Η Ιαπωνία είναι η χώρα των αντιθέσεων, όπου το παρελθόν συναντά το μέλλον και το παραδοσιακό το μοντέρνο.

Τα αξιοθέατα που άξιζε να επισκεφτεί ένας ταξιδιώτης είναι πάρα πολλά. Πάρκα, κήποι με ξεχωριστά λουλούδια, ναοί, παραδοσιακές συνοικίες που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχή, γραφικά χωριά, λίμνες και πολλές κερασιές, συνθέτουν ένα σκηνικό απίστευτης ομορφιάς.

Η Ιαπωνία είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας. Αποκαλείται από τους κατοίκους της Νιχόν ή Νιππόν και το όνομά της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων, που σημαίνουν ήλιος και αρχή αντίστοιχα. Είναι γνωστή επίσης ως Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό και κατά μήκος των ακτών της Ρωσίας και της Κορέας, από τις οποίες χωρίζεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά, Χοκκάιντο, Σικόκου, Κιούσου και Χονσού, τα οποία συνοδεύονται επίσης από χιλιάδες μικρότερα (για την ακρίβεια το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας αποτελείται από 6.852 νησιά).

Τα περισσότερα από αυτά είναι ορεινά και ηφαιστειακά· για παράδειγμα η ψηλότερη κορυφή της Ιαπωνίας το όρος Φούτζι, είναι ηφαίστειο. Η μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας και εκ των πραγμάτων πρωτεύουσα είναι το Τόκιο, το οποίο μαζί με τη μητροπολιτική περιοχή έχει περισσότερους από 30 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι τέχνες και ο πολιτισμός της Ιαπωνίας έχουν βαθύτατα επηρεαστεί από τις πρώιμες επαφές των Ιαπώνων με την Κίνα, είτε άμεσα είτε μέσω της Κορέας. Η επίδραση της Κίνας εύκολα ανιχνεύεται τόσο στη λογοτεχνία, όσο και στις καλές τέχνες και τη μουσική της Ιαπωνίας.

Αργότερα, κατά το 19ο αιώνα, η επαφή με το δυτικό πολιτισμό, αναγκάζοντας τους Ιάπωνες καλλιτέχνες να πάρουν θέση απέναντί του, γονιμοποίησε νέες δυνάμεις της ιαπωνικής κουλτούρας. Με αυτές τις επιρροές και αυτά τα δεδομένα, οι Ιάπωνες παρήγαγαν έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό, διακρινόμενοι για το λεπτό τους λυρισμό και την ικανότητά τους να δέχονται και να αφομοιώνουν τα ξένα στοιχεία.

Η τελετή  του τσαγιού, η τέχνη Ικεμπάνα, τα οριγκάμι, η θεατρική τέχνη Καμπούκι, τα αριστουργήματα ΝΟ και Κουογκέν, οι βραβευμένα με Νόμπελ λογοτεχνικοί θησαυροί, είναι μερικές πινελιές πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Ένα εκπληκτικό βίντεο του National Geographic, από τον Seongbin Kang μας μεταφέρει στην όμορφη Ιαπωνία.