Σε απόσταση περίπου έντεκα ωρών από το λιμάνι του Πειραιά και στο νοτιότερο σημείο των Κυκλάδων, απέναντι από τη Σαντορίνη, συναντάμε την Ανάφη. Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί ανεφάνη από το βυθό του Αιγαίου με εντολή του Απόλλωνα, για να προσφέρει καταφύγιο στους θαλασσοδαρμένους αργοναύτες. Σήμερα η Ανάφη αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για τους λάτρεις της πεζοπορίας και όσων αναζητούν τη γνήσια επαφή με τη φύση και στιγμές χαλάρωσης.

Ads

Φτάνοντας στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου, μπορεί να απολαύσει κανείς τη θέα της χώρας που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω στα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου. Κατάλευκα σπίτια με θόλους, μπλε παράθυρα, στενά δρομάκια και ανθισμένες βουκαμβίλιες, θα σας θυμίσουν τα Αναφιώτικα, τη συνοικία κάτω από την Ακρόπολη, η οποία χτίστηκε από επιδέξιους Αναφιώτες μάστορες το 1860-70.

Οι φυσιολάτρες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα δίκτυο μονοπατιών, συνολικού μήκους 18  χιλιομέτρων και να δουν τα φουρνόσπιτα, παλαιές αγροικίες με αποθήκη και μεγάλο φούρνο. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την παλιά πόλη στο Καστέλι και να επισκεφτούν τη νεκρόπολη με τους μνημειακούς τάφους και τα περίτεχνα γλυπτά της.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον Κάλαμο, που είναι ο υψηλότερος μονόλιθος της ανατολικής Μεσογείου και ο  δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ. Στην κορυφή του Καλάμου και σε υψόμετρο 460 μέτρων βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας, όπου μετά από πεζοπορία μιάμισης ώρας συναντάς ένα επιβλητικό ορεινό τοπίο, που κόβει την ανάσα.

Παραλίες της Ανάφης

Ρούκουνας: Η πιο δημοφιλής παραλία ντου νησιού αποτελεί τη βάση των ελεύθερων κατασκηνωτών με μεγάλη αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά.

Ads

Κλεισίδι: Η πιο κοντινή παραλία στη Χώρα και στο λιμάνι με κρυστάλλινα νερά.

Άγιοι Ανάργυροι

Μέγας Ποταμός

Μοναστήρι

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά του νησιού, όπως καβουρμά, πιταριά, κουλουρίδια και γλυκά με ντόπιο λαχταριστό μέλι.