Μπορεί να μην είναι μια από τις πιο γνωστές πόλεις της Γερμανίας, αλλά έχει απέσπασε το ευρωπαϊκό βραβείο της καλύτερης τοποθεσίας για κινηματογράφηση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτροπής Κινηματογράφου (EuFCN).

Ads

Το Γκέρλιτς, μια πόλη 56.000 κατοίκων, η οποία είναι μοιρασμένη μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας (όπου ονομάζεται Ζγκόρτζελετς), είναι διάσημο για τα περισσότερα από 3.500 ιστορικά μνημεία του, από την Αναγέννηση μέχρι και την Αρ Νουβό.

Πρόκειται για μία πανέμορφη πόλη με πολύ πράσινο και γραφικά σοκάκια. Αυτό που αρέσει στους παραγωγούς είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης αδιαφορούν για τους χολιγουντιανούς αστέρες και ποτέ δεν ενοχλούν στα γυρίσματα.

image

Ads

image

Της έχουν χαρίσει το ψευδώνυμο «Γκέρλιγουντ» αφού αποτελεί δημοφιλές σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1950. Εκεί έχουν γυριστεί μεταξύ άλλων οι ταινίες Grand Budapest Hotel του Γουές Άντερσον, με το εμπορικό κέντρο της πόλης να δανείζει στο ξενοδοχείο της ταινίας το εντυπωσιακό εσωτερικό του, οι Άδοξοι Μπάσταρδοι του Κουέντιν Ταραντίνο, Η κλέφτρα των βιβλίων του Μπράιαν Πέρσιφαλ και Μνημείων Άνδρες του Τζορτζ Κλούνι.

image

Υποψήφιες για το φετινό βραβείο ήταν άλλες 10 τοποθεσίες, όπως η Κροατία και η Ισπανία, που γυρίστηκαν πολλά επεισόδια από το Game of Thrones.

image

Σημειώνεται, ότι το Γκέρλιτς είχε και πολλούς Έλληνες, που έφτασαν εκεί το 1916. Εκεί, οι στρατιώτες έμειναν «αιχμάλωτοι-φιλοξενούμενοι» για 2,5 χρόνια. Στη συνέχεια αποτέλεσαν τους πρώτους Έλληνες βιομηχανικούς εργάτες στη Γερμανία.

image