Απομονωμένα χωριά, νησιά ναυαγών και κοινότητες χωμένες μέσα στα δάση. Μερικές από τις πιο όμορφες μεριές του πλανήτη είναι και οι πιο απόμακρες. Και βρίσκονται στον Καναδά.

Ads

Ποιο νησί είναι πιο σκωτσέζικο και από τη Σκωτία; Που μπορείτε να πιείτε το πιο αγνό νερό στον κόσμο; Ποιο χωριό έχει ξεχάσει ο χρόνος; Ένα υπέροχο αφιέρωμα του BBC για τις πιο απίθανες γωνιές της καναδικής φύσης. 

Ένας σιδηρόδρομος 1.700 χιλιομέτρων στη μέση του πουθενά

image

Ads

Το VIA Rail διασχίζει 1.700 χιλιόμετρα σε όλη τη Μανιτόμπα του Καναδά. Για πολλές απομακρυσμένες κοινότητες το τρένο αυτό είναι ο μόνος τρόπος σύνδεσης με τον υπόλοιπο κόσμο. Καθώς το τρένο κατευθύνεται βόρεια, περνώντας μέσα από μικρά χωριά, το τοπίο μεταβάλλεται. Από τον ορίζοντα της πόλης, στα κωνοφόρα δάση και τελικά στην τούνδρα. Αν και χρειάζονται πολλές ώρες ή και μέρες για να φτάσει κανείς στον προορισμό του, το τρένο είναι σωτήριο για τους κατοίκους των χωριών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να φτάσουν εκεί τρόφιμα και φάρμακα. Οι κάτοικοι συνήθως παραγγέλνουν τις προμήθειες και περιμένουν να τις παραλάβουν στους σταθμούς του τρένου.

Το νησί που είναι πιο σκωτσέζικο κι από τη Σκώτια

image

Στο νησί Cape Breton του Καναδά, αναβιώνουν εδώ και πολλές δεκαετίες οι κέλτικες παραδόσεις. Οι μετανάστες που έχουν φτάσει στο νησί από τη Σκώτια δεν ξεχνούν τις ρίζες τους διοργανώνοντας τα γνωστά «Kitchen party», που περιλαμβάνουν φαγητά της τοπικής κουζίνας, ζωντανή παραδοσιακή μουσική και πολύ χορό.

Το μέρος που μπορείτε να πιείτε το πιο αγνό νερό του κόσμου

image

Οι πάγοι που κατεβαίνουν από το Στενό του Ντέιβις συχνά κολλάνε ακριβώς βόρεια του Αρκτικού Κύκλου στο Qikiqtarjuaq, όπου ζουν λίγο περισσότερα από 500 άτομα. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Τα παγόβουνα της περιοχής διαμορφώνουν το τοπίο αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού αυτής της κοινότητας, η οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γλώσσα και τις παραδόσεις της αλλά και να προσφέρει το πιο αγνό νερό του κόσμου στους κατοίκους της.

Το απομονωμένο χωριό που περιβάλλεται από χρυσό

image

Για περισσότερα από 100 χρόνια, η Dawson City του Καναδά έχει δελεάσει εκατοντάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Κι αυτό επειδή πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλες ποσότητες χρυσού. Μερικοί επισκέπτες απλώς θέλουν να ξεφύγουν από τη σύγχρονη ζωή και να περιηγηθούν στα κοντινά τοπία, ενώ άλλοι επισκέπτονται το μέρος με ειδικά εργαλεία και στόχο να εξερευνήσουν τα παγωμένα νερά των ποταμών, όπου υπάρχει το χρυσάφι.

Το χωριό που είναι ξεχασμένο από το χρόνο

image

Κάποτε ήταν εύκολο να περάσει κανείς από το Φορτζέϊ του Καναδά. Αλλά σήμερα οι άνθρωποι οδηγούν τέσσερις ώρες κάθε φορά που θέλουν να το επισκεφτούν για φαγητό. Το σκηνικό του μαγευτικού τοπίου συνθέτουν οι λεύκες, τα εγκαταλελειμμένα αγροτόσπιτα και τα μεγάλα λιβάδια.

Τα νησί των 1.000 ναυαγίων

image

Περίπου 500 με 1.00 ναυαγοί καταγράφτηκαν στα απομονωμένα νησιά Μάγκνταλεν κοντά στο Κεμπέκ κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Τα πλοία τους ναυάγησαν εκεί για διαφορετικούς λόγους, αλλά κατάφεραν να επιβιώσουν μαζί κάτω από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την έλλειψη φυσικών πόρων. Σήμερα οι απόγονοι τους ακόμα διηγούνται τις ιστορίες τους.

Ο δρόμος στον πάγο που άνοιξαν τα χάσκι

image

Τα πρώτα μονοπάτια στο Fort Chipewyan ανοίχτηκαν από έλκηθρα σκυλιών. Τα χάσκι συνηθίζουν να βρίσκουν διαδρομές στα χιόνια και έχουν εκπαιδευτεί να μην σταματούν το τρέξιμο χωρίς την εντολή του εκπαιδευτή – οδηγού τους. Η ζωή συνήθιζε να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς στο μικρό χωριουδάκι, αλλά η δημιουργία ενός δρόμου από πάγο, άλλαξε τα πάντα στις ζωές των ανθρώπων την δεκαετία του 1960.

Το μέρος πάνω από τον 60ο παράλληλο όπου οι άνθρωποι κάνουν ταινίες 

image

Στο Γέλοουνάιφ στον Καναδά, το 2013, οι Jay Bulckaert και Pablo Saravanja είχαν την ιδέα να παρουσιάσουν τους Inuit, που ζουν έξω από την περιοχή της Αρκτικής να λένε ιστορίες για το Βορρά και να διαλύσουν τα στερεότυπα που βλέπουμε συχνά γι’ αυτούς στον κινηματογράφο. Παράλληλα, δημιούργησαν το aRTLeSS Collective, ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής ταινιών και μια εταιρία ψυχαγωγίας πολυμέσων, για να διδάξουν στους κατοίκους πώς να χειρίζονται κάμερες και να επεξεργάζονται ταινίες.