικής πλαγιάς, της «λακωνικής». Γι’ αυτό, ξεκινούν από τη Σπάρτη με κατεύθυνση το δρόμο προς Γύθειο. Περίπου 7 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, μετά το χωριό Λεύκη, ο επισκέπτης πρέπει να στρίψει δεξιά φεύγοντας από την εθνική οδό, με κατεύθυνση τα χωριά Ανώγεια και Παλαιοπαναγιά• από εκεί ξεκινά ο δρόμος για τον οικισμό Τόριζα. Στο τέλος του ασφαλτωμένου δρόμου βρίσκεται η πηγή Μαγγανιάρη (υψ. 980 μέτρα) απ’ όπου και αρχίζει το κυρίως μονοπάτι προς την κορυφή του βουνού. Ύστερα από τρεις ώρες πεζοπορίας φτάνει κανείς στο ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Βαρβάρα (1.550 μ.) όπου μπορεί να διανυκτερεύσει.

Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο, ιδανικό για αναβάσεις μέσα στο καλοκαίρι, καθώς διασχίζει ένα ορεινό δάσος. Κατά μήκος της διαδρομής το μονοπάτι διασταυρώνεται δύο φορές με το δασικό δρόμο που ενώνει την πηγή Μαγγανιάρη με τους Πενταυλούς. Το μονοπάτι είναι βατό, καθώς έχει μικρή κλίση, και καταλήγει στην πηγή Τρίποδας, απ’ την οποία ονομάστηκε ολόκληρη η πλαγιά. Από το σημείο αυτό γίνεται πιο απότομο, ενώ ψηλότερα συναντά το τμήμα Καταφύγιο-Λακκώματα της διαδρομής Ε4. Λίγο μετά βρίσκεται η πηγή Βαρβάρα, τελευταία πηγή πριν το ορειβατικό καταφύγιο, συνήθως χωρίς νερό τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μονοπάτι σε κάποιο σημείο ενώνεται με ένα χωματόδρομο που φτάνει μέχρι το καταφύγιο. Η ανάβαση από την πηγή Μαγγανιάρη μέχρι το καταφύγιο έχει υψομετρική διαφορά 570 μέτρα και διαρκεί μιάμιση ώρα. Από το καταφύγιο ως την κορυφή του Προφήτη Ηλία, στα 2.407 μέτρα, απαιτούνται περίπου δυόμισι ώρες.

Υπάρχουν και άλλα μονοπάτια που καταλήγουν στην κορυφή του Ταΰγετου, με αφετηρία χωριά από τη «λακωνική» και τη «μεσσηνιακή» πλευρά του βουνού. Συμπεριλαμβανομένου και του Ε4, τρεις διαδρομές ξεκινούν από το χωριό Αναβρυτή οδηγώντας τους ορειβάτες στη μαγεία του Ταΰγετου. Έτσι, με σημείο εκκίνησης την Αναβρυτή οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στο περίφημο ομώνυμο φαράγγι (μία με μιάμιση ώρα η διαδρομή), να ακολουθήσουν το μονοπάτι που κατευθύνεται στο Μυστρά ή να ανεβούν στο καταφύγιο της Βαρβάρας.

Ads

Διαμονή
Το ορειβατικό καταφύγιο στη Βαρβάρα κτίστηκε το 1962. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, κουκέτες, κουβέρτες και κουζίνα και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 26 άτομα. Η διανυκτέρευση στο καταφύγιο γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Σπάρτης (27310-22574). Επιπλέον, στην πηγή Μαγγανιάρη έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα από το δασαρχείο Σπάρτης.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Μετεωρολογικές προγνώσεις για την Ελλάδα: www.hnms.gr
Google Maps: https://goo.gl/maps/TW9v
Γενικές πληροφορίες για την ορειβασία στον Ταΰγετο: www.lakonia.gr

Από το Visitgreece