Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, κατάλευκα σπίτια με μπλε παραθυρόφυλλα, κρυστάλλινα νερά, θέα που καθηλώνει και ίσως η πιο όμορφη Χώρα των Κυκλάδων. Αυτά θα συναντήσετε στην όμορφη Φολέγανδρο, που σίγουρα θα σας συναρπάσει με την αυθεντική γοητεία της, τους χαλαρούς ρυθμούς της και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Ads

Η Φολέγανδρος βρίσκεται σε απόσταση περίπου εννέα ωρών από το λιμάνι του Πειραιά με συμβατικό πλοίο και τεσσάρων με το Sea Jet, ανάμεσα στη Σίκινο και τη Μήλο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί αποικίστηκε αρχικά από Κρητικούς με επικεφαλής το γιο του Μίνωα Φολέγανδρο, στον οποίον οφείλει την ονομασία του.

Το άγριο βραχώδες τοπίο, από όπου μπορείτε να απολαύσετε μαγικά ηλιοβασιλέματα, σίγουρα θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Αλλά αυτό που θα σας εντυπωσιάσει περισσότερο είναι η πανέμορφη Χώρα του νησιού. Μικρά στενάκια, ανθισμένες αυλές, πλατάνια, ασβεστωμένα πεζούλια και χειροποίητες καλλιγραφικές επιγραφές στους δρόμους και στα καταστήματα, δείχνουν ότι οι άνθρωποι στο νησί έχουν ακόμα μεράκι. Στο κέντρο της θα βρείτε τρεις διαδοχικές πλατείες και φυσικά το επιβλητικό Κάστρο της που ξεχωρίζει. Μια μικρή πολιτεία από μόνο του, είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου και τα παλαιότερα χρόνια προστάτευε τους ντόπιους από τις επιθέσεις των πειρατών. Οι ρίζες του κρατούν από τον Μεσαίωνα. Αξίζει να να ανέβετε στην εκκλησία της Παναγιάς που είναι χτισμένη στον μεγάλο βράχο του νησιού για να απολαύσετε τη θέα της όμορφης Χώρας.

image

Ads

Ο άλλος οικισμός της Φολεγάνδρου, η Άνω Μεριά βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τη Χώρα.  Εδώ το τοπίο, η αρχιτεκτονική, αλλά και οι ρυθμοί ζωής είναι αρκετά διαφορετικοί. Στον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού ξεχωρίζουν για τα παραδοσιακά αγροτόσπιτα, οι θεμωνιές, που κυρίως τα παλαιότερα χρόνια εξασφάλιζαν στους κατοίκους τα μέσα για την επιβίωση. Επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα αγροτικού σπιτιού του 19ου αιώνα.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχουν πολλά μονοπάτια στις διαδρομές των οποίων θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε παλιούς μύλους, ερημικά ξωκλήσια, θεμωνιές και την αργία φύση.

image

Οι φυσιολάτρες αξίζει να περάσουν μια βόλτα από την Χρυσοσπηλιά, ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο βορειοανατολικά του νησιού, που γοητεύει τον επισκέπτη με τους περίφημους σταλακτίτες και σταλαγμίτες του.

Κάντε τις βουτιές σας στην Αγκάλη που βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα και είναι γνωστή για τα τη χρυσή αμμουδία της και τα κρυστάλλινα νερά της. Ωστόσο, η πιο ατμοσφαιρική παραλία του νησιού είναι το Κάτεργο που ξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά της (περιβάλλεται από επιβλητικά βράχια) και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Στον Άγιο  Νικόλαο μπορείτε να κάνετε γυμνισμό, ενώ αν ψάχνετε πιο ήσυχες παραλίες περάστε από Λιβαδάκι και το Αμπέλι.

image

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα του νησιού, όπως τη ματσάτα (χειροποίητα μακαρόνια με κόκορα ή κατσίκι), το σουρωτό (κατσικίσιο τυρί) και φυσικά ντόπιο κρασί και ρακόμελο. Οι βραδιές στο νησί είναι μαγικές και μπορείτε να εξερευνήσετε τα μικρά ταβερνάκια και μπαράκια της Χώρες. Μέσα στον Αύγουστο πραγματοποιούνται πολλά πολιτιστικά φεστιβάλ που αξίζει να ανακαλύψετε.