Νησί των αντιθέσεων είναι ο χαρακτηρισμός που ταιριάζει απόλυτα στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του δεύτερου σε έκταση νησιού των Δωδεκανήσων. Από τη μια, η «δωρική» ραχοκοκαλιά της με τις ψηλές βουνοκορφές, τα ανόθευτα τοπία και τα «ιδιαίτερα» χωριά που τιμούν ευλαβικά τις παραδόσεις. Από την άλλη, οι μοσχοβολιστοί πευκώνες, οι γαλαζοπράσινες αγκαλιές, αλλά και η ιστορία, που δίνει το παρόν σε κάθε γωνιά του τόπου. Οι άνθρωποι αγνοί, ανεπιτήδευτοι, γλεντούν με την ψυχή τους στα τοπικά πανηγύρια, όπου αναβιώνουν ήθη και έθιμα αναλλοίωτα στο χρόνο.

Ads

Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι είναι τα Πηγάδια, πόλη με σύγχρονες τουριστικές υποδομές, αλλά και αξιόλογα ιστορικά μνημεία. Στην είσοδο του λιμανιού ορθώνεται ο «Βούνος», ένας επιβλητικός βράχος ύψους 23 μ. με ερείπια ακρόπολης. Στο αριστερό άκρο εντυπωσιάζει το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής Επαρχείο (από την εποχή της Ιταλοκρατίας). Εδώ λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης για τη μεσογειακή φώκια καθώς και υπαίθριο μουσείο με ευρήματα από διάφορες ιστορικές εποχές του νησιού. Στη θέση «Άφωτη» θα θαυμάσετε τα λείψανα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής, ενώ στη θέση «Μύλοι» τη σπηλιά του Ποσειδώνα.

image

Κάθε χωριό και μια στάση!

Για εμπειρίες μοναδικές και εικόνες ανεπανάληπτες, αξίζει να επισκεφθείτε τα χωριά του νησιού. Εκεί όπου χτυπά η ανόθευτη ψυχή της Καρπάθου. Αδιαφιλονίκητη σταρ και από τα πιο φημισμένα αιγαιοπελαγίτικα χωριά είναι η Όλυμπος. Τα χιλιόχρονα έθιμα, το αρχαϊκό γλωσσικό ιδίωμα και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κάνουν τον οικισμό ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Επίνειο της Ολύμπου είναι το γραφικό ψαροχώρι Διαφάνι, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Στο ορεινό Απέρι, το αρχοντοχώρι που υπήρξε πρωτεύουσα και πνευματικό κέντρο, θα ανεβείτε στην κορυφή του λόφου, όπου βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Καρπάθου, για να απολαύσετε πανοραμική θέα. Στην καταπράσινη Βωλάδα θα χαρείτε όμορφους περιπάτους στα δαιδαλώδη σοκάκια με τις ασπρισμένες αυλές και τις ολάνθιστες μπουκαμβίλιες, καθώς και πεζοπορικές διαδρομές στο οροπέδιο της Λάστου, γεμάτο με αγροικίες και γραφικά εκκλησάκια. Ο Όθος, το ψηλότερο χωριό του νησιού, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 510 μ, συχνά μοιάζει να χάνεται μέσα στα σύννεφα! Αξίζει να δείτε το παραδοσιακό καρπαθιώτικο σπίτι, στο Λαογραφικό Μουσείο και αν είστε τυχεροί να ζήσετε από κοντά τα φημισμένα παραδοσιακά γλέντια που «στήνονται» στα πανηγύρια του Αγίου Παντελεήμονα (26-28 Ιουλίου) και του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή (3 Νοεμβρίου).

Στον Λευκό, από τα δημοφιλέστερα παραθαλλάσια χωριά με αμμουδερές παραλίες, θα επισκεφθείτε την Ακρόπολη στη θέση «Πελεκητό», το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (13ος αι.) και το Σώκαστρο, νησί που κάποτε ήταν χερσόνησος, με βυζαντινά και μεσαιωνικά ερείπια. Στο ρομαντικό Μεσοχώρι με την ανεμπόδιστη θέα στο πέλαγος, θα εντυπωσιαστείτε από τα παραδοσιακά καρπαθιώτικα σπίτια με τις βοτσαλωτές αυλές. Στις Μενετές, την πολύχρωμη αετοφωλιά χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία, θα δείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, την πιο φημισμένη του νησιού και τη σημαντική αρχαιολογική συλλογή με αγγεία, γλυπτά και εικόνες που έχουν βρεθεί στη περιοχή. Στην Αρκάσα δεσπόζει ο λόφος του Παλαιόκαστρου με λείψανα από την αρχαιότητα, την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Αναστασίας (4ος αι.) με θαυμάσια ψηφιδωτά.

Ads

image

Παραλίες για κάθε… γούστο

Οργανωμένες, “prive”, βοτσαλωτές ή αμμουδερές, οι πάνω από 20 παραλίες της Καρπάθου σίγουρα θα σας αποζημιώσουν με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά τους. Αξίζει να κάνετε το γύρο του νησιού με καραβάκι και να ανακαλύψετε αυτή που σας ταιριάζει. Από τις πιο γνωστές είναι η αμμουδερή παραλία Κυρά Παναγιά και η βοτσαλωτή Αχάτα με τον μαγευτικό υποβρύχιο κόσμο(10 χλμ. από τα Πηγάδια), η οργανωμένη πλαζ Αμμοοπή (6 χλμ. από τα Πηγάδια) ιδανική για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, η Άπελλα με τα σμαραγδένια νερά και τη χρυσή αμμουδιά, οι «εναλλακτικές» παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό της Αρκάσας, ο Αφιάρτης, αγαπημένη επιλογή των windsurfers και το Διαφάνι, απ’ όπου μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για το ακατοίκητο νησάκι Σαρία και να εξερευνήσετε τις ομορφιές του.