Η Δονούσα θα σας συναρπάσει με τη γαλήνη της και αυθεντικές ομορφιές της. Για κάποιους ίσως είναι άγονη γραμμή, ένα ξεχασμένο μέρος όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη και τουρισμός. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Οι επίμονοι ταξιδιώτες που μαγεύτηκαν από τα κάλλη της επιστρέφουν εμμονικά κάθε χρόνο, κάνοντας το νησί ολοένα και δημοφιλέστερο τουριστικό προοριμό.  Μόνο αν πατήσετε το άγριο ορεινό της έδαφος θα ανακαλύψετε τι κάνει την Δονούσα τόσο ξεχωριστή.

Ads

Η Δονούσα ανήκει στο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων μαζί με την Ηράκλεια, τα Κουφονήσια, την ακατοίκητη Κέρο και τη Σχοινούσα. Σε απόσταση περίπου εφτά ωρών από το λιμάνι του Πειραιά θα φτάσετε στον Σταυρό, τη Χώρα και το μεγαλύτερο οικισμό του νησιού. Η πρόσβαση στη Δονούσα μπορεί να γίνει και με τον θρυλικό Σκοπελίτη, που συνδέει την Αμοργό και τη Νάξο με όλες της μικρές Κυκλάδες. Αυτό το ταξίδι βέβαια θα πάρει λίγο παραπάνω ώρα απ’ ότι νομίζετε, αλλά η εμπειρία θα σας ανταμείψει.

Ό,τι στερείται σε μέγεθος, η Δονούσα το αναπληρώνει σε παραλίες. Μερικές από τις ομορφότερες όλων των Κυκλάδων συγκεντρώνονται στα ελάχιστα χιλιόμετρα της ακτογραμμής της. Φτάνοντας στο Σταυρό θα εντυπωσιαστείτε από τα γαλαζοπράσινα νερά, την απαλή σαν πούδρα αμμουδιά της παραλίας του και τα γραφικά σοκάκια. Εδώ πραγματοποιείται ετήσιο τουρνουά βόλει, αλλά και ο κλασικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Δονουσιωτών και Αθηναίων.

image

Ads

Στο Σταυρό οι επιλογές διασκέδασης είναι ελάχιστες, καθώς διαθέτει μόνο δύο beach bar, αλλά το κλίμα και η ατμόσφαιρα θα σας συναρπάσουν. Οι πιο ρομαντικοί αξίζει να να ανέβουν μέσω ενός μικρού μονοπατιού στο λόφο του Σταυρού, όπου δεσπόζει το ξωκλήσι της Παναγιάς που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και προσφέρει το ιδανικό «σκηνικό» για να απολαύσετε υπέροχα ηλιοβασίλεμα και να βγάλετε φωτογραφίες.

Σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από τη Χώρα, βρίσκεται η παραλία του Κέδρου. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε την επίσης χρυσή αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά της. Δυστυχώς ίσκιος δεν υπάρχει, πέρα από τους λιγοστούς κέδρους που έχουν απομείνει, αλλά μπορείτε να ξαποστάσετε στο beach bar και να δροσιστείτε με μια σπιτική λεμονάδα. Στο βυθό της θάλασσας υπάρχουν τα απομεινάρια του αντιτορπιλικού «Orion» από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που περιμένουν να εξερευνήσετε.

image

Επισκεφτείτε τη Μερσίνη, έναν σχεδόν ακατοίκητο οικισμού του νησιού με δύο ταβέρνες, όπου μπορείτε να αγναντέψετε το Αιγαίο πέλαγος και να απολαύσετε πεντανόστιμα πιάτα. Ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα κάτω, θα συναντήσετε μια πηγή που αναβλύζει νερό σε μια καταπράσινη αγκαλιά με πλατάνια. Ξαπόστασε κάτω από την παχιά σκιά του πλατάνου και δροσιστείτε από τα παγωμένα νερά της. Άλλωστε θα το χρειαστείτε αν συνεχίσετε την κατάβαση του μονοπατιού που καταλήγει στην ομορφότερη παραλία του νησιού, το Λιβάδι. Στην παραλία θα συναντήσετε πολλούς ελεύθερους κατασκηνωτές και γυμνιστές, να κοιμούνται κάτω από αλμυρίκια και πολύχρωμα πανιά και θα απολαύσετε τα πιο τυρκουάζ νερά του κόσμου και την πιο λευκή άμμο. Οι προμήθειες έρχονται με τη λάντζα του καπετάν Ηλία, τη «Δονούσα μάγισσα». Με αυτήν μπορείτε να πάτε πιο εύκολα στις παραλίες, έτσι κι αλλιώς.

Μην παραλείψετε να περάσετε από τη Φωκοσπηλιά, που αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus στο νότιο Αιγαίο, με τα ονειρικά νερά της και τη σπηλιά του Τοίχου, με τους υπέροχους σταλακτίτες της.

image

Τελευταία στάση, ο οικισμός της Καλοταρίτισσας, όπου θα βρείτε μια μεγάλη παραλία και δύο μικρότερες. Πάνω από την παραλία βρίσκεται η μοναδική ταβέρνα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και νόστιμα πρωινά.

Για τις διακοπές σας στη Δονούσα δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο, καθώς το νησί είναι πολύ μικρό και συνδέεται με ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών. Αλλά ακόμα και για τις πιο μακρινές αποστάσεις υπάρχει λεωφορείο με τακτικά δρομολόγια.

Αξίζει να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πατατάτο (κρέας κοκκινιστό με πατάτες), καβουρμά, πιταριά με μαρμελάδα πιπεριάς, γίγαντες τηγανισμένους σε κουρκούτι και γιαπράκια, συνοδευόμενα πάντα από ντόπιο ρακόμελο.