Καταπράσινες βουνοπλαγιές, απέραντες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά, μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπία, εκπληκτικά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις, έντονη νυχτερινή ζωή και νόστιμη κουζίνα. Όλα αυτά μπορεί να βρει κανείς στο αραιοκατοικημένο Μαυροβούνιο, με ακτογραμμή που πλησιάζει το 300 χιλιόμετρα και τοποθεσίες βγαλμένες από παραμύθι.

Ads

Ανεξάρτητο κράτος από το 2006, το Μαυροβούνιο με τους περίπου 700 χιλιάδες κατοίκους του προσελκύει τουρίστες που αναζητούν κάτι διαφορετικό από τις κλασικές ευρωπαϊκές τουριστικές χώρες και πρωτεύουσες. Μοιράζεται σύνορα με την Κροατία, τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. Η θέση του είναι στις νότιες απολήξεις των Δειναρικών Άλπεων.

Το 80% περίπου του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Μαυροβούνιοι και Σέρβοι, το 5% Αλβανοί ενώ το υπόλοιπο 15% είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην περιοχή Σαντζάκ, η οποία βρίσκεται μισή στο Μαυροβούνιο και μισή στη Σερβία.

image

Ads

Το Κοτόρ είναι βγαλμένο από παραμύθι και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Κι όχι άδικα. Πλακόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα σκαλιά, καθολικοί και ορθόδοξοι ναοί του 13ου αιώνα-15ου αιώνα, μαγαζιά, πριγκιπικά παλάτια, το Θέατρο του Ναπολέοντα, είναι μόνο λίγα από τα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφτεί κανείς., ενώ η πόλη  έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τις καλύτερες παραλίες θα τις βρείτε στο δρόμο που περνά από τη Budva και το Bar πριν καταλήξει στο Ulcinj, ουσιαστικά την τελευταία πόλη πριν τα αλβανικά σύνορα.

image

image

Αξίζει να επισκεφτείτε το Sveti Ðorđe και Gospa od Škrpjela, δύο πανέμορφα νησάκια μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Kotor, όπως και το Sveti Stefan, ένα μικροσκοπικό νησάκι που ενώνεται με τη στεριά με μια λωρίδα γης και σήμερα φιλοξενεί ένα μικρό χωριό-resort, όπου για να έχει κάποιος πρόσβαση πρέπει να είναι πελάτης.

image

image