Τη Σινώπη θα τη συναντήσει κανείς μετά από ένα ταξίδι 730 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη, στις βόρειες ακτές της Τουρκίας, εκεί που το δάσος συναντά τη Μαύρη Θάλασσα. Στόχος του αρθρογράφου Joshua Allen, όταν έφτασε εκεί, ήταν να ανακαλύψει γιατί οι κάτοικοι αυτής της μικρής επαρχίας είναι οι πιο ευτυχισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC. Και υπάρχει εξήγηση: Η αντιληψη για τη ζωή… Πώς θα σας φαινόταν για παράδειγμα να σταματούσατε τη δουλειά από την Τετάρτη; 

Ads

«Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους εδώ. Είναι όλα πολύ ήρεμα και κανείς δεν παρεμβαίνει στις ζωές των άλλων», ανέφερε ο οδηγός του ταξί, Bekir Balcı, στη διαδρομή από το σταθμό των λεωφορείων μέχρι την πρωτεύουσα της Σινώπης. Στη διαδρομή μπορεί να απολαύσει κανείς το επιβλητικό τοπίο, με τους μεγάλους λόφους, τις γραφικές παραλίες, τα ψηλά αειθαλή δέντρα και τις γεμάτες αγελάδες πεδιάδες.

Όπως αναφέρει ο Balcı, το μόνο πράγμα που δεν του αρέσει στην πόλη του είναι οι δρόμοι. Σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, η επαρχία της Σινώπης τερματίζει στις τελευταίες θέσεις στην υγεία και στις υποδομές σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Και όμως, βρίσκεται στην κορυφή της ευτυχίας στην έρευνα Ικανοποίησης Ζωής του Ινστιτούτου για πολλά χρόνια. Λοιπόν, ποιο είναι το μυστικό αυτής της ευτυχίας;

Η Σινώπη είναι η γενέτειρα του Έλληνα φιλόσοφου Διογένη, ο οποίος έζησε τη ζωή του σαν ζητιάνος στους δρόμους της πόλης γύρω στο 300 π.Χ. και θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος της κυνικής φιλοσοφίας. Η διδασκαλία του ήταν ουσιαστικά επαναστατική και ανατρεπτική για την κατάσταση που επικρατούσε τότε και έθιξε αποκλειστικά κοινωνικά και ηθικά προβλήματα. Προσπάθησε με τα επιχειρήματα του να αλλάξει την ανθρώπινη κοινωνία που είχε διαφθαρεί. Πίστευε πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φύση και πως μόνο με την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την άσκηση μπορεί κανείς να την εξασφαλίσει, ενώ θεωρούσε οτι οι κοινωνικές συμβάσεις παρεμποδίζουν την προσωπική ελευθερία.

Ads

«Ο Διογένης βρήκε την ευτυχία στην απλότητα της ζωής. Μια ζωή κοντά στη φύση που απολαμβάνεις αυτά που έχεις και δε σε νοιάζει για αυτά που δεν έχεις», εξήγησε ο καθηγητής Stephen Voss στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο Boğaziçi. Σημειώνεται, ότι ο Διογένης επέλεξε να ζήσει όλη του τη ζωή με τα ίδια ρούχα και να κοιμάται σε ένα βαρέλι, ενώ πάντα χρησιμοποιούσε το χιούμορ για να επικρίνει τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες που πίστευαν στις κοινωνικές τάξεις. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε να επισκεφθεί τον Διογένη και τον βρήκε να κάθεται έξω. Όταν ρωτήθηκε αν ήθελε κάτι από τον βασιλιά, ο φιλόσοφος είπε: «Μπορείτε να παραμείνετε στην άκρη και να σταματήσετε να εμποδίζετε το φως του ήλιου».

Στην Σινώπη δεν υπάρχουν φανάρια στους δρόμους και τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν αρμονικά, χωρίς τη βαβούρα άλλων μεγαλουπόλεων της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα με ανθρώπους που επιλέγουν να περπατήσουν παρά να οδηγήσουν. Δεν υπάρχει προφανής βιασύνη για να πάει κανείς οπουδήποτε, ούτε άγχος. Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι ότι κάνείς δεν δουλεύει στο γραφείο μετά την Τετάρτη, αφού όλες οι υπηρεσίες είναι κλειστές.

Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ένα επιβλητικό τζαμί δίπλα ακριβώς από μία παμπ. Αν και η τουρκική κυβέρνηση με νομοσχέδιου του 2013 έχει απαγορέψει την πώληση αλκοόλ σε απόσταση 100 μέτρων από ένα τζαμί, η πόλη φαίνεται να έχει τη δική της προσέγγιση στα θρησκευτικά και πολιτιστικά θέματα. Σύμφωνα μάλιστα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, οι γυναίκες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα με σορτς οποιαδήποτε ώρα της μέρας, ακόμα και αργά το βράδυ, κόντρα στη νοοτροπία της συντηρητικής τους κουλτούρας.

«Δεν υπάρχει καμία αίσθηση ότι κάποιοι είναι πλούσιοι και άλλοι είναι φτωχοί. Οι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων πηγαίνουν στο ίδιο καφενείο για να φάνε ένα σιμίτ (τουρκικό γλύκισμα) και να πιουν τσάι ή καφέ», ανέφερε η Aylin Tok ιδιοκτήτρια εστιατορίου της περιοχής, όταν ρωτήθηκε για το κλειδί της ευτυχίας στη Σινώπη.

Παρόλο που έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση πιο μοντέρνων κτιρίων στην πόλη, δεν υπάρχουν ουρανοξύστες που θα χαλάσουν τη θέα στον απέραντο ορίζοντα και οι άνθρωποι προτιμούν έναν πολύ απλό τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι ανοίγουν τα παραθυρόφυλλα τους για να συνομιλήσουν με τους περαστικούς και δίνουν ραντεβού στα τοπικά μπακάλικα της πόλης για να ψωνίσουν μαζί. Καθώς ο ήλιος πέφτει στην πόλη τα αλιευτικά σκάφη επιστρέφουν στην ακτή μαζί με τις ψαριές τους και τα ζευγαράκια βολτάρουν αγκαλιασμένα στον παραθαλάσσιο δρόμο.

Φαίνεται ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, οι βασικές αρχές του κυνικού πνεύματος που είχε διαδώσει ο Διογένης, συμβάλλουν θετικά στην καλή και ποιοτική διαβίωση των κατοίκων, που φαίνεται πως πραγματικά έχουν βρει το κλειδί της ευτυχίας.