Πετρόχτιστα χωριά με εντυπωσιακά πυργόσπιτα μέσα στις φραγκοσυκιές, λαμπρές καστροπολιτείες του παρελθόντος, εντυπωσιακά σπήλαια, βυζαντινές εκκλησίες, πανέμορφες παραλίες και μοναδική γαστρονομία… Καλώς ήρθατε στην Λακωνική Μάνη!

Ads

Αφεθείτε στη γοητεία που ασκεί η άγρια ομορφιά του τοπίου όπου η πέτρα “φλερτάρει” με τη θάλασσα και χαρίζει αμέτρητες προκλήσεις και μοναδικές προτάσεις περιήγησης. Ανακαλύψτε τη Λακωνική Μάνη μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της.

Αρεόπολη

Γραφική, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα επιβλητικά πυργόσπιτα, η Αρεόπολη σας προσκαλεί σε ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Η βόλτα στα στενά της είναι μοναδική. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ναό των Ταξιαρχών, την πλατεία της 17ης Μαρτίου καθώς και τους πύργους των οπλαρχηγών Καπετανάκου, Μπαρελάκου και Πικουλάκη. Εδώ θα βρείτε επίσης ξενώνες, ταβέρνες, καφέ και μπαρ που καθιστούν την Αρεόπολη ιδανικό “ορμητήριο” για να ανακαλύψετε την υπόλοιπη Λακωνική Μάνη.

Ads

image

Λιμένι

Κατεβαίνοντας από την Αρεόπολη την πλαγιά του βουνού, μέσα στο μικρό όρμο με το βαθύ γαλάζιο χρώμα της θάλασσας με τα παλιά πέτρινα σπίτια κρεμασμένα στη βραχώδη πλαγιά ξεπροβάλει το μαγευτικό Λιμένι. Άλλοτε οικισμός και λιμάνι της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας που φημίζεται για τις ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα σε ειδυλλιακό σκηνικό με φόντο τον πύργο των Μαυρομιχαλαίων.

image

Οίτυλο

Χτισμένο σε ύψωμα αμφιθεατρικά με θέα προς τον εντυπωσιακό όρμο, το Οίτυλο αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα χωριά της Λακωνικής Μάνης. Κατά τα μυκηναϊκά χρόνια ανήκε, σύμφωνα με τον Όμηρο, στο Βασίλειο του Μενελάου και έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο προσφέροντας πλοία. Σήμερα προσφέρει χάρη στα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής καταλύματα, μοναδικές στιγμές χαλάρωσης ατενίζοντας τη θάλασσα. Περπατήστε στο παραδοσιακό χωριό του Οιτύλου με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τη γραφική πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά καφενεία και νιώστε το χρόνο να γυρίζει πίσω.

Πύργος Διρού

Ένας μυστικός υπόγειος κόσμος, χωρισμένος σε τρία επιμέρους σπήλαια είναι ο επόμενος σταθμός σας 4 χλμ. έξω από το χωριό Πύργος Διρού. Πρόκειται για τα Σπήλαια Γλυφάδα (ή Βλυχάδα), Αλεπότρυπα και Καταφύγι, το καθένα με τη δική του ομορφιά και σπάνια αρχαιολογική αξία. Στο Σπήλαιο Βλυχάδα θα απολαύσετε μια διαδρομή συνολικού μήκους 3.100μ. εκ των οποίων μόνο τα 300μ. είναι χερσαία.

Για το θαλάσσιο τμήμα θα επιβιβαστείτε σε λέμβο και με οδηγό-ξεναγό του σπηλαίου θα περάσετε μέσα από διάφορους θαλάμους και στοές με ευφάνταστα ονόματα όπως το Σταυροδρόμι με τις Νηρηίδες, τη Λίμνη των Ωκεανίδων, τη Θάλασσα των ναυαγίων, τη Χρυσή Βροχή και τον Μεγάλο Ωκεανό, με μήκος 160 μ. και ύψος 30. Δίπλα από το Σπήλαιο μπορείτε να επισκεφθείτε το Νεολιθικό Μουσείο, με ανεκτίμητα, σε ιστορική αξία, ευρήματα των παλαιολιθικών χρόνων.

Γερολιμένας

image

Κατεβαίνοντας ακόμα νοτιότερα προφυλαγμένος από το ακρωτήρι Κάβο Γκρόσο, σάς καλωσορίζει ένας γραφικός παραθαλάσσιος μανιάτικος οικισμός συναρπαστικής άγριας ομορφιάς. Πρόκειται για τον Γερολιμένα (“Ιερός Λιμήν”) που στο παρελθόν αποτέλεσε το σπουδαιότερο λιμάνι της ευρύτερης περιοχής. Τα παραδοσιακά εστιατόρια, τα καφέ και τα τουριστικά καταλύματα μας περιμένουν όλες τις εποχές του χρόνου για διαμονή και για να γευτούμε το εξαιρετικό φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα, με την ξεκούραστη και πολύ όμορφη θέα του πελάγους.

Βάθεια

Με κατεύθυνση προς το Ακρωτήριο Ταίναρο, σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά σαν carte postale ξεπροβάλουν τα παραμυθένια πυργόσπιτα της Βάθειας. Μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, χτίστηκαν τον 18ο και τον 19ο αι. και λειτούργησαν ως πολεμίστρες ενώ τη δεκαετία του ‘80 πολλά από αυτά τα κτίσματα διασώθηκαν, αναστηλώθηκαν και ανακαινίστηκαν χάρη στο φιλόδοξο έργο του ΕΟΤ. Επισκεφθείτε τον οικισμό, χαθείτε μέσα στα σοκάκια και στο χρόνο και μαγευτείτε από τη θέα της Μεσογείου!

image

Τους ζεστούς μήνες, το Μαρμάρι και το Πόρτο Κάγιο στην αρχή του ακρωτηρίου, με τις πεντακάθαρες αμμουδιές τους προσφέρονται για κολύμπι και παιχνίδια στην άμμο!

Ακρωτήρι Ταίναρο

Βρεθείτε στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της βαλκανικής χερσονήσου, στο σημείο που για τους αρχαίους Έλληνες σηματοδοτούσε το πέρασμα στον Κάτω Κόσμο. Η διαδρομή ξεκινάει με τα πόδια από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, χτισμένο με τις πέτρες του ιερού του Ταινάριου Ποσειδώνα.

image

Αν περπατήσετε ανατολικά θα συναντήσετε λαξευμένο στο βράχο το Ψυχοπομπείο καθώς και μια θαλασσινή σπηλιά απ’ όπου πέρασε ο Ηρακλής για να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο. Περπατώντας δυτικά θα συναντήσετε τα ίχνη από τον αρχαίο και ρωμαϊκό οικισμό όπως το περίφημο ψηφιδωτό του 1ου μ.Χ αιώνα ενώ μετά από μια εύκολη πεζοπορία 45 λεπτών θα φτάσετε στο Φάρο του Ακροταίναρου εκεί που το Ιόνιο πέλαγο συναντά το Αιγαίο. Κλείστε τα μάτια και αφεθείτε στη δύναμη που ασκεί το μυθικό τοπίο!