Φυσική ομορφιά, ανατολίτικα στοιχεία, ιστορικά μνημεία, παλάτια, φλαμένκο, αραβικές αγορές και τοπική κουζίνα που ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Η Γρανάδα τα έχει όλα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η βασίλισσα του νότου γεμίζει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο. Με τις κορυφές της Sierra Nevada σε απόσταση αναπνοής και τις παραλίες της Costa del Sol μόλις 70 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, είναι από τις λίγες πόλεις του κόσμου στις οποίες μπορεί κανείς να κάνει σκι και μπάνιο στη θάλασσα την ίδια μέρα.

Το όνομά της οφείλεται πιθανότερα στις πολλές ροδιές που καλλιεργούνται στη περιοχή των οποίων η ισπανική ονομασία είναι γκρανάδα.

Η πόλη διατηρεί σαφώς τον παλαιό αραβικό χαρακτήρα της καθώς και πολλά περίφημα για την καλλιτεχνική τους αξία κτίρια μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η Αλάμπρα, η μαυριτανική ακρόπολη και το Ανάκτορο της Αλάμπρα, που είναι ένα από τα διασημότερα μνημεία της μουσουλμανικής, εβραϊκής, και χριστιανικής ιστορικής κληρονομιάς και που κάνει την πόλη ένα πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο της Ισπανίας. Με περίτεχνα διακοσμητικά μωσαϊκά και μεγαλοπρεπείς στοές συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά της UNESCO.

Η Γρανάδα είναι ιδανική πόλη για περπάτημα. Στα μικρά στενά θα βρείτε αγορές με μπαχάρια, εκκλησίες ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κόκκινες σκεπές και μουσουλμανικές συνοικίες.

Όσο ψηλότερα ανεβαίνετε θα βρεθείτε στο Ablaicin, μια πραγματική όαση στο κέντρο της πόλης. Εκεί οι ρυθμοί ζωής είναι πολύ διαφορετικοί. Οι δρόμοι της είναι πολύ στενοί (σε κάποιους δε χωράει καν αυτοκίνητο) και ανηφορικοί, στρωμένοι με πέτρες.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα, τα γνωστά tapas. Το φαγητό και το ποτό στην Γρανάδα είναι πάρα πολύ φτηνό, ενώ κάθε μπύρα συνοδεύεται από ένα μικρό πιατάκι tapas (όπως tortillas –ισπανικές ομελέτες– chorrizos –μικρά λουκάνικα– και σάντουιτς).

Η πολιτιστική προσφορά της Γρανάδα πλαισιώνεται από την θεαματική πομπή που λαμβάνει χώρα κάθε Πάσχα και γιορτές (Μεγάλη Εβδομάδα και εκδηλώσεις στην πόλη) παγκοσμίου φήμης με μουσική και Φεστιβάλ Χορού κατά τους μήνες του Ιουνίου και του Ιουλίου, το φθινόπωρο με την διοργάνωση του Jazz Φεστιβάλ, το φεστιβάλ Θεάτρου την άνοιξη, καθώς και πολυάριθμες συναυλίες κλασικής μουσικής, ποπ ροκ, κ.λ.π.. κατά την διάρκεια του έτους.

Η Γρανάδα είναι η πόλη του φλαμένκο, του οποίου το κέντρο βρίσκεται στην περιοχή Sacromonte (Σακρομόντε), κατοικούμενη κυρίως από αθίγγανους. Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί μουσικοί και χορευτές που έχουν υιοθετήσει αυτή την τέχνη, οι οποίοι ζουν μέσα σε σπηλιές πάνω στους λόφους της πόλης.